Meni

 

Ajdna je eno najznamenitejših poznoantičnih arheoloških najdišč na Slovenskem. Na skalno vzpetino na južnem pobočju Stola, ki po obliki spominja na zob, so se v 5. in 6. stoletju ob vpadih ljudstev s severa zatekli tamkajšnji prebivalci. Imeli so težko pot do vrha, ki jo je bilo mogoče opraviti le peš. Razgled še danes poplača napor, saj se razteza do Julijskih Alp in Blejskega jezera.

Muzejska soba Ajdna je nadvse skrivnostne narave. Zgodba in najdeni predmeti po izkopavanjih, ki jih je vodil arheolog Milan Sagadin, burijo domišljijo. Posebna uganka je grob mlade žene, ki so jo pokopali z nakitom. Je bila to znamenita Ajdovska deklica? Bronasta ptica, ki je osrednji simbol razstave v Čopovi rojstni hiši v Žirovnici, tega ne pove, vas pa vabi k raziskovanju bogate dediščine naših prednikov. Na razstavi v si lahko ogledate več originalnih in nekaj kopij predmetov najdenih na Ajdni ter spoznate vsakdanje življenje naših prednikov z Ajdne. Razstavo krasi tudi hologram, v katerem leti znamenita ptica z Ajdne.

Razstavo je pripravil Zavod za turizem in kulturo Žirovnica leta 2016 v sodelovanju z Gorenjskim muzejem in Občino Žirovnica.

Vodja projekta: Matjaž Koman, ZTK Žirovnica – Vodja muzeološke postavitve: ddr. Verena Perko, Gorenjski muzej Kranj – Strokovni sodelavec: dr. Milan Sagadin, ZVKD OE Kranj – Arhitekturna zasnova: Ariana Furlan Prijon – Grafično oblikovanje: Nea Culpa, Agencija za marketing v turizmu – Predmeti na razstavi so last Gorenjskega muzeja in Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica. – Posebna zahvala: Sonja Strasser, Miha Šest, Darko Pogačar -Oktober, 2016

Lokacija

Žirovnica 14
4274 Žirovnica

t 04 580 15 03
e info@visitzirovnica.si
w visitzirovnica.si

Delovni čas

od ponedeljka do petka: 08h–11h in 12h–15h

Cenik

Cena ogleda celotne Čopove rojstne hiše
Šolski otroci: 2 €
Predšolski otroci in invalidi: 1 €
Odrasli: 3 €
Skupine odraslih (več kot 10 oseb): 2,7 €