Meni

Rojstna hiša pisatelja Janeza Jalna je med najstarejšimi zgradbami v vasi Rodine, stara je okoli 400 let. Od vsega začetka je tesno povezana s sosednjo cerkvijo sv. Klemena, saj je služila kot mežnarija, od tod tudi hišno ime pri Mežnarju. Zgrajena je bila v začetku 17. stoletja na mestu prejšnje lesene stavbe, ki je pogorela. Poleg bivalnih prostorov je bilo gospodarsko poslopje. Stanovalci so imeli v najemu nekaj zemljišč, ki so jih obdelovali. Leta 1821, ko je bil sedež fare z Rodin prenesen na Breznico, je mežnarija izgubila svoj pomen, a so jo še naprej uporabljali za potrebe podružnične cerkve.

Jalnova rojstna hiša je bila leta 1987 razglašena za kulturni spomenik, od leta 1997 je odprta za javnost. Razdeljena je na dva dela. Stari del ostaja takšen, kot je bil v Jalnovem času. Novi del, v katerem živi od leta 1991 pisateljev pranečak in skrbnik njegove zapuščine, je zgrajen na temeljih nekdanjega skednja.

V muzejskem delu se nahajajo veža, črna kuhinja, hiša in kamra. Prostori so opremljeni z osebnimi predmeti iz pisateljeve zapuščine, v vitrinah je razstavljeno gradivo o njegovem življenju in delu, ki je zelo obširno. Jalen je namreč skrbno hranil svoje rokopise, korespondenco in druge dokumente.

Virtualni sprehod

Prešerno povabljeni na virtualni sprehod z našimi muzejskimi vodniki, ki vam v kratkih video posnetkih razkrijejo nekatere zanimivosti naših vasi. Odkrijte kraje, kjer so svoja otroška leta preživljali največji slovenski pesnik dr. France Prešeren in njegov najboljši prijatelj ter mentor Matija Čop, veliki čebelar Anton Janša in mojstra ljudske pripovedi Fran Saleški Finžgar in Janez Jalen. https://visitzirovnica.si/virtualni-sprehod-po-poti-kulturne-dediscine-zirovnica/

 

Preberite več o Janezu Jalnu

 

Kontakt

t 031 787 001

e jalen.roj.hisa@gmail.com

Lokacija

Rodine 10
4274 Žirovnica

Cenik in delovni čas

Delovni čas
po dogovoru

Cena ogleda
Odrasli: 3 €
Odrasli (skupina nad 10 – daljše vodenje po hiši): 3 €
Učenci, dijaki in študenti: 2,5 €
Predšolski otroci, invalidi: 1 €
Upokojenci: 2,8 €