Meni

Pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica – 8. februar 2024

Počastite spomin na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna in se 8. februarja, ob slovenskem kulturnem prazniku, podajte v Vrbo na tradicionalni pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica!

 

Na majhnem območju Žirovnice, ki se nahaja pod mogočnim Stolom, se je rodilo izjemno število pomembnih literatov, ki so s svojim delovanjem močno vplivali na obstoj in razvoj slovenskega jezika, kulture, literature in umetnosti. Pot kulturne dediščine Žirovnica predstavlja tematsko pot, ki povezuje rojstne hiše (preurejene v muzej) v idiličnih vaseh pod vznožjem Stola. Obiščete lahko Prešernovo rojstno hišo v Vrbi, Čopovo rojstno hišo v Žirovnici, čebelnjak Antona Janše na Breznici ter rojstni hiši pisateljev Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah in Janeza Jalna na Rodinah.

 

   

 

Kaj morate vedeti o Pohodu po Poti kulturne dediščine Žirovnica 8. februarja 2024?

*Brezplačni napitki veljajo le za dogodek 8. februarja 2024.

Kaj vse se bo dogajalo na Pohodu 8. februarja 2024? 

 

Prešernova rojstna hiša in Vrba

8.00–16.00    Brezplačen ogled Prešernove rojstne hiše

8.00–16.00    Ogled priložnostne razstave na prostem z naslovom Prešernova rojstne hiša skozi čas

8.00–10.00    Pozdrav pohodnikom in glasbeni nastop duo Eva & Peter

9.30–12.30    Animacija za otroke v izvedbi Kulturnega društva dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica

8.00–15.00    Tržnica domačih dobrot in izdelkov v Vrbi

12.00–13.00   Prenos tradicionalnega 38. recitala Prešernove poezije v organizaciji Združenja dramskih umetnikov Slovenije in Radia Slovenija – Programa Ars

13.00            Osrednja slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku (pozdravni nagovor: župan Občine Žirovnica Leopold Pogačar, slavnostni govornik: predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Marko Lotrič, kulturni program: Maraaya, Gregor Čušin, Kulturno društvo dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica, pevska skupina Korona

 

Cerkev sv. Marka

9.00            Maša za pokojne umetnike in kulturnike v cerkvi sv. Marka

9.00–16.00   Ogled cerkve sv. Marka, vstop prost

 

Čopova rojstna hiša v Žirovnici

8.00–16.00     Brezplačen ogled hiše s stalno razstavo Muzejska soba Ajdna in razstavo o Matiji Čopu

8.00–16.00     Projekcija igrano-dokumentarnega filma Ni ga lepš’ga kraja

8.00–16.00     Ogled priložnostne razstave na prostem z naslovom Čopova rojstne hiša skozi čas

8.00–16.00     Ogled priložnostne razstave umetnin učencev Centra šolskih in obšolskih dejavnosti

8.00–11.00      Foto stojnica s pridihom 19. stoletja

8.00–11.00      Prikaz Guttenbergove tiskarske preše iz 15. stoletja

 

Kulturna dvorana na Breznici

9.00–14.00     Razstava likovnih del slikarske kolonije Kulturnega društva dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica

 

Čebelnjak Antona Janše na Breznici

8.00–16.00     Ogled priložnostne razstave na prostem z naslovom Janšev čebelnjak skozi čas

9.00–16.00     Degustacija medenih dobrot Čebelarskega društva Antona Janša Breznica

9.00–12.00     Animacijski nastop članov Kulturnega društva dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica

 

Finžgarjeva rojstna hiša v Doslovčah

8.00–16.00     Brezplačen ogled muzejske hiše in razstave o Franu Saleškemu Finžgarju

8.00–16.00     Ogled priložnostne razstave na prostem z naslovom Finžgarjeva rojstne hiša skozi čas

8.00–16.00    Projekcija kratkega filma *O, Vrba iz leta 1941. Fran Saleški Finžgar v zvočnem posnetku vodi po Prešernovi rojstni hiši, Oton Župančič pa recitira Prešernovo pesem O Vrba.

9.00–12.00     Nastop harmonikarja Primoža

*O, Vrba, 1940, 1945, Emona film, Filmsko podjetje DF Jugoslavije, direkcija za LR Slovenijo, scenarist, režiser, montažer dr. Marijan Foerster, snemalca dr. Marijan Foerster, Rudi Omota, glasba Janko Gregorc, DCP/izvorno posnet na 35 mm filmski trak/, čb, zvočni, 7ʼ, Gradivo hrani: Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije, SI AS 1086 Zbirka filmov.

 

Jalnova rojstna hiša na Rodinah

8.00–16.00     Brezplačen ogled muzejske hiše

10.00–14.00    Mini tržnica domačih dobrot (v lepem vremenu)

 

Cesarska cesta

10.00–14.00    Brezplačna vožnja z lojtrnikom (v lepem vremenu)

 

Pohodniški lonček in Vodnik po Poti kulturne dediščine Žirovnica

Z nakupom pohodniškega lončka, ki je bil ustvarjen v omejeni izdaji posebej za Pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica, si zagotovite brezplačen čaj ali kavo pri hišah na dogodku Poti kulturne dediščine Žirovnice, 8. februarja. S tem želimo zmanjšati količino odpadkov, ki se nakopiči pri organizaciji prireditev, obenem pa obiskovalcem ponuditi prečudovit spominek na letošnji pohod. Pohodniški lonček lahko kupite v Spletni trgovini Žirovnica (cena je 11 eur) in v Prešernovi ter Čopovi rojstni hiši.

