Meni

Ajdna nad Potoki

Gorovje: Karavanke
Višina: 1046 m

GPX

 

Ajdna je eno najznamenitejših poznoantičnih arheoloških najdišč na Slovenskem. Na skalno vzpetino na južnem pobočju Stola, ki po obliki spominja na zob, so se v 5. in 6. stoletju ob vpadih ljudstev s severa zatekli tamkajšnji prebivalci. Imeli so težko pot do vrha, ki jo je bilo mogoče opraviti le peš. Razgled še danes poplača napor, saj se razteza do Julijskih Alp in Blejskega jezera.

Zgodba in najdeni predmeti po izkopavanjih, ki jih je vodil arheolog Milan Sagadin, burijo domišljijo. Posebna uganka je grob mlade žene, ki so jo pokopali z nakitom. Je bila to znamenita Ajdovska deklica? Bronasta ptica, ki je osrednji simbol razstave v Čopovi hiši, tega ne pove, vas pa vabi, da se povzpnete na Ajdno.

 

Valvasorjev dom

Gorovje: Karavanke
Višina: 1181 m

GPX

 

Veselo vzdušje, dobrosrčni ljudje, izvrstna domača hrana in lega sredi neokrnjene narave so Valvasorjev dom uvrstili v vrh priljubljenosti med planinci. Dom leži pod mogočnim Stolom, na terasi južnega pobočja Belščice.

V objemu zelenega sveta, s polnimi pljuči svežega, gorskega zraka, lahko izpred Valvasorjevega doma med drugim občudujemo gorenjske vasice in osupljive Julijske Alpe, ki jim kraljuje najvišji slovenski vrh Triglav. Dom je tudi odlično izhodišče za mnoge druge vrhove v bližini.

Dom pri izviru Završnice

Gorovje: Karavanke
Višina: 1425 m

GPX

 

Dom pri izviru završnice leži na idiličnem travniku na Smokuški planini pod Begunjščico. Obdan z gozdovi in belimi vrhovi je pravi gorski raj. Ob domu izvira Završnica –  živahen potok, ki preskakuje hribe, vas bo prijetno ohladil, najmlajše pohodnike pa navdušil z možnostmi za igro.

V poletnih mesecih pastirji na pašnike okoli izvira ženejo živino. Pot, po kateri boste dosegli kočo, je prav toliko prijetna kot travniki okoli nje. Pozorno poglejte, morda prav tu opazite kakšno drobtinico Janka in Metke.

Prešernova koča na Stolu

Gorovje: Karavanke
Višina: 2174 m

GPX

 

Si želite začutiti zanos kralja sveta? Povzpnite se na Stol! Pred očmi se vam bodo odprli skrivnostni gozdovi Gorjancev, Kamniško-Savinjske Alpe, Snežnik, modro Blejsko jezero, Jelovica, Pokljuka in druge zelene lepote.

Ko je nebo posebej čisto, lahko v prijetni gorski senci pred Prešernovo kočo v daljavi zaslutite tudi belo Ljubljano. Pot do koče je slikovita in zabavna. Tisti, ki boste pobrali poleno in ga odnesli do koče, boste na vrhu nagrajeni s posebej širokim nasmehom. Ne pozabite poskusiti izvrstne domače hrane.

Turška jama

Gorovje: Karavanke
Višina: 835 m

GPX

 

Turški jami, ki počiva vklesana pod vrhom Gozdašnice, pravijo tudi srednjeveški jamski grad. Pot do jame, raziskovanje njenih skrivnih kotičkov in kukanje skozi kamnite reže pričarajo preteklost. Kar nekaj stoletij nazaj so se med njenimi stenami pred turškimi vpadi skrivali otroci in ženske.

Pot proti Turški jami se začne pri akumulacijskem jezeru Završnica. Pelje nas po gozdni stezici, prek potočka in po ozki, strmi poti navkreber. Svežina bo vaše korake kar ponesla do jame in skalnega pomola nad njo! Tam se za trenutek ustavite, globoko vdihnite in uživajte v razgledu na zelene hribe.

Gozd okoli Titove vasi je neokrnjen in mogočen. V preteklosti je bilo naselje težko najti, zato so pod Smokuškim vrhom lahko postavili skrivni partizanski tabor. Imel je svoj časopis, pevski zbor, mesarijo in vse, kar je v času 2. svetovne vojne zaznamovalo vsakdan.

Pot do Titove vasi vodi po grapi manjšega potoka prek mostičkov in brvi skozi gozd, ki nas še zmeraj navda z občutkom, da bo izza bližnjega drevesa pogledal bojevnik. Danes je Titova vas lepo urejena. Nedavno obnovljen partizanski tabor vabi na sprehod skozi zgodovino.

Več o Titovi vasi

Spominska obeležja NOB v občini Žirovnica

 

Prečenje Peči

Gorovje: zadnji greben Kamniško-Savinjskih Alp

Vrhovi:

Brin vrh (715 m)
Mali Vrh (863 m)
Veža (837 m)
Gosjak (814 m)
Gosjaško peč (883 m)
Vrh (868 m)
Jecola (1080 m)
Vrh Peči, imenovan tudi Smokuški vrh (1122 m)
Pleče (1131 m)

Na greben vodijo poti iz vseh žirovniških vasi. Dviga se med Kamniško-Savinjskimi Alpami, od Lipja prek Peči in vse do Smokuškega vrha. Pot po grebenu je lepa in zanimiva. Gorske stezice in gozd vabijo h koraku, klopi ob poti so za postanke in uživanje v razgledih.

Grebenu pravijo tudi »žirovniški balkon«. Pogledi, ki se odstirajo na poti, kradejo pozornost in srce. Za trenutek se ustavite in globoko vdihnite. Zrak je čisto drug – gorski in boljši.