Meni

Pot kulturne dediščine Žirovnica

Kdaj

Vsako 4. soboto v mesecu od marca do oktobra

Kje

Žirovnica

Cena – Skupna vstopnica Pot kulturne dediščine (obisk vseh štirih hiš)
Šolski otroci: 6,50 €
Odrasli: 9,00 €

Pot kulturne dediščine Žirovnica povezuje rojstne hiše velikanov slovenske kulture: največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, njegovega prijatelja, jezikoslovca in literarnega zgodovinarja Matije Čopa, pisateljev Frana Saleškega Finžgarja in Janeza Jalna ter spominski čebelnjak Antona Janše, katerega rojstni dan danes praznujemo kot svetovni dan čebel.

Prešerno vabljeni k obisku, predvsem vsako 4. soboto v mesecu med marcem in oktobrom, ko so odprte vse rojstne hiše na Poti kulturne dediščine Žirovnica. Svoja vrata odpira tudi privatna zbirka Muzej preteklosti v zavetju Stola v Zabreznici.

Ne zamudite izjemne priložnosti: ob nakupu vstopnice za ogled katerekoli muzejske hiše na Poti kulturne dediščine Žirovnica, vas ob predložitvi računa, vsako četrto soboto čaka brezplačna vožnja z lojtrnikom, ki bo ob 11. uri vozil s parkirišča v Vrbi po cesarski cesti do Finžgarjeve rojstne hiše v Doslovčah in nazaj v Vrbo. V primeru dežja lojtrnik ne bo vozil. ( v soboto 23.5.2020 lojtnik ne bo vozil).

Pravljični večeri pred Finžgarjevo rojstno hišo

Kdaj

Četrtki v juliju in avgust ob 19.30. uri

Kje

Finžgarjeva rojstna hiša v Doslovčah

Pomemben del kulturne dediščine se ohranja tudi prek ustnega izročila. Tega se je dobro zavedal tudi pisatelj Fran Saleški Finžgar, ki je že kot majhen deček najraje poslušal zgodbe domačinov. Kasneje jih je tudi zapisal v svojih povestih in zgodovinskih romanih. Žirovnica ostaja bogata zakladnica napetih zgodb, zabavnih anekdot, ljudskih pravljic in skrivnostnih pripovedk. Prisluhnite jim na poletnih Pravljičnih večerih, ki vas vabijo v prijetno okolje Dolenčeve domačije v Doslovčah.

Hop-On Hop-Off Bus

Kdaj

Vsako sredo v juliju in avgustu

 

Cena

Cena dnevne vozovnice: 8 €. Otroci do 10 let: brezplačno.

Vozovnice se kupi na avtobusu.

Tudi letos bo iz Bleda v Žirovnico in dolino Završnice vozil Hop On Hop Off avtobus, ki nudi doživeto odkrivanje bogate kulturne in naravne dediščine naših krajev. Pridružite se zanimivi vožnji in dovolite, da vam domačini razkažejo lokalne muzeje ter vam pripovedujejo o svojem kraju. Na avtobusu je prisoten lokalni vodnik, ki vas bo usmerjal ter seznanjal o vodenih ogledih ter zanimivostih. Preverite vozne rede Hop-On Hop-Off avtobusa in izberite pot, ki vam najbolj ustreza.

Prešerna noč z Aleksandrom Mežkom

Kdaj

5. septembra ob 19.30. uri 

Kje

Vrba

Prešerna noč vsako leto v Vrbo pritegne ljubitelje glasbe in “unplugged” koncertov na prostem od blizu in daleč. Letos bo še posebej prešerno v nedeljo, 5. septembra ob 19.30. uri.

Siva pot vodi me, kamor hoče srce. Na Gorenjsko, kjer gore so, vodi me, siva pot.. Tako prepeva pesem, ki je ime Žirovniškega domačina, Aleksandra Mežka, ponesla v svet. Priljubljeni slovenski glasbenik priznava, da je navdih za svoje največje glasbene uspešnice črpal ravno iz Žirovniške pokrajine. Zato je njegov koncert na Prešerni noči prav posebno darilo za vse prebivalce vasi pod Stolom.

Ta medeni dan

Kdaj

28. in 29. avgust

Kje

Posestvo Konjeniškega kluba Stol – hiška na polju med Breznico in Vrbo.

Kulinarični medeni dogodek z zabavnim dogajanjem za otroke in odrasle se bo odvijal v petek, 28. avgusta in v soboto, 29. avgusta 2020 na prireditvenem prostoru Konjeniškega kluba Stol ob lokalni cesti Breznica-Vrba.

Vrba v Žirovnici je rojstni kraj največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, zato njen kulturni utrip bije najhitreje ravno 8. februarja, na dan državnega kulturnega praznika posvečenega Francetu Prešernu. To je dan, ko oživijo prav vse vasi v Žirovnici. Pred Janševim čebelnjakom vam čebelarji ponujajo pokušino medu, po Žirovnici vas popelje tradicionalni lojtrnik, vrata Finžgarjeve, Jalnove, Čopove in pa seveda Prešernove hiše se na stežaj odpro in vabijo k odkrivanju svojih skrivnosti. Prešernov dan prežema tudi zelena energija, ki vas popelje na organiziran pohod po Poti kulturne dediščine. Najbolj pestro je seveda pred rojstno hišo Franceta Prešerna v Vrbi, kjer poteka osrednja slovesnost z glasbenimi nastopi, recitacijami poezije in dobrotami lokalnih ponudnikov.

Štefanovo

Kdaj

26.december

Kje

Konjeniški klub stol – hiška na polju med Breznico in Vrbo.

Na 26. decembra se obhaja god svetega Štefana, ki velja za zavetnika konj in dejavnosti, ki so povezane s konji. Ta dan je v Žirovnici, tako kot tudi v mnogih slovenskih krajih, namenjen običaju blagoslavljanja konj. Za ohranjanje tradicije vsako leto poskrbi Konjeniški klub Stol, ki v Breznici na tradicionalen način, s soljo in vodo, blagoslovi približno 60 konj. Atraktiven dogodek pritegne veliko gledalcev, saj ga spremljajo tudi druga konjeniška tekmovanja ter tekmovanje z zapravljivčki in kočijami.

PEN V Prešernovi rojstni hiši

Kdaj
23. 4. 2020

Kje
Prešernova rojstna hiša

 

Tradicionalno na Bledu vsako leto poteka srečanje pisateljev in pesnikov mednarodnega združenja PEN (Poets-Essayists-Novelists). Udeleženci srečanja se vsako leto ustavijo tudi v Vrbi, v rojstni hiši največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Gostujoči pesniki si v občini Žirovnica zaželijo videti tudi Finžgarjevo rojstno hišo, saj je bil Fran Saleški Finžgar eden od soustanoviteljev slovenskega centra PEN leta 1926. Poezijo avtorji predstavljajo v svojem jeziku, a so recitacije hkrati prevajane tudi v slovenski jezik.