Meni

8. februar -Pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica

Kdaj

8. februar 2021 ob 8. uri – virtualno na www.visitzirovnica.si

Vrba v Žirovnici je rojstni kraj največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, zato njen kulturni utrip bije najhitreje ravno 8. februarja, na dan državnega kulturnega praznika posvečenega Francetu Prešernu. To je dan, ko oživijo prav vse vasi v Žirovnici.

Tradicionalni pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica, ki ga ob slovenskem kulturnem prazniku organiziramo v rojstnih krajih pesnika Prešerna, se bo letos odvijal virtualno.

Pridružite se nam na Virtualnem pohodu po Poti kulturne dediščine Žirovnica 8. februarja 2021 od 8. ure na spletni strani www.visitzirovnica.si, Facebook in You Tube kanalu.

Pravljični večeri pred Finžgarjevo rojstno hišo

Kdaj

Četrtki v juliju in avgust ob 19.30. uri

Kje

Finžgarjeva rojstna hiša v Doslovčah

Pomemben del kulturne dediščine se ohranja tudi prek ustnega izročila. Tega se je dobro zavedal tudi pisatelj Fran Saleški Finžgar, ki je že kot majhen deček najraje poslušal zgodbe domačinov. Kasneje jih je tudi zapisal v svojih povestih in zgodovinskih romanih. Žirovnica ostaja bogata zakladnica napetih zgodb, zabavnih anekdot, ljudskih pravljic in skrivnostnih pripovedk. Prisluhnite jim na poletnih Pravljičnih večerih, ki vas vabijo v prijetno okolje Dolenčeve domačije v Doslovčah.

Pot kulturne dediščine Žirovnica

Kdaj

Vsako 4. soboto v mesecu od marca do oktobra

Kje

Žirovnica

Cena – Skupna vstopnica Pot kulturne dediščine (obisk vseh štirih hiš)
Šolski otroci: 6,50 €
Odrasli: 9,00 €

Pot kulturne dediščine Žirovnica je ena najstarejših tematskih poti v Sloveniji in predstavlja edinstven pomen v slovenskem kulturnem prostoru ter vabi k aktivnemu odkrivanju tradicije.

Prešerno vabljeni k obisku, predvsem vsako 4. soboto v mesecu med marcem in oktobrom, ko so odprte vse rojstne hiše na Poti kulturne dediščine Žirovnica. Svoja vrata odpira tudi privatna zbirka Muzej preteklosti v zavetju Stola v Zabreznici.

Prešerna noč z Aleksandrom Mežkom

Kdaj

5. septembra ob 19.30. uri 

Kje

Vrba

Prešerna noč vsako leto v Vrbo pritegne ljubitelje glasbe in “unplugged” koncertov na prostem od blizu in daleč. Letos bo še posebej prešerno v nedeljo, 5. septembra ob 19.30. uri.

Siva pot vodi me, kamor hoče srce. Na Gorenjsko, kjer gore so, vodi me, siva pot.. Tako prepeva pesem, ki je ime Žirovniškega domačina, Aleksandra Mežka, ponesla v svet. Priljubljeni slovenski glasbenik priznava, da je navdih za svoje največje glasbene uspešnice črpal ravno iz Žirovniške pokrajine. Zato je njegov koncert na Prešerni noči prav posebno darilo za vse prebivalce vasi pod Stolom.

Julian Alps Trail Run

Kdaj
24. – 26. septembr 2021

Prijave

https://trailrun.si/prijava/ 

 

 

 

Julijske Alpe z okolico ponujajo vse tisto, kar trail tek predstavlja – gorske poti, kjer se prepletajo lažji in bolj tekaški tereni, vmes pa nas preseneti tudi kakšen bolj tehničen predel.