Meni

Vtisi obiskovalcev na Poti kulturne dediščine Žirovnica

Naša najlepša odgovornost je obiskovalcem predstaviti dragoceno kulturno dediščino, ki povezuje vse generacije Slovencev. Hiše na Poti kulturne dediščine Žirovnica letno obišče preko 35.000 obiskovalcev. Nekatere vtise obiskovalcev Prešernove, Čopove, Finžgarjeve in Jalnove rojstne hiše si lahko preberete spodaj.

 

Gospod v Prešernovi hiši je oddajal res dobro energijo.” (Žak iz osnovne Šole Cirkovce)

 

Skozi zgodovino Ribčeve hiše in skozi Prešernovo življenje in delo nas je z izjemno zanimivo razlago popeljal vodnik.” (Osnovna Šola Orehek)

 

Potem smo se odpeljali v Vrbo, do Prešernove rojstne hiše. V njej nas je sprejel gospod, ki nam je razlagal o Prešernovem življenju na zelo humoren način, zato smo ga z zanimanjem poslušali.” (Osnovna šola Bistrica ob Sotli)

 

V Prešernovi Vrbi, ki jo je vsakdo od nas že kdaj obiskal, pa nas je pričakal poseben vodnik. Delo in življenje našega največjega pesnika nam doslej še nihče ni predstavil na tako zabaven način.” (Društvo upokojencev Litija)

 

Prešernova domačija bo zagotovo ostala v spominu učencev po zelo duhovitem vodenju, vodnik jih je večkrat glasno nasmejal in verjetno vam bodo doma razložili, kako so odrasli včasih spali na tako majhnih posteljah, otroci pa celo na klopeh ali na mizi, kjer so mesili kruh. In Gorenjcev ne bomo več imeli za »uhrne«, temveč varčne.” (Osnovna šola Žužemberk)

 

Včeraj sva si s prijateljico ogledali rojstno hišo Franceta Prešerna v Vrbi. Sprejela naju je prijazna vodnica. Vzela si je čas za naju, ogromno povedala o Prešernu, Finžgarju vaših krajih. Z umirjenim, prijaznim in zelo profesionalnim vodenjem je naredila najboljšo reklamo za muzej.” (obiskovalka Prešernove rojstne hiše)

 

V veliko veselje nam je, da se učenci in učitelji z dni dejavnosti vrnejo zadovoljni. Po pogovoru z učiteljicami, ki so  izvedle kulturni dan z učenci od 1. do 3. razreda in obiskale Prešernovo rojstno hišo, pa sem se odločila, da strnem njihova mnenja in vam jih posredujem. Prav v vsem so naše učiteljice pohvalile vodenje po muzeju. Razlaga vodnice je bila zanimiva, duhovita, primerna starosti otrok. Menijo, da je otrokom na zelo lep in kvaliteten način predstavila življenje v starih časih in bodo vse videno in slišano lahko nadgradile pri pouku. Hvala za prijeten in poučen dan!” (Osnovna šola Gorje)

 

Pohvala za vodnici v Čopovi in Finžgarjevi rojstni hiši! Obe sta zelo srčni in “znata” z osnovnošolskimi skupinami!” (Osnovna šola Toneta Čufarja Jesenice)

 

Ob tej priliki bi se rada zahvalila vodniku, ki nas je potrpežljivo počakal, potem pa s silnim navdušenjem predstavil Prešernovo družino in način življenja v tistem času. Ogled je našim študentom, ki so prej poznali Prešerna le kot pesnika, ogromno dal.” (študenti iz Zagreba)

 

Sama sem si kratke filmčke ogledala in sem navdušena (hči pri slovenščini obravnava Prešerna in so ji vaši prispevki top;-) Vas obiščeva, ko bo to možno.” (Milena iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine o Virtualnem sprehodu po Poti kulturne dediščine Žirovnica)

 

Odličen vpogled v zgodovino in pesnikovo življenje. Po ogledu hiše sledi tudi ogled krajšega video povzetka pesnikovega življenja in ustvarjanja.
Priporočam!” (obiskovalec Prešernove rojstne hiša)

 

Z veseljem bi poslušala hudomušne prigode Prešerna več ur!” (Lidija o obisku Prešernove rojstne hiše)

 

Lepo urejen objekt. Lepo, da je v hiši postavljena razstava o Ajdni.” (obiskovalec Čopove rojstne hiše)

 

Fantastična predstavitev. Tudi, če v startu nisi navdušen, te vodnica pritegne s svojo zanimivo predstavitvijo. Pravi človek na pravem mestu. Vidiš in občutiš, da to počne s srcem. Poklon vodnici s čopom. Hvala!” (obiskovalec o obisku Čopove rojstne hiše)

 

Domača hiša, v kateri ste se sami rodili, je dragocena za vas in vašo družino, hiša, v kateri se je rodil veliki pisatelj, pa je dragocena za njegovo državo in njegove občudovalce.” (obiskovalec o Finžgarjevi rojstni hiši)

 

Vsak Slovenec bi moral obiskati ta kraj, kjer je čebelaril naš očak, ki naše je znanje ponesel v širni svet. Skrbno obnovljen čebelnjak in polno zanimivih podrobnosti za uke in neuke čebelarstva.” (obiskovalec Sašo o Janševem čebelnjaku)