Meni

 

     

 

Finžgarjeva rojstna hiša je primer bivalne kulture kajžarske družine ob koncu 19. stoletja na Gorenjskem. Gornji prostori so črna kuhinja v veži, špajza, hiša in kamra. Urejeni so tako, da izpričujejo videz, kakršnega poznamo iz Finžgarjevih opisov. Hiša je bil bivalni prostor in hkrati delavnica. Pisateljev ded je na statvah tkal platno, pisateljev oče pa je bil prvi krojač daleč naokoli, ki je premogel šivalni stroj. Šival je ovčje kožuhe in irhaste hlače.

Pisateljevo zbirko v Finžgarjevi rojstni hiši so odprli ob stoti obletnici njegovega rojstva 1971. Obsega razstavo s slikami, fotografijami, listinami in knjigami o Finžgarjevem rodu, življenju in delu. Leta 2013 je bila razstava v kletnih prostorih prenovljena in dopolnjena.

Vsebine v Finžgarjevi rojstni hiši:

  • spoznavanje Dolenčeve kajže s predmeti iz Finžgarjeve mladosti,
  • domačija s hišo, kozolcem in skednjem prikazuje tipično življenje kajžarske družine na slovenskem podeželju konec 19. stol.,
  • voden ogled hiše in stalne razstave z zapisi, zgodbami in fotografijamiFrana Saleškega Finžgarja, mojstra ljudske umetnosti in avtorja prvega slovenskega zgodovinskega romana Pod svobodnim soncem,
  • spoznavanje starih obrti tkalstva in krojaštva, s katerim sta se ukvarjala Finžgarjev ded in oče
  • znamenitost na Poti kulturne dediščine Žirovnica.

Preberite si več o Franu Saleškemu Finžgarju.

Ponudba

Vodeni ogledi po Finžgarjevi rojstni hiši so lahko prilagojeni šolskim skupinam, manjšim družbam ali posameznikom in družinam.

Dolenčeva kajža – njegova rojstna hiša, je danes skupaj s kozolcem in skednjem muzej na prostem, ki prikazuje bivalno kulturo kajžarske družine.

Kontakt

Lokacija
Doslovče 15
4274 Žirovnica

t 04 580 15 03
e info@visitzirovnica.si
w visitzirovnica.si

Delovni čas
po dogovoru za skupine (10 oseb ali več), 8. februarja od 8. do 16. ure

Zaprto: 31. oktobra, 1. novembra, od 25. decembra do vključno 2. januarja

Cenik

Šolski otroci: 2 €

Predšolski otroci in invalidi: 1 €

Odrasli: 3 €

Skupine odraslih (več kot 10 oseb): 2,7 €