Meni

Janšev čebelnjak

Tomo Zupan je v svoji znameniti pridigi leta 1921 dejal, da je najimenitnejša starina brezniške župnije ob stari Kuharjevi hiši stoječi čebelnjak Antona Janše: »..vsaj v zunanji podobi ohranjen, kakor je bil takrat. Ob tem čebelnjaku na klopci je posedal, premišljeval in delal«.

Čebelnjak je postavil Matija Janša, oče Antona, najverjetneje v letu njegovega rojstva, 1734 ob Kuharjevo hišo, kot so po domače rekli Janševi domačiji. Njegove rojstne hiše danes ni več, čebelnjak, v katerem je mojster čebelaril, pa je stal do leta 1877. Takrat so zaradi dotrajanosti na istem mestu postavili novega, enako velikega.

Današnji čebelnjak Antona Janše je v celoti lesen, pokrit s slamo, s precej prostora v notranjosti za čiščenje in vzdrževanje panjev. Gre za rekonstrukcijo nekdanjega čebelnjaka Antona Janše, ki so ga postavili 1965. V letu 2017 je čebelnjak doživel celostno obnovo, ki je obsegala izdelava konservatorskega načrta, zamenjavo dotrajanih delov in restavriranje panjskih končnic. Leseno streho (skodle) je zamenjala prvotna slamnata, v notranjosti pa so bila izdelana naravna, zbita glinena tla. Uporabljeni so bili tradicionalne, naravni, obnovljivi materiali, prijazni čebelam in obiskovalcem.

 

Vsebine pri Janševem čebelnjaku:

 

Lokacija

Čebelnjak se nahaja na Breznici, v bližini Kulturne dvorane (Breznica 6a, 4274 Žirovnica).

 

Cenik

Janšev čebelnjak je prosto dostopen vse dni v letu.

Vodeni ogledi in pokušina dobrot iz čebeljega panja so na voljo po dogovoru.

Cena vodenega ogleda (30 min): 60,00 €

 

Informacije

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica

t: 04 580 15 03

e: info@visitzirovnica.si

Več o čebelarskem turizmu si lahko preberete na BeeOurGuest.