Meni

Vrba v Žirovnici je rojstni kraj največjega pesnika Franceta Prešerna, zato njen kulturni utrip bije najhitreje ravno 8. februarja, na dan državnega kulturnega praznika posvečenega Francetu Prešernu. To je dan, ko oživijo prav vse vasi v Žirovnici. Pred Janševim čebelnjakom vam čebelarji ponujajo pokušino medu, po Žirovnici vas popelje tradicionalni lojtrnik, vrata Finžgarjeve, Jalnove, Čopove in pa seveda Prešernove hiše pa se na stežaj odpro in vabijo k odkrivanju svojih skrivnosti. Prešernov dan prežema tudi zelena energija, ki vas popelje na organiziran pohod po Poti kulturne dediščine. Najbolj pestro pa je seveda pred rojstno hišo Franceta Prešerna, kjer poteka osrednja slovesnost z glasbenimi nastopi, recitacijami poezije in dobrotami lokalnih ponudnikov.

Pot kulturne dediščine Žirovnica

Kdaj

Vsako 4. soboto v mesecu od marca do oktobra

Kje

Žirovnica

Cena – Skupna vstopnica Pot kulturne dediščine (obisk vseh štirih hiš)
Šolski otroci: 6,50 €
Odrasli: 9,00 €

Pot kulturne dediščine povezuje rojstne hiše Franceta Prešerna, njegovega prijatelja Matije Čopa, pisatelja Frana Saleškega Finžgarja in Janeza Jalna.

Vsako 4. soboto v mesecu med marcem in oktobrom vas vabimo na Pot kulturne dediščine v Žirovnici.

Ne zamudite izjemne priložnosti: ob nakupu vstopnice za ogled katerekoli muzejske hiše na Poti kulturne dediščine Žirovnica, vas ob predložitvi računa, vsako četrto soboto čaka brezplačna vožnja z lojtrnikom, ki bo vozil s parkirišča v Vrbi ob določenih urah. V primeru dežja lojtrnik ne bo vozil.

Štefanovo

Kdaj

26.december

Kje

Konjeniški klub stol – hiška na polju med Breznico in Vrbo.

Na 26. decembra se obhaja god svetega Štefana, ki velja za zavetnika konj in dejavnosti, ki so povezane s konji. Ta dan je v Žirovnici, tako kot tudi v mnogih slovenskih krajih, namenjen običaju blagoslavljanja konj. Za ohranjanje tradicije vsako leto poskrbi Konjeniški klub Stol, ki v Breznici na tradicionalen način, s soljo in vodo, blagoslovi približno 60 konj. Atraktiven dogodek pritegne veliko gledalcev, saj ga spremljajo tudi druga konjeniška tekmovanja ter tekmovanje z zapravljivčki in kočijami.

PEN V Prešernovi rojstni hiši - Festival Obrazi miru

Kje
Prešernova rojstna hiša

 

Tradicionalno na Bledu poteka vsako leto Mednarodno srečanje pisateljev. Letos je v sklopu 48. Mednarodnega srečanja pisateljev potekal že 3. literarni festival Obrazi Miru. Slednji se vsako leto ustavi tudi v Vrbi, v rojstni hiši največjega slovenskega pesnika, Franceta Prešerna. Letos so pesnice Sheng Xue, Elena Stefoi in Anna Economu Gribaudo obiskovalcem pričarale prečudovit ‪‎pesniški večer. Gostujoče pesnice si vsako leto zaželijo videti tudi Finžgarjevo rojstno hišo, saj je bil Fran Saleški Finžgar eden od soustanoviteljev slovenskega centra PEN (Poets-Essayists-Novelists) leta 1926.

Prešerna noč z Aleksandrom Mežkom in prijatelji

Kdaj

30. junij 2019 ob 19.uri

Kje

Vrba

Siva pot vodi me, kamor hoče srce. Na Gorenjsko, kjer gore so, vodi me, siva pot. Tako prepeva pesem, ki je ime Žirovniškega domačina, Aleksandra Mežka, ponesla v svet. Priljubljeni slovenski glasbenik priznava, da je navdih za svoje največje glasbene uspešnice črpal ravno iz Žirovniške pokrajine. Zato je njegov koncert na Prešerni noči prav posebno darilo za vse prebivalce vasi pod Stolom.

Pravljični večeri pred Finžgarjevo rojstno hišo

Kdaj

Četrtki v juliju in avgust

Kje

Finžgarjeva hiša Doslovče

Pomemben del kulturne dediščine se ohranja tudi prek ustnega izročila. Tega se je dobro zavedal tudi pisatelj Fran Saleški Finžgar, ki je že kot majhen deček najraje poslušal zgodbe domačinov. Kasneje jih je tudi zapisal v svojih povestih in zgodovinskih romanih. Žirovnica ostaja bogata zakladnica napetih zgodb, zabavnih anekdot, ljudskih pravljic in skrivnostnih pripovedk. Prisluhnite jim na Pravljičnih večerih, ob četrtkih v juliju in avgustu pred Finžgarjevo rojstno hišo. Na Pravljičnih večerih v Doslovčah so med drugimi nastopili že: Miha Mazzini, Brina Vogelnik, Boštjan Gorenc Pižama, Breda Podbrežnik, Verena Vidrih Perko.

Hop on Hop off avtobus - Bee Our Guest

Kdaj

Vsako sredo v juliju in avgustu

 

Tudi letos bo iz Bleda v Žirovnico vozil čebelarsko obarvan Hop on hop off avtobus, poimenovan Bee our Guest, ki v spremstvu domačinov nudi doživeto odkrivanje bogate čebelarske dediščine naših krajev. Na Breznici lahko ogledate Spominski čebelnjak Antona Janše in se z lokalnim vodnikom odpravite na sprehod do Čebeljega raja Noč, kjer boste lahko poskusili med in medene dobrote ter se pobližje spoznali z življenjem čebel. Radovljica vabi s čebelarskim muzejem in družinsko dogodivščino S čebelico po Radovljici, obiščete lahko tudi Čebelarski center v Lescah ter Čebelarstvo Ambrožič na Selu pri Bledu. Novost letošnje linije je vožnja v dolino Završnice, kjer bo vsako sredo organiziran brezplačen voden pohod na Ajdno.

Tek pod svobodnim soncem

Kdaj

7. september 2019

 

V Žirovnici se zelena energija ves čas prepleta s kulturo. Roman Pod svobodnim soncem pisatelja Frana Saleškega Finžgarja je dal navdih za tek kulture, ki vsako leto v Žirovnico privabi številne športne navdušence. Tek pod svobodnim soncem je speljan po Poti kulturne dediščine Žirovnica in tekače vodi prek zelenih polj in gozdnih poti, mimo rojstnih hiš znamenitih slovenskih literatov in številnih drugih kulturnih in naravnih znamenitosti. Priljubljeni kulturno-športni dogodek bo potekal v soboto, 7. septembra 2019.

Ta medeni dan v Žirovnici

Kdaj

31. avgust

Kje

Posestvo Konjeniškega kluba Stol – hiška na polju med Breznico in Vrbo.

Kulinarični medeni dogodek z zabavnim dogajanjem za otroke in odrasle se bo odvijal preko celega dneva, v soboto, 31. avgusta 2019 na prireditvenem prostoru Konjeniškega kluba Stol ob lokalni cesti Breznica-Vrba.