Meni

S kolesom po Poti kulturne dediščine Žirovnica

 

Spoznajte kraje, kjer so svoja otroška leta preživljali naš veliki poet dr. France Prešeren, njegov najboljši prijatelj Matija Čop, prvi učitelj čebelarstva Anton Janša, pisatelja Fran Saleški Finžgar in Janez Jalen ter še cela vrsta klenih Gorenjcev. Odkrijte 10-kilometersko Pot kulturne dediščine Žirovnica kar s kolesom.

Vsako četrto soboto v mesecu so vrata večine muzejskih zbirk odprta. Zato izkoristite vikend in se podajte na vznemirljivo kolesarsko pustolovščino, ki vam razkriva najlepše zaklade v vaseh pod Stolom.

Izhodiščna točka: Bled

Postanki:

Dolžina kolesarske poti: 40 km
Trajanje (vključno s postanki): cca 4 ure

Z Bleda se s kolesi odpravite po urejeni kolesarski stezi v smeri Lesc proti Hrašam.

Iz cesarske ceste proti Vrbi, po Prešernovih stopinjah

Na koncu Hraš zavijete desno in kolesarite mimo cvetočih travnikov naravnost do Rodin, kjer vas pozdravi cerkev sv. Klemena, ki je bila že v zgodnjem srednjem veku znana kot prafara. V bližini se nahaja rojstna hiša pisatelja Janeza Jalna, na kateri vas okno kamre, ki je obrnjeno ravno proti  pokopališču ob cerkvi, spomni na Jalnove besede, da ga od zibke do groba loči le en skok.

Cerkev sv. Klemena in Jalnova rojstna hiša na Rodinah, Foto: Božo Ropret

Rumene oznake vas prijazno vabijo, da čez pašnik nad vasjo nadaljujete do naslednje postaje na Poti kulturne dediščine Žirovnica, in sicer do Finžgarjeve rojstne hiše.

Finžgarjeva rojstna hiša na dvorišču nudi prijeten kotiček za oddih z imenitnim razgledom

Muzej na prostem, ki ga sestavljajo Dolenčeva kajža – rojstna hiša Frana Saleškega Finžgarja, skedenj in kozolec z lopo najprej navduši z izjemnim razgledom na Triglav in Blejski grad. Vonj črne kuhinje, ki se začuti takoj ob vstopu, pa vas popelje v svet življenja preprostih kmečkih družin.

Oznakam za pohodno pot je z lahkoto slediti tudi na kolesu.

Neprometna vaška cesta vas iz Doslovč pripelje na Breznico, kjer si lahko ogledate Janšev čebelnjak. Če se vam ob tem utrne misel na medene sladkosti, si lahko privoščite postanek v Gostišču Osvald na Selu pri Žirovnici, kjer vam postrežejo z odličnimi slanimi in sladkimi štruklji. Z lokalnim medom seveda!

Nato pa še skok v Žirovnico, v rojstno hišo Matije Čopa, ki vam razkrije svet iz obdobja romantike in veličasten pomen Čopa in Prešerna za slovensko kulturo. Tam vas čaka tudi Muzejska soba Ajda, ki očara s skrivnostno pripovedjo o skriti vasici nad Žirovnico in lepo ohranjeno arheološko dediščino.

Čopova rojstna hiša v Žirovnici vabi k ogledu edine samostojne razstave o Matiji Čopu. Z arheološko dediščino teh krajev se lahko spoznate v Muzejski sobi Ajdna in se skozi igrano-dokumentarni film z naslovom Ni ga lepš’ga kraja odpravite na virtualni potep po Poti kulturne dediščine Žirovnica.

Iz Žirovnice vas oznake za pot vodijo po poljski cest in nekaj časa po kolovozu ob magistralki do Vrbe. Tu si lahko pod vaško lipo »nalijete čistega vina«, saj se pod lipo lahko govori samo resnica. Ob koncu si lahko privoščite še ogled Prešernove rojstne hiše, če pa začutite navdih, se  pesniku lahko poklonite tudi z recitacijo Zdravljice ob bližnjem Prešernovem spomeniku. Za spomenikom si lahko ogledate tudi cerkev Sv. Marka, od katere se po kolovozu odpeljete nazaj na cesarsko cesto in skozi Studenčice in Hraše v Lesce ter nato nazaj na Bled.

Prijetno popoldansko potepanje, na katerem boste prekolesarili 40 kilometrov, vam bo s štirimi postanki za ogled znamenitosti in polurnim odmorom za malico vzel dobre 4 ure.

Res navdiha poln športni dan!