Meni

Prešerni teden v Žirovnici

(od 5. do 12. februarja 2024)

 

V čast 8. februarja, praznovanja dela ter življenja največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna in obeležitve slovenskega kulturnega praznika, se v Žirovnici v tem tednu odvija niz zabavnih kulturnih dogodkov, ki tvorijo Prešerni teden v Žirovnici. Vrhunec teh prireditev predstavlja Tradicionalni pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnice, ki se odvija 8. februarja. Na ta dan so vse rojstne hiše odprte in brezplačno na voljo obiskovalcem. Podrobnejši program Pohoda po Poti kulturne dediščine Žirovnica 2024 si lahko preberete tukaj.

Program dogajanja vključuje bogat nabor kulturnih doživetij, kjer se prepletajo umetniški izrazi in kulinarične poslastice. Pesniški nastopi bodo oživeli zgodbo kraja, medtem ko bodo koncerti in literarni večeri navduševali ljubitelje umetnosti in književnosti. Umetniške razstave bodo prikazale raznolikost lokalnega ustvarjanja, medtem ko bodo posebni kulinarčni užitki razveselili brbončice obiskovalcev.

Pridružite se nam in doživite Prešerni teden v Žirovnici – dogodki, ki združujejo preteklost in sedanjost ter slavijo bogato kulturno zapuščino tega čudovitega slovenskega kraja.

 

Prešerni menu za romantično razvajanje v Restavraciji Manu

od 5. do  12. 2. 2024 

Uživajte v romantičnem vzdušju Restavracije Manu, ki je idealno okolje za večerjo v dvoje ali praznovanje posebnega trenutka, ter ustvarite nepozabne spomine. Doživite ekskluzivni Prešerni menu med 5. in 12. februarjem, kjer vas čaka nepozabno doživetje okusov. Razvajajte svoje brbončice s posebno zasnovanimi jedmi na Prešernem meniju, ki jih je ustvaril vrhunski kuharski mojster, vsak grižljaj pa bo pravo popotovanje skozi okuse ljubezni. Zaradi velikega zanimanja so potrebne predhodne rezervacije. Več informacij si lahko preberete tukaj.

Predstavitev knjige v Čopovi rojstni hiši 

5. 2. 2024 ob 18.00

Knjiga Spomeniki mag. Damirja Globočnika ponuja vpogled v usodo tridesetih slovenskih javnih spomenikov. Knjiga zajema figuralne in arhitektonske spomenike, spominske plošče ter nagrobne spomenike, ki so od srede 19. stoletja dalje nastajali z namenom slavljenja zaslužnih posameznikov. Njihova pomembna vloga kot simbolov je povezovala pripadnike istega naroda v narodno skupnost. Čeprav so spomeniki zasnovani za ohranjanje spomina, niso večni. Ob zgodovinskih prevratih se je simbolna vloga spomenikov ponovno oživila, kar je privedlo do njihovega odstranjevanja in s tem uničenja pričevalne ter simbolne funkcije. Knjiga ponuja vpogled v to kompleksno dinamiko in razlaga, kako se je spomeniška krajina spreminjala, saj skoraj tretjina spomenikov ne stoji več ali pa je bila temeljito predelana. Knjigo bo v Čopovi rojstni hiši predstavil avtor mag. Damir Globočnik. Organizator dogodka je Zavod za turizem in kulturo Žirovnica in Občinska knjižnica Jesenice.

Otvoritev razstave in pesniški večer v Kulturni dvorani

7. 2. 2024 ob 18.00

Doživite kulturno bogastvo Žirovnice na tradicionalnem ljubiteljskem dogodku v Kulturni dvorani na Breznici v okviru Prešernega tedna v Žirovnica. Otvoritev slikarske kolonije bo razkrila lokalni umetniški talent, nato pa se prepustite večeru pesniških ustvarjalcev, kjer bodo besede zaživele v čustvenem izražanju lokalnih pesnikov in pesnic. Organizator dogodka je Kulturno društvo dr. France Prešeren Breznica-Žirovnica.

 

Tradicionalni pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica

8. 2. 2024 od 8.00 do 16.00

Počastite spomin na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna in se 8. februarja, ob slovenskem kulturnem prazniku, podajte v Vrbo na tradicionalni pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica– prvi in najstarejši tematski poti v Sloveniji, ki predstavlja pravo zakladnico kulturne dediščine! Celoten program si lahko preberete tukaj.

 

 

 

Pustovanje za otroke pred Osnovno šolo Žirovnica

11. 2. 2024 ob 11.00

Vabimo vas na nadvse veselo otroško pustovanje, ki ga v nedeljo, 11. februarja 2024, ob 11. uri organizirata Zavod za turizem in kulturo Žirovnica ter Društvo prijateljev mladine Žirovnica. Dogodek bo potekal pred Osnovno šolo Žirovnica. Pripravili smo pester in zabaven program za male maškare, ki vključuje pustne krofe, žrebanje nagrad ter navdušujočo animacijo, ki jo bodo izvajali Škratje iz Kulturnega društva dr. Frane Prešeren Breznica-Žirovnica. Pridružite se nam v barvitem rajanju, kjer bo vsak otrok našel svoj košček pustnega veselja!