Meni

Janšev čebelnjak

Tomo Zupan je v svoji znameniti pridigi leta 1921 dejal, da je najimenitnejša starina brezniške župnije ob stari Kuharjevi hiši stoječi čebelnjak Antona Janše: »..vsaj v zunanji podobi ohranjen, kakor je bil takrat. Ob tem čebelnjaku na klopci je posedal, premišljeval in delal«.

Čebelnjak je postavil Matija Janša, oče Antona, najverjetneje v letu njegovega rojstva, 1734 ob Kuharjevo hišo, kot so po domače rekli Janševi domačiji. Njegove rojstne hiše danes ni več, čebelnjak, v katerem je mojster čebelaril, pa je stal do leta 1877. Takrat so zaradi dotrajanosti na istem mestu postavili novega, enako velikega.

Današnji čebelnjak Antona Janše je v celoti lesen, pokrit s slamo, s precej prostora v notranjosti za čiščenje in vzdrževanje panjev. Gre za rekonstrukcijo nekdanjega čebelnjaka Antona Janše, ki so ga postavili 1965. V letu 2017 je čebelnjak doživel celostno obnovo, ki je obsegala izdelava konservatorskega načrta, zamenjavo dotrajanih delov in restavriranje panjskih končnic. Leseno streho (skodle) je zamenjala prvotna slamnata, v notranjosti pa so bila izdelana naravna, zbita glinena tla. Uporabljeni so bili tradicionalne, naravni, obnovljivi materiali, prijazni čebelam in obiskovalcem.

 

Vsebine pri Janševem čebelnjaku

 

Cenik

Janšev čebelnjak je prosto dostopen vse dni v letu.

Vodeni ogledi in pokušina dobrot iz čebeljega panja so na voljo po dogovoru.

Cena vodenega ogleda (30 min): 60,00 EUR

 

Lokacija

Čebelnjak se nahaja na Breznici, v bližini Kulturne dvorane (Breznica 6a, 4274 Žirovnica).

 

Virtualni sprehod

Prešerno povabljeni na virtualni sprehod z našimi muzejskimi vodniki, ki vam v kratkih video posnetkih razkrijejo nekatere zanimivosti naših vasi. Odkrijte kraje, kjer so svoja otroška leta preživljali največji slovenski pesnik dr. France Prešeren in njegov najboljši prijatelj ter mentor Matija Čop, veliki čebelar Anton Janša in mojstra ljudske pripovedi Fran Saleški Finžgar in Janez Jalen. https://visitzirovnica.si/virtualni-sprehod-po-poti-kulturne-dediscine-zirovnica/

 

Informacije

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica

t: 04 580 15 03

e: info@visitzirovnica.si

Več o čebelarskem turizmu si lahko preberete na BeeOurGuest.