Meni

Narava pod Stolom ponuja idealne možnosti za konjeništvo, priljubljeno med domačini in obiskovalci. Tradicija konjereje je  v naših vaseh v preteklosti igrala pomembno vlogo. Konj je bil ponos vsake gruntarske kmetije, številni gospodarji, so redno vozarili med mnogimi kraji, o bogati tradiciji vozarjenja pišeta tako pisatelja Janez Jalen kot Fran Saleški Finžgar, mimo konj ne more v svojih pesmih niti France Prešeren.

Konjeništvo ima v zgodovini človeštva zelo pomembno vlogo, saj so se konji uporabljali za vojskovanje, pa tudi prevoz, trgovino in v kmetijstvu. Konj je bil že od samega začetka povsod po svetu človekov spremljevalec. Skupaj sta preživljala dobre in slabe čase, vojne in obdobja miru. Konj je človeku nudil pomoč, človek pa ga je krmil in skrbel zanj. Ta prečudovita žival nas je spremljala v preteklosti, nas spremlja zdaj in nas bo tudi v prihodnosti.

Center jahanja Zima v Žirovnici organizira šolo jahanja za začetnike, bolj izkušeni jezdeci pa bodo uživali v vodenem ali samostojnem terenskem jahanju v čudovitem okolju. Možen je najem boksov za konje ter izposoja jahalne opreme.

V Žirovnici že 20 let deluje Konjeniški klub Stol, ki je lastnik prostora pod vasjo Breznica, na katerem stoji brunarica in jahalna maneža. V društvu potekajo številne aktivnosti; Veseli dnevi v Žirovnici, kjer je vsako leto septembra privlačen dogodek za obiskovalce tekmovanje v preskakovanju ovir in tekmovanje vpreg za pokal Slovenije, kresovanje, žegnanje konj, konjeniška tekmovanja v različnih disciplinah, izobraževanja, treningi in druženja članov ob različnih priložnostih.

Razvito konjeništvo v Žirovnici kar vabi, da na zanimiv in nostalgičen način odkrijte bogate lepote narave in kulturne dediščine.

Center jahanja Zima

Žirovnica 59 a
4274 Žirovnica

t 04 580 55 60 / 041 632 486
e dusanzima1@gmail.com
w zima-sobe.si

Konjeniški klub Stol

Žirovnica 59C

4274 Žirovnica

t 041 335 890