Meni

Pot kulturne dediščine Žirovnica

Kdaj

Vsako 4. soboto v mesecu od marca do oktobra

Kje

Žirovnica

Cena – Skupna vstopnica Pot kulturne dediščine (obisk vseh štirih hiš)
Šolski otroci: 6,50 €
Odrasli: 9,00 €

Pot kulturne dediščine povezuje rojstne hiše Franceta Prešerna, njegovega prijatelja Matije Čopa, pisatelja Frana Saleškega Finžgarja in Janeza Jalna.

Vsako 4. soboto v mesecu med marcem in oktobrom vas vabimo na Pot kulturne dediščine v Žirovnici.

Ne zamudite izjemne priložnosti: ob nakupu vstopnice za ogled katerekoli muzejske hiše na Poti kulturne dediščine Žirovnica, vas ob predložitvi računa, vsako četrto soboto čaka brezplačna vožnja z lojtrnikom, ki bo vozil s parkirišča v Vrbi ob določenih urah. V primeru dežja lojtrnik ne bo vozil.

PEN V Prešernovi rojstni hiši

Kje
Prešernova rojstna hiša

Kdaj
23. 4. 2020

Tradicionalno na Bledu poteka vsako leto Mednarodno srečanje pisateljev. Pesniki se vsako leto ustavijo tudi v Vrbi, v rojstni hiši največjega slovenskega pesnika, Franceta Prešerna. Gostujoči pesniki si vsako leto zaželijo videti tudi Finžgarjevo rojstno hišo, saj je bil Fran Saleški Finžgar eden od soustanoviteljev slovenskega centra PEN (Poets-Essayists-Novelists) leta 1926. Recitacije poezij so prevedene tudi v slovenski jezik.

Prešerna noč z Aleksandrom Mežkom

Kdaj

27. junij 2020 ob 19.uri

Kje

Vrba

Siva pot vodi me, kamor hoče srce. Na Gorenjsko, kjer gore so, vodi me, siva pot. Tako prepeva pesem, ki je ime Žirovniškega domačina, Aleksandra Mežka, ponesla v svet. Priljubljeni slovenski glasbenik priznava, da je navdih za svoje največje glasbene uspešnice črpal ravno iz Žirovniške pokrajine. Zato je njegov koncert na Prešerni noči prav posebno darilo za vse prebivalce vasi pod Stolom.

Pravljični večeri pred Finžgarjevo rojstno hišo

Kdaj

Četrtki v juliju in avgust

Kje

Finžgarjeva hiša Doslovče

Pomemben del kulturne dediščine se ohranja tudi prek ustnega izročila. Tega se je dobro zavedal tudi pisatelj Fran Saleški Finžgar, ki je že kot majhen deček najraje poslušal zgodbe domačinov. Kasneje jih je tudi zapisal v svojih povestih in zgodovinskih romanih. Žirovnica ostaja bogata zakladnica napetih zgodb, zabavnih anekdot, ljudskih pravljic in skrivnostnih pripovedk. Prisluhnite jim na Pravljičnih večerih, ob četrtkih v juliju in avgustu pred Finžgarjevo rojstno hišo.

Hop on Hop off avtobus

Kdaj

Vsako sredo v juliju in avgustu

 

Tudi letos bo iz Bleda v Žirovnico vozil čebelarsko obarvan Hop on hop off avtobus, ki v spremstvu domačinov nudi doživeto odkrivanje bogate kulturne in naravne dediščine naših krajev.

Ta medeni dan

Kdaj

28. in 29. avgust

Kje

Posestvo Konjeniškega kluba Stol – hiška na polju med Breznico in Vrbo.

Kulinarični medeni dogodek z zabavnim dogajanjem za otroke in odrasle se bo odvijal v petek, 28. avgusta in v soboto, 29. avgusta 2020 na prireditvenem prostoru Konjeniškega kluba Stol ob lokalni cesti Breznica-Vrba.

Julian Alps trail Run

Kdaj
25. – 27. septembra 2020

 

 

 

Julijske Alpe z okolico ponujajo vse tisto, kar trail tek predstavlja – gorske poti, kjer se prepletajo lažji in bolj tekaški tereni, vmes pa nas preseneti tudi kakšen bolj tehničen predel.

Štefanovo

Kdaj

26.december

Kje

Konjeniški klub stol – hiška na polju med Breznico in Vrbo.

Na 26. decembra se obhaja god svetega Štefana, ki velja za zavetnika konj in dejavnosti, ki so povezane s konji. Ta dan je v Žirovnici, tako kot tudi v mnogih slovenskih krajih, namenjen običaju blagoslavljanja konj. Za ohranjanje tradicije vsako leto poskrbi Konjeniški klub Stol, ki v Breznici na tradicionalen način, s soljo in vodo, blagoslovi približno 60 konj. Atraktiven dogodek pritegne veliko gledalcev, saj ga spremljajo tudi druga konjeniška tekmovanja ter tekmovanje z zapravljivčki in kočijami.

Vrba v Žirovnici je rojstni kraj največjega pesnika Franceta Prešerna, zato njen kulturni utrip bije najhitreje ravno 8. februarja, na dan državnega kulturnega praznika posvečenega Francetu Prešernu. To je dan, ko oživijo prav vse vasi v Žirovnici. Pred Janševim čebelnjakom vam čebelarji ponujajo pokušino medu, po Žirovnici vas popelje tradicionalni lojtrnik, vrata Finžgarjeve, Jalnove, Čopove in pa seveda Prešernove hiše pa se na stežaj odpro in vabijo k odkrivanju svojih skrivnosti. Prešernov dan prežema tudi zelena energija, ki vas popelje na organiziran pohod po Poti kulturne dediščine. Najbolj pestro pa je seveda pred rojstno hišo Franceta Prešerna, kjer poteka osrednja slovesnost z glasbenimi nastopi, recitacijami poezije in dobrotami lokalnih ponudnikov.