Meni

 

Rojstna hiša pisatelja Janeza Jalna je med najstarejšimi zgradbami v vasi Rodine, stara je okoli 400 let. Od vsega začetka je tesno povezana s sosednjo cerkvijo sv. Klemena, saj je služila kot mežnarija, od tod tudi hišno ime pri Mežnarju. Zgrajena je bila v začetku 17. stoletja na mestu prejšnje lesene stavbe, ki je pogorela. Poleg bivalnih prostorov je bilo gospodarsko poslopje. Stanovalci so imeli v najemu nekaj zemljišč, ki so jih obdelovali. Leta 1821, ko je bil sedež fare z Rodin prenesen na Breznico, je mežnarija izgubila svoj pomen, a so jo še naprej uporabljali za potrebe podružnične cerkve.

V tej mežnariji s hišno številko Rodine 10 se je rodil pisatelj Janez Jalen. Po drugi svetovni vojni je bila hiša last takratne občine Žirovnica. Leta 1954 jo je pisatelj odkupil za svoje sestre. Vedno je mislil, da bo svoja stara leta preživel v rojstni hiši, a ga je prehitela smrt. Jalen se je pogosto rad pošalil, da ima od zibke do groba na rodinskem pokopališču samo en skok.

Jalnova rojstna hiša je bila leta 1987 razglašena za kulturni spomenik, od leta 1997 je odprta za javnost. Razdeljena je na dva dela. Stari del ostaja takšen, kot je bil v Jalnovem času. Novi del, v katerem živi od leta 1991 pisateljev pranečak in skrbnik njegove zapuščine, je zgrajen na temeljih nekdanjega skednja.

V muzejskem delu se nahajajo veža, črna kuhinja, hiša in kamra. Prostori so opremljeni z osebnimi predmeti iz pisateljeve zapuščine, v vitrinah je razstavljeno gradivo o njegovem življenju in delu, ki je zelo obširno. Jalen je namreč skrbno hranil svoje rokopise, korespondenco in druge dokumente.

Jalnova rojstna hiša je ena od znamenitost na Poti kulturne dediščine Žirovnica, ki je ena najstarejših in najlepših tematskih poti v Sloveniji. Pot povezuje kulturno-zgodovinske spomenike v vaseh pod Stolom, med katerimi se nahaja Prešernova rojstna hiša v Vrbi, rojstna hiša Matije Čopav Žirovnici, spominski čebelnjak Antona Janše na Breznici in rojstni hiši pisateljev Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah.

Preberite več o Janezu Jalnu

Kontakt

t 04 580 20 92 / 031 787 001
e jalen.roj.hisa@gmail.com

Lokacija

Rodine 10
4274 Žirovnica

Cenik in delovni čas

Delovni čas
po dogovoru

Cena ogleda
Šolski otroci: 2 €
Predšolski otroci in invalidi: 1 €
Odrasli: 3 €
Skupine odraslih (več kot 10 oseb): 2,7 €