Meni

Napotki za prijetno doživetje Žirovnice

Ko ste v Žirovnici, se vižejte kot Kašarji

 

Kje je Kašarija?

Kašarija, kot domačini pravimo vasem v občini Žirovnica, je prelep kotiček na ravno pravšnjem koncu Gorenjske. Blizu imamo Bled, Radovljico in Jesenice, »pod gorami« se zapeljemo do Tržiča in čez gore pridemo v  Avstrijo. Zavetje nam dajejo Karavanke, z Rebrom do nas sežejo Kamniško-Savinjske Alpe, če se ozremo po Deželi, nam pogled počije na Julijcih. Kašarji smo posebej ponosni na Stol, očaka Karavank, vrh katerega so naši predniki že leta 1910 postavili Prešernovo kočo.

Kako do nas?

Kašarji spoštujejo kulturno dediščino!

Pri nas radi rečemo, da v vaseh pod Stolom veje prav poseben ustvarjalni duh. Tu so bili rojeni mojstri peresa France Prešeren, Fran Saleški Finžgar in Janez Jalen, znameniti čebelar Anton Janša in učenjak Matija Čop. Njihove rojstne hiše so danes preurejene v muzej, da jih in povezane v prvo najstarejšo, tematsko pot v Slovenijo – Pot kulturne dediščine Žirovnica. Radi se tudi pohvalimo, da so naši predniki Žirovnico našli že v 4. Stoletju. O tem pričajo arheološke najdbe na Ajdni, na Rodinah in na Svetem Lovrencu. Ste vedli, da imamo v Kašariji kar 5 spomenikov državnega in 52 spomenikov občinskega pomena?

Kaj vse doživeti v Žirovnici?

Kašarji vedo, kako se vesti v muzeju!

Muzej je prostor, kjer obiskovalec čuječno uživa v razstavi in muzejskih predmetih iz preteklosti, obenem pa prostor za učenje in širjenje naših obzorji. Kašarjem so pravila, ki veljajo ob obisku muzeja znana!

V muzeju se ne dotikamo razstavljenih predmetov, razen, če niso prav temu namenjena. Ta bodo zagotovo vidno označena. Tudi, če še tako dobro žvižgamo, tega ne počnemo v muzeju, saj lahko druge obiskovalce moti. Čisto tiho nam resda ni treba biti, samo glasno pa se ne smemo pogovarjati, raje uživajmo v zgodbah, ki jih odkrivamo v muzeju. Noben Kašar v muzeju ne bo jedel ali pil, to se počne zunaj, po zaključenem ogledu.

Obiščite muzeje v Žirovnici!

 

 

Kašarji gredo varno u hribe!

Med pohajanjem po planinah pod Stolom vas bo zagotovo prevzela Zabreška planina in Ajdna, od koder se »podoba raja« ponuja kot na dlani. Vsak Kašar ve, da se je na obisk gora potrebno dobro pripravit. Ni pomembna le izbira cilja, ampak tudi izbira poti. Ta naj bo primerna vaši kondicijski pripravljenosti, preverite pa tudi, ali imate ustrezno opremo. Pri načrtovanju obiska gora ne pozabite preveriti tudi vremenskih razmer, saj se ne želite znajti sredi Stola v nevihti. Hodite po urejenih in označenih poteh, ki jih prepoznate po Knafelčevi markaciji (bel in rdeč krožec). Izhodišče za ture je dolina Završnice.

Kam v hribe v Žirovnici?

Kašarji so varuhi narave in živali!

Za Zelenico pravimo, da je »cvetlični vrt Karavank«, saj se spomladi odene v barve najrazličnejšega planinskega cvetja. Žirovniška narava je bogata z zelišči in plodovi, a pri nabiranju ne pozabite na zmernost. Kašarji nabirajo le tisto, kar poznajo in v predpisanih količinah, kjer je to dovoljeno. Tudi cvetlice najraje občudujemo in fotografiramo v naravi, tam, kjer rastejo, so najlepše.

 

 

Čudovite živali, ki živijo v naših gorah, imajo rade svoj mir, zato Kašarji ne povzročajo hrupa in imajo svoje pse pod nadzorom. Če se boste čuječno in spoštljivo sprehajali po dolini Završnice, pa se vam morda prikaže naša uharica, največja sova na svetu, ki gnezdi pri nas.

Bi radi zvedeli več o naši uharici?

Na naše planine in vrhove vodijo označene planinske in ponekod tudi kolesarske poti in spuste. Vožnja po neutrjenem terenu pa ima lahko velike posledice na naravno okolje in lahko sproža erozijo tal, zato Kašarjev na “biciklu” tam ne boste videli.

Zemljevid pohodniških in kolesarskih poti

Kašarji pijejo vodo iz pipe!

Ste vedeli, da imamo v Žirovnici izvrstno (beri: najboljšo!) pitno vodo? Njen vir je potok Završnica, ki izvira na Zelenici, razgledni planini med Vrtačo in Begunjščico. Zato Kašarja nikoli ne boste videli s plastenko v roki!

Kašarji ločujejo odpadke!

Kašarji smo ponosni na vsak kamen, štor in vsako klop, ki je postavljena v Žirovnici. Pazimo na svoje stvari in jih negujemo. Odpadkov nikoli ne odlagamo v naravo, raje jih odvržemo v zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov.

Kašarji vedo, da je lokalno tanajboljš!

Pohodnikom na planinskih poteh okrepčilo nudijo planinske koče. Znotraj meja občine Žirovnica jih naštejemo pet: Dom pri izviru Završnice, Valvasorjev dom, Prešernova koča, Planinski dom na Zelenici in Sankaška koča. Če boste pa v dolini lačni, pa imamo Kašariji nekaj čudovitih gostilen, ki kuhajo domačo hrano. Hrana je tako okusna, kot bi jo pripravile vaše stare mame, porcije so »taprave«, pa še lepo vas bodo postregli!

Kaj okustit?

Če se boste želeli doma malo »považn’t« s spominkom iz Žirovnice, pa se lahko odpravite k našim čebelarjem po domač med, ena prijazna gospa praži kavo v Žirovnici, celo pivovarno imamo v Kašariji, pa še veliko drugih dobrot.

Kje nakupujemo lokalno?

 

 

Hotelov resda v Kašariji nimamo, tudi kampirati ne morete pri nas, lahko pa se nastanite pri sobodajalcih, ki vas bodo prijazno sprejeli v domačem vaškem okolju.

Kje spati?

Kašarji se radi zabavajo!

France Prešeren je zaslužen, da za Vrbo in cerkvico svetega Marka ve vsak Slovenec. 8. februarja, ko pripravimo Tradicionalni pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnice, pa Žirovnico obiščejo tudi obiskovalci iz sosednjih držav. Pri nas je veselo tudi poleti, ko se začnejo dogodki festivala KašArt: Pravljični večeri pred Finžgarjevo rojstno hišo, Prešerna noč z Aleksandrom Mežkom & prijatelji, Mala scena pred Čopovo rojstno hišo in veliki Koncert v Završnici.

Dogodki v Žirovnici

Kašarji so gostoljubni in spoštljivi!

V Žirovnico prihajajo turisti in obiskovalci iz celega sveta, ker je pri nas tako lepo. Vseh obiskovalcev smo srčno veseli, saj smo Kašarji zelo gostoljubni in prijazni. Veseli pa bomo, da če k nam pridete, tudi vi spoštujete, kako Kašarji živimo in se vižamo.

Zato vabljeni v Žirovnico in ne pozabite: Ko ste v Žirovnici, se vižejte kot Kašarji!

Koristne informacije za obiskovalca