Meni

 

   

 

Pot kulturne dediščine Žirovnica je tematska pot, ki povezuje kulturno-zgodovinske spomenike v vaseh pod Stolom:  Prešernovo rojstno hišo v Vrbi, rojstno hišo Matije Čopa v Žirovnici, Spominski čebelnjak Antona Janše na Breznici in rojstni hiši pisateljev Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah in Janeza Jalna na Rodinah.

Pot kulturne dediščine Žirovnica je ena najstarejših tematskih poti v Sloveniji in predstavlja edinstven pomen v slovenskem kulturnem prostoru ter vabi k aktivnemu odkrivanju tradicije.

Tehnične značilnosti:

Krožna pot je dolga 10 kilometrov, speljana je po lokalnih, vaških in poljskih cestah, del poti tudi po pašniku nad vasmi. Označena je z novimi usmerjevalnimi tablami, ki vas vodijo od ene do druge znamenitosti. Table so nameščene v obe smeri, da lahko z odkrivanjem Poti kulturne dediščine Žirovnica začnete na poljubnem mestu.

Po poti se lahko podate sami ali v spremstvu vodnika, z različnimi prevoznimi sredstvi (peš, s kolesom, z avtom/avtobusem). Najbolj doživeto bo prav gotovo raziskovanje pokrajine in znamenitosti s kolesom ali peš, po poti se lahko zapeljete tudi z lojtrnikom.

Prenesite GPX Poti kulturne dediščine Žirovnica

Parkirišča:

Večji parkirišči za avtobuse in avtomobile sta na voljo v Vrbi in na Breznici, manjše parkirišče za avtomobile je tudi pri Čopovi rojstni hiši v Žirovnici.

Kako do nas?

Ne prezrite:

Vse muzejske hiše na poti so odprte tudi vsako četrto soboto v mesecu od marca do oktobra, za najavljene skupine (vsaj desetih udeležencev) pa tudi po dogovoru.

Za skupine otrok različnih starosti (vrtec, vse triade osnovne šole in srednje šole) imamo pripravljene odlične didaktične vodene oglede znamenitosti na Poti kulturne dediščine Žirovnica. Kliknite za več informacij o programih za otroke, šolarje in dijake.

Nagrade:

Tematska pot Pot kulturne dediščine Žirovnica je prejemnica več nagrad za najboljšo tematsko pot. Turistična zveza Slovenije je v projektu Moja dežela – lepa in gostoljubna Pot kulturne dediščine Žirovnica razglasila za Naj pot leta 2012, v letu 2017 je bila pot nagrajena s tretjim mestom, v letu 2019 pa z drugim mestom. Pot je dobila tudi priznanja TZS za prvo mesto na regijskem tekmovanju na območju Bleda v letih 2011, 2012 in 2015.

Odpiralni čas in kontakt

Lokacija
Žirovnica 14
4274 Žirovnica

t +386 (0)4 580 15 03

Delovni čas
po dogovoru

Kliknite za odpiralni čas Prešernove rojstne hiše

Kliknite za odpiralni čas Čopove rojstne hiše

Prevozi z lojtrnikom

Vožnje z vozom – lojtrnikom ali zapravljivčkom po Poti kulturne dediščine Žirovnica in na lokacije v bližnji okolici po želji. Voz sprejme do 20 oseb.

Lokacija
Janez Vidic
Vrba 16
4274 Žirovnica

t 031 830 364

Delovni čas
po dogovoru

Cenik

Skupna vstopnica Pot kulturne dediščine Žirovnica (obisk vseh štirih hiš)
Šolski otroci: 6,50 €
Odrasli: 9,00 €

Kliknite za cenik vstopnin posameznih rojstnih hiš in najem lokalnega vodnika po Poti kulturne dediščine Žirovnica

Cena najema lojtrnika
70,00 €