Meni

Prešernova rojstna hiša v Vrbi

Odkrijte več kot le muzejsko hišo – vstopite v svet in ustvarjanje največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna!

Prešernova rojstne hiša ni le izjemno zgodovinsko bogastvo, temveč tudi portal v življenje in čas največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Ob vstopu skozi vrata boste začutili neslišno šepetanje zgodb kamre, hiše, veže in črne kuhinje, ki odstira duh samega Prešerna in ustvarja nepozaben vpogled v njegovo izjemno zapuščino. Sprehodili se boste mimo zibelke, v kateri se je kot otrok nežno zibal, in bili v prostorih, v katerih je mladi France posedal in sanjaril o slovenski besedi in poeziji.

Obisk Prešernove rojstne hiše ni le poučen, temveč tudi izjemno doživetje, je kot potovanje v čas, ki ostane v spominu in srcu vsakega obiskovalca za vedno. Občutek je resnično čaroben, ko ugotovite, da se sprehajate po istih prostorih, po katerih se je nekoč sprehajal France Prešeren.

Prešernova rojstna hiša je ena izmed najstarejših hiš v Vrbi. Prvotna stavba je nastala v 16. stoletju. Današnjo podobo je dobila po požaru leta 1856, ko je ogenj uničil gospodarsko poslopje, slamnato streho in leseno ostrešje. Takrat so domačijo povišali in pridobili štibeljc- podstrešno spalnico. Starejši stavbeni elementi iz 16. stoletja, kot je kamniti portal v kleti in stavbni elementi iz poznobaročnega obdobja so delno še ohranjeni. Prevladujejo stavbne značilnosti, ki jih v 19. stoletju srečamo tudi pri drugih domačijah v Vrbi in okolici.

Leta 2011 je bila ta muzejska hiša razglašena za spomenik državnega pomena, kar poudarja njen neprecenljiv prispevek k slovenski zgodovini. Poudariti velja, da gre za prvo hišo znane osebnosti v Sloveniji, ki je bila preurejena v muzej. Prešernova rojstna hiša je tudi najbolj obiskan take vrste muzej v Sloveniji.

Pridružite se nam in doživite Prešernovo rojstno hišo na način, ki bo prebudil vašo domišljijo in spoštovanje do bogate kulturne dediščine Slovenije!

 

Vsebine v Prešernovi rojstni hiši

Preberite si več o pesniku Francetu Prešernu.

 

Odprto

Od torka do petka od 9.00 do 16.00, vikendi od 10.00 do 17.00

 

Zaprto

Ponedeljki in od 25. 12. do 2. 1.

 

Vstopnina

Odrasli: 3 EUR
Upokojenci: 2,8 EUR
Učenci, dijaki in študentje: 2,5 EUR
Predšolski otroci in invalidi: 1 EUR

 

Koledar zasedenosti hiše

V času obiska organiziranih skupin vstop za ostale obiskovalce ni mogoč. S klikom na datum ali uro v koledarju, se vam pokažejo podrobnosti o časovni zasedenosti. Za dodatne informacije vas vabimo, da nas pokličete in se pozanimate.

 

Virtualni sprehod

Prešerno povabljeni na video sprehod z našimi muzejskimi vodniki, ki vam v kratkih video posnetkih razkrijejo nekatere zanimivosti naših vasi. Odkrijte kraje, kjer so svoja otroška leta preživljali največji slovenski pesnik dr. France Prešeren in njegov najboljši prijatelj ter mentor Matija Čop, veliki čebelar Anton Janša in mojstra ljudske pripovedi Fran Saleški Finžgar in Janez Jalen. https://visitzirovnica.si/virtualni-sprehod-po-poti-kulturne-dediscine-zirovnica/

Za vas smo pripravili tudi izjemno privlačno 3D virtualno doživetje: 3D sprehod po rojstnih hišah Franceta Prešerna in Franca Saleškega Finžgarja. Pridružite se nam v raziskovanju bogate kulturne dediščine teh dveh velikanov pisane besede, odkrijte domači okolici, ki sta jima služili kot navdih za njune nepozabne mojstrovine.

 

Vtisi obiskovalcev

V slikoviti Žirovnici, zibelki slovenske kulturne dediščine, stojijo štiri izjemne rojstne hiše – muzejske hiše ter znameniti čebelnjak, ki pripovedujejo zgodbe o velikanih umetnosti, literature in čebelarstva. Prešernova, Finžgarjeva, Čopova, Jalnova rojstna hiša ter čebelnjak Antona Janše tvorijo pomembne kraje spomina, ki so povezani v tematsko sprehajalno pot Pot kulturne dediščine Žirovnica. Ta edinstvena tematska pot ne le ohranja pomembne zgodovinske spomine, temveč tudi deluje kot odprta učilnica za obiskovalce, ki želijo doživeti bogato kulturno dediščino Slovenije. Nekaj vtisov o tem, kako so obiskovalci preživeli dan v muzejskih hišah, si lahko preberete tukaj.

 

Kontakt

Vrba 2
4274 Žirovnica

t 030 425 025
e info@visitzirovnica.si
visitzirovnica.si