Meni

Muzejska sobota v Žirovnici

Kdaj

Vsako 4. soboto v mesecu od marca do oktobra

Kje

Žirovnica

Cena – Skupna vstopnica Pot kulturne dediščine Žirovnica 
Šolski otroci: 6,50 €
Odrasli: 9,00 €

Vsako četrto soboto v mesecu med marcem in oktobrom za vas odpiramo vrata muzejev v Žirovnici. Poleg Prešernove rojstne hiše v Vrbi si lahko ogledate tudi Čopovo rojstno hišo v Žirovnici in Finžgarjevo rojstno hišo v Doslovčah. Prijazno vabljeni tudi k obisku zasebne zbirke Muzej preteklosti v zavetju Stola v Zabreznici.

Muzejska sobota v Žirovnici so lahko tudi lepa priložnost za gibanje na svežem zraku, saj so naše znamenitosti povezane v 10 kilometrsko krožno Pot kulturne dediščine Žirovnica. Privoščite si športno-kulturni dan v vasicah pod najvišjim vrhom Karavank.

Prešerna noč z Aleksandrom Mežkom

Kdaj

5. septembra ob 19.30. uri 

Kje

Vrba

Prešerna noč vsako leto v Vrbo pritegne ljubitelje glasbe in “unplugged” koncertov na prostem od blizu in daleč. Letos bo še posebej prešerno v nedeljo, 5. septembra ob 19.30. uri.

Siva pot vodi me, kamor hoče srce. Na Gorenjsko, kjer gore so, vodi me, siva pot.. Tako prepeva pesem, ki je ime Žirovniškega domačina, Aleksandra Mežka, ponesla v svet. Priljubljeni slovenski glasbenik priznava, da je navdih za svoje največje glasbene uspešnice črpal ravno iz Žirovniške pokrajine. Zato je njegov koncert na Prešerni noči prav posebno darilo za vse prebivalce vasi pod Stolom.

Pravljični večeri pred Finžgarjevo rojstno hišo

Kdaj

Četrtki v juliju in avgust ob 19.30. uri

Kje

Finžgarjeva rojstna hiša v Doslovčah

Pomemben del kulturne dediščine se ohranja tudi prek ustnega izročila. Tega se je dobro zavedal tudi pisatelj Fran Saleški Finžgar, ki je že kot majhen deček najraje poslušal zgodbe domačinov. Kasneje jih je tudi zapisal v svojih povestih in zgodovinskih romanih. Žirovnica ostaja bogata zakladnica napetih zgodb, zabavnih anekdot, ljudskih pravljic in skrivnostnih pripovedk. Prisluhnite jim na poletnih Pravljičnih večerih, ki vas vabijo v prijetno okolje Dolenčeve domačije v Doslovčah.

Julian Alps Trail Run

Kdaj
24. – 26. septembr 2021

Prijave

https://trailrun.si/prijava/ 

 

 

 

Julijske Alpe z okolico ponujajo vse tisto, kar trail tek predstavlja – gorske poti, kjer se prepletajo lažji in bolj tekaški tereni, vmes pa nas preseneti tudi kakšen bolj tehničen predel.

8. februar -Pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica

Kdaj

8. februar 2021 ob 8. uri – virtualno na www.visitzirovnica.si

Vrba v Žirovnici je rojstni kraj največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, zato njen kulturni utrip bije najhitreje ravno 8. februarja, na dan državnega kulturnega praznika posvečenega Francetu Prešernu. To je dan, ko oživijo prav vse vasi v Žirovnici.

Tradicionalni pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica, ki ga ob slovenskem kulturnem prazniku organiziramo v rojstnih krajih pesnika Prešerna, se bo letos odvijal virtualno.

Pridružite se nam na Virtualnem pohodu po Poti kulturne dediščine Žirovnica 8. februarja 2021 od 8. ure na spletni strani www.visitzirovnica.si, Facebook in You Tube kanalu.

KašArt

KašArt

Poletni festival Žirovnica 2021

 

Prešerna noč z Aleksandrom Mežkom & prijatelji

Pravljični večeri pred Finžgarjevo rojstno hišo

Koncert v Završnici

 

 

 

 

 

 

 

 

.

KašArt

Poletni festival Žirovnica 2021

Prešerna noč z Aleksandrom Mežkom & prijatelji

Pravljični večeri pred Finžgarjevo rojstno hišo

Koncert v Završnici

.