Meni

Juliana Trail – Julijske Alpe – Žirovnica

Krožna pohodniška pot Juliana Trail vas v spoštljivi razdalji, ob vznožju očakov vodi po robu Triglavskega narodnega parka. Pelje vas tja, kjer boste začutili pravi utrip življenja v Julijskih Alpah in spoznali bogato naravno in kulturno dediščino tega osupljivega gorskega sveta z neizmernim biotskim bogastvom. Skupna dolžina poti je dobrih 270 km, razdeljena je na 16 priporočljivih dnevnih etap.

Namen poti ni vzpenjanje na visoke vrhove slovenskih gora, temveč občudovanje lepote Julijskih Alp iz dolin in razglednih točk v njihovem predgorju. Nagovarja predvsem pohodnike, ki jih zanima naravna in kulturna dediščina ter pristen stik z lokalnimi prebivalci.

Pot povezuje deset občin na območju Julijskih Alp. To so občine Kranjska Gora, Jesenice, Žirovnica, Radovljica, Bled, Gorje, Bohinj, Tolmin, Kobarid in Bovec.

Povezava na celotno pot – Daljinska pohodniška pot Juliana

 

Tretja etapa: Jesenice-Begunje

Del daljinske poti Juliana Trail poteka tudi skozi občino Žirovnica. Pohodniki na območje tako imenovane Dežele vstopijo v Mostah, kamor jih skozi sotesko Kavčke pot pripelje iz Jesenic. Tretja etapa daljinske krožne poti se zaključi v Begunjah.

Juliana Trail skozi vasi pod Stolom v večini vodi po eni najstarejših slovenskih tematskih poti – po Poti kulturne dediščine Žirovnica.

Že na začetku poti lahko obiščete Čopovo rojstno hišo, kjer sta na ogled Muzejska soba Ajdna in spominska soba Matije Čopa. Izjemno kulturno, čebelarsko in literarno dediščino območja pa lahko doživite tudi skozi igrano-dokumentarni film Ni ga lepš’ga kraja. Iz Žirovnice se tretja etapa nadaljuje skozi vasi Selo, Zabreznica in Breznica, kjer pot vodi mimo znamenitega čebelnjaka pionirja modernega čebelarstva-Antona Janše, v vas Doslovče. Tu se pri rojstni hiši pisatelja Frana Saleškega Finžgarja povzpne na pašnik nad vasjo, kjer vas pričakujejo izjemni razgledi na Deželo, Blejski kot in Julijske Alpe s Triglavom. Nad vasjo Smokuč Juliana Trail zapusti Pot kulturne dediščine Žirovnica in se vzpne na Sankaško kočo ter bližnjo izjemno razgledno točko Sv. Peter nad Begunjami. Sledi spust po Petrovi poti do Begunj in zaključek etape v središču naselja, ki slovi po znamenitem Slavku Avseniku – največjemu slovenskemu skladatelju narodno-zabavne glasbe.

Tretja etapa daljinske poti Juliana je označena kot lahka pohodniška pot, saj po večini poteka po lokalnih cestah skozi vasi. Vendar pa je vzpon iz Smokuča do cerkve sv. Petra naporen, sestop v Begunje pa poteka po ozki poti. Potrebna je posebna pazljivost, posebno če je pot mokra. Etapo, ki je dolga 15,6 km lahko prehodite v 4, 5 urah, čaka vas 431 m vzpona in 427 m spusta. Priporočamo pohodno obutev in obleko, primerno letnemu času, ter pohodne palice.

&nbsp