Meni

 

   

 

Pot kulturne dediščine Žirovnica je tematska pot, ki povezuje kulturno-zgodovinske spomenike v vaseh pod Stolom:  Prešernovo rojstno hišo v Vrbi, rojstno hišo Matije Čopa v Žirovnici, Spominski čebelnjak Antona Janše na Breznici in rojstni hiši pisateljev Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah in Janeza Jalna na Rodinah.

Pot kulturne dediščine Žirovnica je ena najstarejših tematskih poti v Sloveniji in predstavlja edinstven pomen v slovenskem kulturnem prostoru ter vabi k aktivnemu odkrivanju tradicije.

  • Tehnične značilnosti

Krožna pot je dolga 10 kilometrov, speljana je po lokalnih, vaških in poljskih cestah, del poti tudi po pašniku nad vasmi. Označena je z usmerjevalnimi tablami, ki vas vodijo od ene do druge znamenitosti. Table so nameščene v obe smeri, da lahko z odkrivanjem Poti kulturne dediščine Žirovnica začnete na poljubnem mestu.

Po poti se lahko podate sami ali v spremstvu vodnika, z različnimi prevoznimi sredstvi (peš, s kolesom, z avtom/avtobusem).

Večji parkirišči za avtobuse in avtomobile sta na voljo v Vrbi in na Breznici, manjše parkirišče za avtomobile je tudi pri Čopovi rojstni hiši v Žirovnici.

Preberite kako najlažje priti do nas

  • Vodnik po Poti kulturne dediščine Žirovnica

Za vas smo pripravili prav poseben Vodnik po Poti kulturne dediščine Žirovnica, v katerem zbirate žige, ki jih dobite ob obisku Prešernove, Čopove, Finžgarjeve, Jalnove rojstne hiše in čebelnjaka Antona Janše. Žigi so postavljeni tudi zunaj pred vsemi petimi znamenitosti na Poti kulturne dediščine Žirovnica. Vodnik za potepanje lahko kupite v spletni trgovini (cena je 4 €, poštnina je brezplačna).

Nakup Vodnika po Poti kulturne dediščine Žirovnica

  • Delovni čas

Prešernova rojstna hiša je odprta od torka do petka, od 9. do 16. ure, ob vikendih od 10. do 17. ure.

Čopova rojstna hiša je odprta od ponedeljka do petka, od 8. do 11. ure in od 12. do 15. ure ter po predhodni najavi.

Finžgarjeva in Jalnova rojstna hiša sta odprti po predhodni najavi za skupine (10 oseb ali več), Janšev čebelnjak pa je prosto dostopen.

Vse muzejske hiše na poti so odprte vsako četrto soboto v mesecu od marca do oktobra, za najavljene skupine (vsaj desetih udeležencev) pa tudi po dogovoru.

  • Vsebine za šole

Za skupine otrok različnih starosti (vrtec, vse triade osnovne šole in srednje šole) imamo pripravljene odlične didaktične vodene oglede znamenitosti na Poti kulturne dediščine Žirovnica.

Preberite več o programih za šole

  • Ali ste vedeli?

Pot kulturne dediščine Žirovnica je prejemnica več nagrad za najboljšo tematsko pot. Turistična zveza Slovenije je v projektu Moja dežela – lepa in gostoljubna Pot kulturne dediščine Žirovnica razglasila za Naj pot leta 2012, v letu 2017 je bila pot nagrajena s tretjim mestom, v letu 2019 pa z drugim mestom. Pot je dobila tudi priznanja Turistične zveze Slovenije za prvo mesto na regijskem tekmovanju na območju Bleda v letih 2011, 2012 in 2015.

8. februarja, na slovenski kulturni praznik, po Poti kulturne dediščine Žirovnica poteka tradicionalni pohod. Na ta dan so vse hiše odprte od 8. do 16. ure, vstop pa je brezplačen.

  • Cenik

Skupna vstopnica Pot kulturne dediščine Žirovnica (obisk vseh štirih hiš)
Šolski otroci: 6,50 €
Odrasli: 9,00 €

Cenik vstopnin posameznih rojstnih hiš in najem lokalnega vodnika po Poti kulturne dediščine Žirovnica

  • Ostale zanimivosti ob Poti kulturne dediščine Žirovnica

Na sprehodu po Poti kulturne dediščine Žirovnica je še vrsto drugih zanimivosti in znamenitosti, ki jih je vredno obiskati. V Vrbi si lahko ogledate znamenito vaško lipo, Prešernov spomenik in cerkev sv. Marka, v Zabreznici alejo slavnih mož in zasebno zbirko Muzej preteklosti. V sosednji vasi Selo lahko kupite domači med in preizkusite apiterapijo v Čebeljem raju Noč, na Breznici pa si ogledate spomenik Antonu Janši in Plečnikov spomenik.

Preberite več o ostalih zanimivostih v Žirovnici

  • Kje dobro jesti in piti

Ob Poti kulturne dediščine Žirovnica je veliko dobrih ponudnikov gostinskih storitev, ki vas postregli z okusno jedjo, osvežilno pijačo in prijaznim nasmehom. V Žirovnici se lahko okrepčate v znani Gostilni Trebušnik in v Baru & piceriji Ajdna ali pa posedite ob pijači v Sporty baru. V vasi Selo je priljubljeno Gostišče Osvald, kjer vam ponujajo okusna kosila in malice, v Sevški kavarni pa odlične tortice. V vasi Smokuč pa pripravljajo izvrstne pice v Piceriji Ledina.

Preberite več o ponudnikih v Žirovnici

  • Zemljevid

  • Informacije in rezervacije

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica
Žirovnica 14, 4274 Žirovnica
t +386 (0)4 580 15 03
e info@visitzirovnica.si