Meni

 

Tomo Zupan je v svoji znameniti pridigi leta 1921 dejal, da je najimenitnejša starina brezniške župnije ob stari Kuharjevi hiši stoječi čebelnjak Antona Janše: »..vsaj v zunanji podobi ohranjen, kakor je bil takrat. Ob tem čebelnjaku na klopci je posedal, premišljeval in delal«. Janševi so se že od nekdaj ukvarjali s čebelarstvom, pisnih podatkov o prejšnjih čebelnjakih ni. Prvega je postavil Janšev oče Matija že 1734, prav v letu rojstva svojega prvega sina Antona.

Današnji čebelnjak Antona Janše je v celoti lesen, pokrit s slamo, s precej prostora v notranjosti za čiščenje in vzdrževanje panjev. Gre za rekonstrukcijo nekdanjega čebelnjaka, ki je stal ob Kuharjevi hiši, kot se po domače reče Janševi domačiji. Njegove rojstne hiše danes ni več, čebelnjak, v katerem je mojster čebelaril, pa je stal do leta 1877. Takrat so zaradi dotrajanosti na istem mestu postavili novega, enako velikega.

Vsebine Pri Janševem čebelnjaku:
  • spoznavanje dediščine pionirja sodobnega čebelarjenja, Antona Janše, ki je na cesarskem Dunaju postal prvi učitelj čebelarstva,
  • ogled spominskega čebelnjaka, narejenega po vzoru čebelnjaka, ki ga je preds koraj 300 leti zgradil oče Antona Janše,
  • odkrivanje slovenske tradicije poslikavanja panjskih končnic, ki prikazujejo verske motive, zgodovinske prizore in zgodbe podeželskega vsakdana,
  • Janšev rojstni dan, 20. maj, je leta 2018 Organizacija združenih narodov razglasila za svetovni dan čebel
  • znamenitost na Poti kulturne dediščine Žirovnica.

Več o čebelarskem turizmu si lahko preberete na BeeOurGuest.

Ponudba

Pridružite se nam na vodenem ogledu čebelnjaka in prisluhnite zgodbam starih panjskih končnic. V veselje brbončic, je pri čebelnjaku na voljo tudi pokušina medenih dobrot.

 

 

 

Kontakt

Čebelnjak se nahaja na Breznici, v bližini Kulturne dvorane (Breznica 6a, 4274 Žirovnica).

Za več informacij nas pokličite na telefonsko številko 04 580 15 03 ali nam napišite mail na info@visitzirovnica.si

Cenik

Do čebelnjaka Antona Janše je prost vstop. Vodeni ogledi in pokušina dobrot iz čebeljega panja so na voljo po dogovoru.

Cena vodenega ogleda (30 min): 60,00 €