Meni

Čopova rojstna hiša v Žirovnici

Tomo Zupan je dal leta 1919 na Čopovo rojstno hišo vzidati spominsko ploščo z napisom: »V tej hiši se je rodil 26. 1. 1797 Matija Čop velikan učenosti.« Leta 1988 je bila hiša odkupljena. Obnovitvena dela so bila zaključena leta 1994. Sredstva za odkup in obnovo so prispevali slovenski šolarji, krajani, občina Jesenice, ministrstvo za kulturo in drugi. Rekonstruirana je bila razvojna faza stavbe iz 19. stoletja, torej videz hiše, kakršen naj bi bil v času Čopovega življenja. Od decembra 1994 je hiša odprta za javnost. Danes hiša služi kot muzej, prireditveni prostor in sedež Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica.

 

Vsebine v Čopovi rojstni hiši

Ni ga lepšga kraja je naslov novega igrano-dokumentarnega filma, ki prikazuje Pot kulturne dediščine Žirovnica in si ga obiskovalci ogledajo samo v Čopovi rojstni hiši. Film gledalce popeljejo v vse štiri rojstne hiše znanih žirovniških rojakov, v Janšev čebelnjak, na skrivnostno Ajdno in v zeleno dolino Završnice. V film so vključeni zanimivi podatki o življenju žirovniških slavnih mož: Franceta Prešerna, Frana Saleškega Finžgarja, Janeza Jalna, Matije Čopa in Antona Janše, ki tudi zaživijo v filmu v podobi domačih igralcev. Izsek iz filma si lahko pogledate na tej povezavi.

Preberite več o Matiji Čopu.

 

Odprto

 

Od septembra do julija

Od ponedeljka do petka od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00

Zaprto: Sobote, nedelje, prazniki in od 25. 12. do 2. 1.

 

Julij in avgust

Od torka do petka od 9.00 do 16.00, vikendi od 10.00 do 17.00

 

V času obiska organiziranih skupin vstop za ostale obiskovalce ni mogoč.

Uradne ure za izdajo dovolilnic: sreda od 8. do 12. ure in od 14. do 16.30 ure

 

Vstopnina

Odrasli: 3 EUR
Upokojenci: 2,8 EUR
Učenci, dijaki in študentje: 2,5 EUR
Predšolski otroci in invalidi: 1 EUR

 

Virtualni sprehod

Prešerno povabljeni na virtualni sprehod z našimi muzejskimi vodniki, ki vam v kratkih video posnetkih razkrijejo nekatere zanimivosti naših vasi. Odkrijte kraje, kjer so svoja otroška leta preživljali največji slovenski pesnik dr. France Prešeren in njegov najboljši prijatelj ter mentor Matija Čop, veliki čebelar Anton Janša in mojstra ljudske pripovedi Fran Saleški Finžgar in Janez Jalen. https://visitzirovnica.si/virtualni-sprehod-po-poti-kulturne-dediscine-zirovnica/

 

Kontakt

Žirovnica 14
4274 Žirovnica

t 04 580 15 03
e info@visitzirovnica.si
w visitzirovnica.si

 

Muzejska soba Ajdna, foto Mitja Sodja