Meni

Največji slovenski pesnik je otroštvo preživel v majhni vasi, v stari kmečki hiši kjer je vse ohranjeno kot nekoč. Na način življenja bogatih kmečkih družin še danes spominja oprema v črni kuhinji, hiši in kamri. V nekdanji kašči, ki je služila kot shramba za žito, je urejena nova stalna razstava o življenju in delu Franceta Prešerna, na kateri je med drugim predstavljena Prešernova rodbina, poseben kotiček pa je namenjen nadškofu Antonu Vovku.

Preberi več

Slovenski čebelnjaki s poslikanimi panjskimi končnicami predstavljajo izjemno posebnost naše ljudske dediščine. Na Breznici je že pred skoraj 300 leti stal čebelnjak. Anton Janša, pionir sodobnega čebelarjenja, je kot majhen odpiral očetove panje in opazoval življenje čebel. Kasneje je z znanjem o marljivih čebeljih skupnostih tako navdušil cesarski dvor, da je na Dunaju postal prvi učitelj čebelarstva. Prepustite se skrivnostnemu svetu čebel in raziščite bogastvo zgodb, ki jih pripoveduje Janšev čebelnjak.

Preberi več

Žirovnica leži v zeleni dolini na pragu Karavank. Gozdovi rišejo robove dišečim travnikom. Višje ko nas vodi kakšna od planinskih poti, lepši razgledi se odstirajo. Odkrijte prijetne poti po dolini Završnice in okoli akumulacijskega jezera, zahtevnejši pohodniki pa se lahko povzpnete na greben Peči, Stol in druge alpske vrhove.

Preberi več

Dolina Završnice, obdana s kuliso mogočnih Karavank, dišečimi travniki in zelenimi gozdnimi pobočji vabi na zabavno in aktivno doživetje! Tu sta živahna športna energija in ljubezen do narave posebej ubrani. Enostavno dostopna dolina je ravno prav odmaknjena od utečenega vsakdana. Oddih v neokrnjeni naravi, športni podvigi, lahkotni sprehodi in druge zelene aktivnosti vabijo v park družine, pohodnike, plezalce, planince in šolske skupine.

Preberi več

Matija Čop, prvi slovenski jezikoslovec, literarni zgodovinar in bibliotekar, je bil eden največjih evropskih učenjakov svojega časa. Kot otrok je s svojo družino živel v starem vaškem jedru Žirovnice. Danes so v hiši spominska soba Matije Čopa, muzejska soba Ajdna, prireditveni prostor in informacijska točka občine Žirovnica.

Preberi več

Raziščite Žirovnico s kolesom! Živahna pokrajina, kjer se prepletata ravninski in gorati svet, je kot nalašč za skok na kolo. Zelene vijuge vas lahko popeljejo do Blejskega jezera, Radovljice, Begunj ali Kranjske Gore. Posebna izkušnja je tudi kolesarjenje po Poti kulturne dediščine, ki povezuje rojstne hiše pomembnih slovenskih literatov.

Preberi več

Obiščite rojstne hiše velikanov slovenske umetnosti, ki odstrejo pogled v življenje 19. stoletja, ko so se pisale romantične zgodbe in se je prebujala narodna zavest po vsej Evropi. Kakšno zibelko je imel France Prešeren, največji slovenski pesnik? Kje je pisal pisma Matija Čop, znameniti slovenski jezikoslovec? Kako je Fran Saleški Finžgar dobil navdih za epske spopade med Slovani in Bizantinci? Kaj se je od tega mojstra ljudskih zgodb naučil Janez Jalen in kakšne so njegove planinske povesti?

Preberi več

Ježa skozi neokrnjeno naravo pod Stolom je posebna izkušnja. Slikovito okolico lahko spoznate v družbi vodnika ali pa se podate na samostojno terensko jahanje. Možna je tudi izposoja jahalne opreme in vožnja v tradicionalni kočiji – zapravljivčku ali lojtrniku.

Preberi več

Žirovnica je vznemirljiva in raznovrstna mikrodestinacija, ki na majhnem prostoru ponuja res veliko. Odkrijte skrite kotičke Žirovnice in spoznajte našo naravno in kulturno dediščino!

Preberi več

V Žirovnici je zaživel Zipline Dolinka. Gre za združitev vodenega izleta v neokrnjeni dolini Save Dolinke in spusta po jeklenicah med Bledom in Prešernovo Vrbo. Na voljo je pet jeklenic, dolžine od 300 do 530 metrov, pet preletov reke, celotna pustolovščina pa traja od dve do dve uri in pol.

Preberi več

Apiterapija je terapija, pri kateri s pomočjo čebeljih panjev in pridelkov, kot so med, propolis in matični mleček, krepimo imunski sistem in ohranjamo zdravje. Začetki uporabe apiterapije segajo že v čase starih Egipčanov.

Preberi več

Golf klub Royal Bled je skriti zaklad evropskega golfa, ki ponuja svojim članom poleg osupljivega igrišča v edinstvenem naravnem okolju s podobo raja na zemlji tudi ekskluzivne članske ugodnosti. Za vse podobno misleče s celega sveta, ki uživajo življenje in delijo strast do golfa se tu se srečujeta tradicija in prestiž, vrhunska ponudba in topel osebni pristop, je dom članom, ko niso doma.

Preberi več