Meni

Čopova rojstna hiša v Žirovnici

Dobrodošli v Čopovi rojstni hiši – muzejski hiši, kjer se srečata izobraženost in kulturna dediščina, kjer se zgodovina prepleta z življenjem enega najbolj izjemnih Evropejcev svojega časa, Matije Čopa!

Matija Čop ni bil le prijatelj Franceta Prešerna, temveč tudi njegov mentor in uveljavljeni lingvist, katerega življenje in delo lahko danes doživite na edinstven način v Čopovi rojstni hiši v Žirovnici.

Ta prečudovita hiša, v kateri se je rodil Matija, je danes očarljiv muzej, ki nudi obiskovalcem neprecenljivo izkušnjo. Poleg sveže prenovljene razstave o Čopovem življenju in delu lahko raziskujete tudi razstavo o znamenitem arheološkem najdišču Ajdna. Gre za edini samostojni razstavi o Matiji Čopu in Ajdni v Sloveniji. Vaša avantura se nadaljuje z ogledom   razstave o Poti kulturne dediščine Žirovnica, ki predstavlja prvo in najstarejšo tematsko pot v Sloveniji. Spoznali boste Prešernovo, Finžgarjevo, Jalnovo in Čopovo rojstno hišo ter čebelnjak Antona Janše skozi igrano-dokumentarni film z naslovom Ni ga lep’ga kraja.

Leta 1919 je slavni prešernoslovec Tomo Zupan v zid Čopove rojstne hiše postavil spominsko ploščo z napisom: »V tej hiši se je rodil 26. 1. 1797 Matija Čop, velikan učenosti.« Hiša, ki je bila odkupljena leta 1988, je bila skrbno obnovljena do leta 1994, pri čemer so sredstva prispevali slovenski šolarji, krajani, občina Jesenice, ministrstvo za kulturo in drugi. Rekonstruirana v podobi iz 19. stoletja je Čopova rojstna hiša od decembra 1994 odprta za javnost in danes služi kot muzej, prizorišče različnih prireditev ter sedež Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica.

Ta hiša je pravi biser v kulturni dediščini naše Slovenije, ki vas vabi na potovanje skozi čas, kjer se izobraženost in dediščina prepletata v čudovito simfonijo.

 

Vsebine v Čopovi rojstni hiši

Ni ga lepšga kraja je naslov novega igrano-dokumentarnega filma, ki prikazuje Pot kulturne dediščine Žirovnica in si ga obiskovalci ogledajo samo v Čopovi rojstni hiši. Film gledalce popeljejo v vse štiri rojstne hiše znanih žirovniških rojakov, v Janšev čebelnjak, na skrivnostno Ajdno in v zeleno dolino Završnice. V film so vključeni zanimivi podatki o življenju žirovniških slavnih mož: Franceta Prešerna, Frana Saleškega Finžgarja, Janeza Jalna, Matije Čopa in Antona Janše, ki tudi zaživijo v filmu v podobi domačih igralcev. Izsek iz filma si lahko pogledate na tej povezavi.

Preberite več o Matiji Čopu.

 

Odprto

 

Od septembra do julija

Od ponedeljka do petka od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00

Zaprto: Sobote, nedelje, prazniki in od 25. 12. do 2. 1.

 

Julij in avgust

Od torka do petka od 9.00 do 16.00, vikendi od 10.00 do 17.00

 

 

Uradne ure za izdajo dovolilnic: sreda od 8. do 12. ure in od 14. do 16.30 ure

 

Vstopnina

Odrasli: 3 EUR
Upokojenci: 2,8 EUR
Učenci, dijaki in študentje: 2,5 EUR
Predšolski otroci in invalidi: 1 EUR

 

Koledar zasedenosti hiše

V času obiska organiziranih skupin vstop za ostale obiskovalce ni mogoč. S klikom na datum ali uro v koledarju, se vam pokažejo podrobnosti o časovni zasedenosti. Za dodatne informacije vas vabimo, da nas pokličete in se pozanimate.

 

Virtualni sprehod

Prešerno povabljeni na virtualni sprehod z našimi muzejskimi vodniki, ki vam v kratkih video posnetkih razkrijejo nekatere zanimivosti naših vasi. Odkrijte kraje, kjer so svoja otroška leta preživljali največji slovenski pesnik dr. France Prešeren in njegov najboljši prijatelj ter mentor Matija Čop, veliki čebelar Anton Janša in mojstra ljudske pripovedi Fran Saleški Finžgar in Janez Jalen. https://visitzirovnica.si/virtualni-sprehod-po-poti-kulturne-dediscine-zirovnica/

 

Vtisi obiskovalcev

V slikoviti Žirovnici, zibelki slovenske kulturne dediščine, stojijo štiri izjemne rojstne hiše – muzejske hiše ter znameniti čebelnjak, ki pripovedujejo zgodbe o velikanih umetnosti, literature in čebelarstva. Prešernova, Finžgarjeva, Čopova, Jalnova rojstna hiša ter čebelnjak Antona Janše tvorijo pomembne kraje spomina, ki so povezani v tematsko sprehajalno pot Pot kulturne dediščine Žirovnica. Ta edinstvena tematska pot ne le ohranja pomembne zgodovinske spomine, temveč tudi deluje kot odprta učilnica za obiskovalce, ki želijo doživeti bogato kulturno dediščino Slovenije. Nekaj vtisov o tem, kako so obiskovalci preživeli dan v muzejskih hišah, si lahko preberete tukaj.

 

Kontakt

Žirovnica 14
4274 Žirovnica

t 04 580 15 03
e info@visitzirovnica.si
w visitzirovnica.si

Muzejska soba Ajdna, foto Mitja Sodja, Čopova rojstna hiša. foto Aleš Košir