Meni

Muzejska sobota v Žirovnici

Kdaj

Vsako 4. soboto v mesecu od marca do oktobra

Kje

Žirovnica

Cena za posamezno rojstno hišo

Šolski otroci: 2 €
Predšolski otroci in invalidi: 1 €
Odrasli: 3 €

S četrto soboto v marcu začenjamo s serijo Muzejskih sobot v Žirovnici, ko so enkrat na mesec za obiskovalce odprte vse rojstne hiše na Pot kulturne dediščine Žirovnica. Poleg Prešernove rojstne hiše tako odpiramo tudi Čopovo, Finžgarjevo in Jalnovo rojstno hišo, ki so sicer ob sobotah zaprte oziroma so odprte zgolj za najavljene skupine.

V družbi prijateljev, družine ali sami lahko obiščete posamezno rojstno hišo, še lepše pa bo obiskati celotno Pot kulturne dediščine Žirovnica in odkrivati bogato kulturno dediščino v vaseh pod Stolom. Po celotni krožni poti, ki je dolga 10 kilometrov, se lahko peljete z avtomobilom, s čudovitimi razgledi pa boste nagrajeni, če se boste po njej podali s kolesi ali peš.

Julian Alps Trail Run

Kdaj
16. – 18. septembr 2022

17. 9. 2022 ob 7. uri – štart pri Čopovi rojstni hiši – Sky Trail

Prijave

https://trailrun.si/prijava/ 

 

 

 

 

 

Julijske Alpe z okolico ponujajo vse tisto, kar trail tek predstavlja – gorske poti, kjer se prepletajo lažji in bolj tekaški tereni, vmes pa nas preseneti tudi kakšen bolj tehničen predel.

Pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica

Kdaj

8. februar 2022 od 8. do 16. ure

Vstopnina

Vstop v hiše je brezplačen.

Pohodniški žigi

Pohodniške žige lahko zbirate v knjigo Vodnik po Poti kulturne dediščine Žirovnica. Kupite ga lahko v Prešernovi rojstni hiši ali preko spletne trgovine.

Vrba v Žirovnici je rojstni kraj največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, zato njen kulturni utrip bije najhitreje ravno 8. februarja, na dan državnega kulturnega praznika posvečenega Francetu Prešernu. To je dan, ko oživijo prav vse vasi v Žirovnici.

Organiziranega pohoda in proslave v letu 2022 zaradi poslabšanja epidemioloških razmer ne bo, vabimo pa vas, da se na pohod podate samostojno in obiščite kulturne znamenitosti; Prešernovo rojstno hišo, Čopovo rojstno hišo in Finžgarjevo rojstno hišo ter čebelnjak Antona Janše, ki bodo za obiskovalce odprte od 8. do 16. ure.

Vstop bo brezplačen, obiskovalci morajo izpolnjevati PCT pogoje. Jalnova rojstna hiša bo ob letošnjem kulturnem prazniku zaprta.

KašArt

Prešerna noč z Aleksandrom Mežkom

2. 7. 2022 na parkirišču v Vrbi

Vstop brezplačen

 

Pravljični večeri 

Četrtkovi večeri v juliju in avgustu pred Finžgarjevo rojstno hišo

7. 7. 2022, 14. 7. 2022, 11. 8. 2022, 25. 8. 2022 

Nakup vstopnic: TUKAJ

 

Koncert v Završnici

5. 8. 2022 na prireditvenem prostoru v Završnici

Nakup vstopnic: TUKAJ

KašArt je poletni festival umetnosti v Žirovnici oziroma “Kašariji“, kot domačini imenujejo kraje pod Stolom. KašArt združuje zgodbe, poezijo, popularno glasbo in preživljanje časa na prostem ter vas vabi k druženju s prijatelji ob odkrivanju bogate kulturne dediščine.

V okviru festivala se odvijajo različni dogodki na treh edinstvenih prizoriščih:

Prešerna noč z Aleksandrom Mežkom & prijatelji

Pravljični večeri pred Finžgarjevo rojstno hišo

Koncert v Završnici

.

Loading...