Odpri navigacijo

Vrba v Žirovnici je rojstni kraj največjega pesnika Franceta Prešerna, zato njen kulturni utrip bije najhitreje ravno 8. februarja, na dan državnega kulturnega praznika posvečenega Francetu Prešernu. To je dan, ko oživijo prav vse vasi v Žirovnici. Pred Janševim čebelnjakom vam čebelarji ponujajo pokušino medu, po Žirovnici vas popelje tradicionalni lojtrnik, vrata Finžgarjeve, Jalnove, Čopove in pa seveda Prešernove hiše pa se na stežaj odpro in vabijo k odkrivanju svojih skrivnosti. Prešernov dan prežema tudi zelena energija, ki vas popelje na organiziran pohod po Poti kulturne dediščine. Najbolj pestro pa je seveda pred rojstno hišo Franceta Prešerna, kjer poteka osrednja slovesnost z glasbenimi nastopi, recitacijami poezije in dobrotami lokalnih ponudnikov. https://visitzirovnica.si/8-februar-pohod-po-poti-kulturne-dediscine-zirovnica-2019/

Siva pot vodi me, kamor hoče srce. Na Gorenjsko, kjer gore so, vodi me, siva pot. Tako prepeva pesem, ki je ime Žirovniškega domačina, Aleksandra Mežka, ponesla v svet. Priljubljeni slovenski glasbenik priznava, da je navdih za svoje največje glasbene uspešnice črpal ravno iz Žirovniške pokrajine. Zato je njegov koncert na Prešerni noči prav posebno darilo za vse prebivalce vasi pod Stolom. Prešerna noč poteka vsako leto junija v Vrbi ter pritegne tako domačine kot tudi vse ljubitelje pristnih Gorenjskih zabav.

Pot kulturne dediščine Žirovnica

Kdaj

Vsako 4. soboto v mesecu od marca do oktobra

Kje

Žirovnica

Cena – Skupna vstopnica Pot kulturne dediščine (obisk vseh štirih hiš)
Šolski otroci: 6,50 €
Odrasli: 9,00 €

Pot kulturne dediščine povezuje rojstne hiše Franceta Prešerna, njegovega prijatelja Matije Čopa, pisatelja Frana Saleškega Finžgarja in Janeza Jalna.

Vsako 4. soboto v mesecu med marcem in oktobrom vas vabimo na Pot kulturne dediščine v Žirovnici.

❣️ Ne zamudite izjemne priložnosti: ob nakupu vstopnice za ogled katerekoli muzejske hiše na Poti kulturne dediščine Žirovnica, vas ob predložitvi računa, vsako četrto soboto čaka brezplačna vožnja z lojtrnikom, ki bo vozil s parkirišča v Vrbi ob določenih urah. V primeru dežja lojtrnik ne bo vozil. ❣️

V Žirovnici se zelena energija ves čas prepleta s kulturo. Roman Pod svobodnim soncem pisatelja Frana Saleškega Finžgarja je dal navdih za tek kulture, ki vsako pomlad v Žirovnico privabi številne športne navdušence. Tek pod svobodnim soncem je speljan po Poti kulturne dediščine in tekače vodi po prek zelenih polij, in gozdnih poti, mimo rojstnih hiš znamenitih slovenskih literatov in številnih drugih kulturnih in naravnih umetnin. Priljubljeni kulturno-športni dogodek bo potekal 1. septembra 2018.

Tradicionalno na Bledu poteka vsako leto Mednarodno srečanje pisateljev. Letos je v sklopu 48. Mednarodnega srečanja pisateljev potekal že 3. literarni festival Obrazi Miru. Slednji se vsako leto ustavi tudi v Vrbi, v rojstni hiši največjega slovenskega pesnika, Franceta Prešerna. Letos so pesnice Sheng Xue, Elena Stefoi in Anna Economu Gribaudo obiskovalcem pričarale prečudovit ‪‎pesniški večer. Gostujoče pesnice si vsako leto zaželijo videti tudi Finžgarjevo rojstno hišo, saj je bil Fran Saleški Finžgar eden od soustanoviteljev slovenskega centra PEN (Poets-Essayists-Novelists) leta 1926.

Veseli dnevi v Žirovnici

Kdaj

Prvi vikend v septembru

Kje

Posestvo Konjeniškega kluba Stol – hiška na polju med Breznico in Vrbo.

Jesen se v Žirovnici prične z Veselimi dnevi. Prvi vikend v septembru se na posestvu Konjeniškega kluba Stol pod vasjo Breznica pretaka zelena energija z okusom medu! Sobota in nedelja sta posvečeni konjeništvu, sobotno dogajanje pa obarvajo čebelarji. Glasba, ples, stojnice z lokalnimi dobrotami in izdelki domače obrti poskrbijo, da Veseli dnevi širijo veselje daleč naokrog.

Pravljični večeri v Finžgarjevi rojstni hiši

Kdaj

Četrtki v juliju in avgust

Kje

Finžgarjeva hiša Doslovče

Pomemben del kulturne dediščine se ohranja tudi prek ustnega izročila. Tega se je dobro zavedal tudi pisatelj Fran Saleški Finžgar, ki je že kot majhen deček najraje poslušal zgodbe domačinov. Kasneje jih je tudi zapisal v svojih povestih in zgodovinskih romanih. Žirovnica ostaja bogata zakladnica napetih zgodb, zabavnih anekdot, ljudskih pravljic in skrivnostnih pripovedk. Prisluhnite jim na Pravljičnih večerih, ob četrtkih v juliju in avgustu pred Finžgarjevo rojstno hišo. Na Pravljičnih večerih v Doslovčah so med drugimi nastopili že: Miha Mazzini, Brina Vogelnik, Boštjan Gorenc Pižama, Breda Podbrežnik, Verena Vidrih Perko.

Štefanovo

Kdaj

26.december

Kje

Konjeniški klub stol – hiška na polju med Breznico in Vrbo.

Na 26. decembra se obhaja god svetega Štefana, ki velja za zavetnika konj in dejavnosti, ki so povezane s konji. Ta dan je v Žirovnici, tako kot tudi v mnogih slovenskih krajih, namenjen običaju blagoslavljanja konj. Za ohranjanje tradicije vsako leto poskrbi Konjeniški klub Stol, ki v Breznici na tradicionalen način, s soljo in vodo, blagoslovi približno 60 konj. Atraktiven dogodek pritegne veliko gledalcev, saj ga spremljajo tudi druga konjeniška tekmovanja ter tekmovanje z zapravljivčki in kočijami.