Meni

Pot kulturne dediščine Žirovnica

   

 

Pot kulturne dediščine Žirovnica je tematska pot, ki povezuje kulturno-zgodovinske spomenike v vaseh pod Stolom:  Prešernovo rojstno hišo v Vrbi, rojstno hišo Matije Čopa v Žirovnici, čebelnjak Antona Janše na Breznici in rojstni hiši pisateljev Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah in Janeza Jalna na Rodinah.

Pot kulturne dediščine Žirovnica je ena najstarejših tematskih poti v Sloveniji in predstavlja edinstven pomen v slovenskem kulturnem prostoru ter vabi k aktivnemu odkrivanju tradicije.

 

Tehnične značilnosti

Krožna pot je dolga 10 kilometrov, speljana je po lokalnih, vaških in poljskih cestah, del poti tudi po pašniku nad vasmi. Označena je z usmerjevalnimi tablami, ki vas vodijo od ene do druge znamenitosti. Table so nameščene v obe smeri, da lahko z odkrivanjem Poti kulturne dediščine Žirovnica začnete na poljubnem mestu.

Po poti se lahko podate sami ali v spremstvu vodnika, z različnimi prevoznimi sredstvi (peš, s kolesom, z avtom/avtobusem).

Večja parkirišča za avtobuse in avtomobile so na voljo v Vrbi, na Rodinah in na Breznici, manjše parkirišče za avtomobile je tudi pri Čopovi rojstni hiši v Žirovnici.

Preberite kako najlažje priti do nas

 

Vodnik po Poti kulturne dediščine Žirovnica

Za vas smo pripravili Vodnik po Poti kulturne dediščine Žirovnica, v katerem lahko preberete vrsto zanimivosti o Poti kulturne dediščine Žirovnica in v katerega lahko zbirate žige. Vodnik za potepanje lahko kupite v Prešernovi rojstni hiši, Čopovi rojstni hiši ali v spletni trgovini Žirovnica (cena je 4 €, poštnina je brezplačna).

Nakup Vodnika po Poti kulturne dediščine Žirovnica

Žigi na Poti kulturne dediščine Žirovnice

Žigi se nahajajo v stebrih, ki so trajno postavljeni zunaj pred Prešernovo, Čopovo, Finžgarjevo in Jalnovo rojstno hišo ter pred Janševim čebelnjakom.

Obratovalni čas hiš

Obratovalni čas Prešernove rojstne hiše si lahko preberete tukaj: https://visitzirovnica.si/presernova-rojstna-hisa-v-vrbi/

Obratovalni čas Čopove rojstne hiše si lahko preberete tukaj: https://visitzirovnica.si/copova-rojstna-hisa-v-zirovnici/

Obratovalni čas Finžgarjeve rojstne hiše si lahko preberete tukaj: https://visitzirovnica.si/finzgarjeva-rojstna-hisa-v-doslovcah/

Jalnova rojstna hiša je odprta po predhodni najavi za skupine (10 oseb ali več), Janšev čebelnjak pa je prosto dostopen.

 

Vsebine za šole

Za skupine otrok različnih starosti (vrtec, vse triade osnovne šole in srednje šole) imamo pripravljene odlične didaktične vodene oglede znamenitosti na Poti kulturne dediščine Žirovnica.

Preberite več o programih za šole

Cenik

Skupna vstopnica Pot kulturne dediščine Žirovnica (obisk vseh štirih hiš)
Šolski otroci: 7,50 €
Odrasli: 9,00 €

Cenik vstopnin posameznih rojstnih hiš in najem lokalnega vodnika po Poti kulturne dediščine Žirovnica

 

Ostale zanimivosti ob Poti kulturne dediščine Žirovnica

Na sprehodu po Poti kulturne dediščine Žirovnica je še vrsto drugih zanimivosti in znamenitosti, ki jih je vredno obiskati. V Vrbi si lahko ogledate znamenito vaško lipo, Prešernov spomenik in cerkev sv. Marka, v Zabreznici alejo slavnih mož in zasebno zbirko Muzej preteklosti. Na Breznici pa si ogledate spomenik Antonu Janši in Plečnikov spomenik.

Preberite več o ostalih zanimivostih v Žirovnici

Virtualni sprehod

Prešerno povabljeni na virtualni sprehod z našimi muzejskimi vodniki, ki vam v kratkih video posnetkih razkrijejo nekatere zanimivosti naših vasi. Odkrijte kraje, kjer so svoja otroška leta preživljali največji slovenski pesnik dr. France Prešeren in njegov najboljši prijatelj ter mentor Matija Čop, veliki čebelar Anton Janša in mojstra ljudske pripovedi Fran Saleški Finžgar in Janez Jalen.

https://visitzirovnica.si/virtualni-sprehod-po-poti-kulturne-dediscine-zirovnica/

 

Kje dobro jesti in piti

Ob Poti kulturne dediščine Žirovnica je veliko dobrih ponudnikov gostinskih storitev, ki vas postregli z okusno jedjo, osvežilno pijačo in prijaznim nasmehom. V Žirovnici se lahko okrepčate v znani Gostilni Trebušnik in v Baru & piceriji Ajdna ali pa posedite ob pijači v Sporty baru. V vasi Selo je priljubljeno Gostišče Osvald, kjer vam ponujajo okusna kosila in malice, v Sevški kavarni pa odlične tortice. V vasi Smokuč pa pripravljajo izvrstne pice v Piceriji Ledina.

Preberite več o ponudnikih v Žirovnici

 

Ali ste vedeli?

Pot kulturne dediščine Žirovnica je prejemnica več nagrad za najboljšo tematsko pot. Turistična zveza Slovenije je v projektu Moja dežela – lepa in gostoljubna Pot kulturne dediščine Žirovnica razglasila za Naj pot leta 2012, v letu 2017 je bila pot nagrajena s tretjim mestom, v letu 2019 pa z drugim mestom. Pot je dobila tudi priznanja Turistične zveze Slovenije za prvo mesto na regijskem tekmovanju na območju Bleda v letih 2011, 2012 in 2015.

8. februarja, na slovenski kulturni praznik, po Poti kulturne dediščine Žirovnica poteka tradicionalni pohod. Na ta dan so vse hiše odprte od 8. do 16. ure, vstop pa je brezplačen.

 

Zakladi na Poti kulturne dediščine Žirovnica

Na Poti kulturne dediščine Žirovnica, v rojstnih hišah, je razstavljenih vrsta zanimivih predmetov (zakladov) iz preteklosti.

Preberite več o izbranih zakladih Žirovnice

 

Zemljevid

Informacije in rezervacije

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica
Žirovnica 14, 4274 Žirovnica
t +386 (0)4 580 15 03
e info@visitzirovnica.si