Meni

Pot kulturne dediščine Žirovnica

Obiščite rojstne hiše velikanov slovenske umetnosti, ki odstrejo pogled v življenje 19. stoletja, ko so se pisale romantične zgodbe in se je prebujala narodna zavest po vsej Evropi.

Pot kulturne dediščine Žirovnica povezuje utrinke iz življenja dveh generacij nabrušenih peres. Prvi pripadata največji slovenski pesnik France Prešeren in njegov prijatelj Matija Čop, drugi pisatelja Fran Saleški Finžgar in Janez Jalen. Da je doživetje zares pristno, poskrbi mojster Janez z lojtrnikom, ki se ne pozabi ustaviti pri čebelnjaku pionirja sodobnega čebelarstva Antona Janše.

več

Rojstne hiše

Kakšno zibelko je imel France Prešeren, največji slovenski pesnik? Kje je pisal pisma Matija Čop, znameniti slovenski jezikoslovec? Kako je Fran Saleški Finžgar dobil navdih za epske spopade med Slovani in Bizantinci? Kaj se je od tega mojstra ljudskih zgodb naučil Janez Jalen in kakšne so njegove planinske povesti?

V vaseh pod Stolom na Gorenjskem še vedno najdete utrinke podeželskega življenja, ki so tem piscem ponudili zemljevid za ustvarjanje. Gotovo je, da vsak Slovenec že v osnovni šoli obišče Prešernovo in druge hiše. Toda v prostore z nostalgijo se je vedno znova lepo vrniti.

Več

Ostale znamenitosti

Žirovnica je vznemirljiva in raznovrstna mikrodestinacija, ki na majhnem prostoru ponuja res veliko. Odkrijte skrite kotičke Žirovnice in spoznajte našo naravno in kulturno dediščino!

več

Muzejska soba Ajdna

Zgodba in najdeni predmeti po izkopavanjih, ki jih je vodil arheolog Milan Sagadin, burijo domišljijo. Posebna uganka je grob mlade žene, ki so jo pokopali z nakitom. Je bila to znamenita Ajdovska deklica? Bronasta ptica, ki bo osrednji simbol razstave v Čopovi hiši, tega ne pove, vas pa vabi k raziskovanju bogate dediščine naših prednikov.

Več

Sakralni spomeniki

Sakralni spomeniki v Žirovnici.

več

Zasebne muzejske zbirke

Odkrijte koščke preteklosti v majhnih zasebnih muzejih, v katere so lastniki vložili toliko ljubezni. Ne le da so našli in pridobili mnoge predmete izpred davnih časov, ki pričajo o življenju na Kašariji, kot pravijo Žirovnici. Pri varuhih preteklosti se je lepo muditi, ker so dobri pripovedovalci zgodb.

Ko boste kramljali z njimi, se boste znašli v nekem drugem času in morda bo tam tako prijetno ali razburljivo, da se kar ne boste želeli vrniti. Naj gre za zbirko predmetov iz 1. svetovne vojne ali za Muzej preteklosti v zavetju Stola, obe razstavi sta živi priči zgodovinskih dogodkov.

več