V Vodnik po Poti kulturne dediščine Žirovnica lahko zbirate žige, ki jih dobite ob obisku Prešernove, Čopove in Finžgarjeve rojstne hiše, pri Janševem čebelnjaku in pri Jalnovi rojstni hiši. Žigi so postavljeni zunaj pred vsemi petimi znamenitosti na Poti kulturne dediščine Žirovnica. Vodnik za potepanje lahko kupite v Spletni trgovini Žirovnica (cena je 4 eur) in v Prešernovi ter Čopovi rojstni hiši.

Nakup pohodniškega lončka in Vodnika po Poti kulturne dediščine Žirovnica

 

Slogan  Živé naj vsi naródi

Slogan letošnjega Pohoda po Poti kulturne dediščine Žirovnice, “Živé naj vsi naródi“, odseva univerzalno hrepenenje po miru in solidarnosti med narodi. V današnjem svetu, ki se sooča z izzivi in napetostmi, so Prešernove misli iz Zdravljice še posebno aktualne in izražajo našo kolektivno odgovornost za gradnjo bolj harmoničnega sveta. Obenem nas spodbuja, da se povežemo v skupnosti, ki cenijo strpnost in kulturno dediščino, ter skupaj si prizadevamo za globalni mir ter spodbujamo medsebojno razumevanje in enotnost med ljudmi.

 

Bodimo trajnostni

Slovenske železnice poleg rednih vlakov na slovenski kulturni praznik uvajajo tudi nekaj izrednih postankov vlakov v Žirovnici. Vozni red vlakov 8. februarja 2024 si lahko ogledate na tej povezavi.

Preverite možnosti uporabe javnega prevoza

 

Ostale zanimivosti 

Na Poti kulturne dediščine Žirovnica je poleg osrednjih točk vrsta zanimivosti in znamenitosti, ki jih je vredno obiskati. V Vrbi si lahko ogledate še znamenito vaško lipo, Prešernov spomenik in cerkev sv. Marka, v Zabreznici alejo slavnih mož in zasebno zbirko v Muzeju preteklosti. Slednja bo 8. februarja za obiskovalce odprta od 8. do 16. ure.

Preberite več o znamenitostih v Žirovnici 

Kje dobro jesti in piti pri nas

V Vrbi na tržnici lahko preizkusite okusne jedi, ki jih bo pripravil lokalni ponudnik Gostišče Osvald. Ob Poti kulturne dediščine Žirovnica je veliko dobrih ponudnikov gostinskih storitev, ki vas bodo postregli z okusno jedjo, osvežilno pijačo in prijaznim nasmehom. V Žirovnici lahko posedite ob pijači v Baru & piceriji Ajdna (7.00-23.00) ali v Sporty baru (9.00-24.00). Na Selu je priljubljeno Gostišče Osvald (8.00-21.00), kjer vam ponujajo okusna kosila in malice, v Smokuču pa pripravljajo izvrstne pice v Piceriji Ledina (12.00-20.00). V poslovnem centru Ngen v Žirovnici vam priporočamo obisk Restavracije Manu, kjer lahko med 9.00 in 18.00 uživate v odličnem kosilu. Poleg tega vam v pivovarni Carniola Brewery priporočamo, da poskusite izvrstno žirovniško pivo. V Mostah, v bližini spomenika padlim talcem, pa lahko posedite v Gostinstvu Gregor (8.00-22.00) ali pa obiščete njihovo trgovino (8.00-17.00), kjer pripravljajo tudi odlične sendviče.

Preberite več o ponudnikih v Žirovnici 

 

Parkiranje in prometni režim

V Vrbi bodo voznike na parkirna mesta v Žirovnici in na Breznici usmerjali gasilci.

Preberite prometni režim 8. februarja 2023 v občini Žirovnica

 

Zemljevid Poti kulturne dediščine Žirovnica

 

Partnerji letošnjega Pohoda po Poti kulturne dediščine Žirovnica

 

Organizator dogodka je Zavod za turizem in kulturo Žirovnica v sodelovanju z Občino Žirovnica in Ministrstvom za kulturo. Dogodke 8. februarja smo pripravili s pomočjo lokalnih društev in ponudnikov: Kulturno društvo dr. Franceta Prešerna Breznica-Žirovnica, Planinsko društvo Žirovnica, Župnija Breznica, Prostovoljno gasilsko društvo Zabreznica, Prostovoljno gasilsko društvo Smokuč, Društvo prijateljev mladine Žirovnica, Kolesarski klub Završnica, Skavtski steg pod svobodnim soncem Breznica, Čebelarsko društvo Anton Janša Breznica, Tiskarna Medium, Muzej preteklosti v zavetju Stola, Društvo kulturnih zanesenjakov Prešernovi rojaki, Elektro Gorenjska Moste, Ngen in ostali. Organizator bo javni dogodek snemal in fotografiral z namenom promoviranja dogodka. Fotografije/posnetki bodo objavljene na spletni strani in na FB in IG profilu organizatorja. Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.