Meni

 

V slikoviti Žirovnici, zibelki slovenske kulturne dediščine, stojijo štiri izjemne rojstne hiše – muzejske hiše ter znameniti čebelnjak, ki pripovedujejo zgodbe o velikanih umetnosti, literature in čebelarstva. Prešernova, Finžgarjeva, Čopova, Jalnova rojstna hiša ter čebelnjak Antona Janše tvorijo pomembne kraje spomina, ki so povezani v tematsko sprehajalno pot Pot kulturne dediščine Žirovnica. Ta edinstvena tematska pot ne le ohranja pomembne zgodovinske spomine, temveč tudi deluje kot odprta učilnica za obiskovalce, ki želijo doživeti bogato kulturno dediščino Slovenije.

Nekaj vtisov o tem, kako so obiskovalci preživeli dan v muzejskih hišah, si lahko preberete tukaj.

Ohranjanje in negovanje kulturne dediščine je ključnega pomena za povezovanje preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Rojstne hiše Franceta Prešerna, Frana Saleškega Finžgarja, Matije Čopa,  Janeza Jalna ter čebelnjak Antona Janše predstavljajo arhitekturne dragulje, ki nas vabijo v čas, ko so ti veliki možje oblikovali kulturno podobo Slovenije. Skrbno vzdrževanje teh zgradb ni le fizično, temveč tudi duhovno poslanstvo, ki ga izvaja upravljalec teh dragocenih spomenikov – Zavod za turizem in kulturo Žirovnica.

Ključno je, da se dediščina pravilno predstavi obiskovalcem. Zato v muzejskih hišah na Poti kulturne dediščine Žirovnica delujejo izkušeni vodniki, ki s strastjo delijo znanje o življenju in delu velikanov, ki so zaznamovali slovensko kulturo. Profesionalno vodenje ne le osvetli pomembne dogodke in dosežke, temveč tudi omogoča, da obiskovalci doživijo preteklost na izjemen način. Nepozabna izkušnja v muzejskih hišah na Poti kulturne dediščine Žirovnica vključuje srečanje z živimi zgodovinskimi interpreti. Vodniki s svojim znanjem in strastjo oživijo pretekle čase pred očmi obiskovalcev, kar ustvarja edinstveno povezavo med sedanjostjo, preteklostjo in prihodnostjo. Obiskovalci imajo priložnost, da stopijo v čevlje velikanov in doživijo čarobnost tistih obdobij.

Obisk Poti kulturne dediščine Žirovnica je tako več kot le turistični izlet; je potovanje skozi čas, ki bogati dušo in razsvetljuje um. Z negovanjem, varovanjem in pravilnim upravljanjem kulturne dediščine, ki jo predstavljajo Prešernova, Finžgarjeva, Čopova rojstna hiša ter čebelnjak Antona Janše, se trudimo, da bi ohranili dragoceno zapuščino za prihodnje generacije.

Doživite nepozabno izkušnjo ob pomoči naših strastnih vodnikov, ki bodo oživili zgodovino pred vašimi očmi in vam omogočili, da se povežete s koreninami slovenske kulture.