Meni

Iz Žirovnice do Vodostana in naprej v dolino Završnice

Obveščamo vas, da je pot od vodostana nad Žirovnico do jezu v Završnici zaradi plazov zaprta. Prosimo upoštevajte zaporo in se v dolino Završnice odpravite po drugih, varnih poteh.

Ko se peljemo proti Žirovnici nas, s svojim že od daleč opaznim pročeljem, pozdravlja impresivna stavba, ki ji domačini pravimo »waseršlus«. Vodostan predstavlja markantno podobo v veduti Žirovnice in ena lepših razglednih točk v Žirovnici, ki je lahko dostopna iz starega jedra vasi, sprehod pa lahko nadaljujemo po sončnem grebenu nad žirovniškimi vasmi ali pa v senčno dolino Završnice.

Izhodiščna točka: Čopova rojstna hiša

Postanki:

  • Vodostan – razgledna točka
  • Brin Vrh, Mali Vrh
  • Dolina Završnice – akumulacijsko jezero

Trajanje (vključno s postanki): cca 2 uri

Sprehod začnemo pri Čopovi rojstni hiši, kjer lahko parkiramo in se opremimo z zemljevidom in informacijami. Med tednom si je mogoče ogledati tudi zanimive muzejske zbirke, ki jih hranijo v rojstni hiši.

Čopova rojstna hiša v Žirovnici

Oznake nas pripeljejo do pašnika nad vasjo, kjer »Waseršlusa« res ni mogoče spregledati.

Ob ceveh na vrh vodostana nad Žirovnico vodijo strme stopnice, Foto: Mitja Sodja, vir: Skupnost Julijskih Alp

Po strmih stopnicah prispemo na ploščad iz katere se odpre čudovit razgled.

Zahodno nad zbiralnikom nas gozdna potka pripelje na zložno stezico, po kateri skozi tunel nekdanje ozkotirne železnice prispemo na osojno stran grebena Peči, ki je skrajni severno-zahodni del Kamniških Alp. Široka pot nad šumečim potokom Završnica je prijetno senčna, vseskozi pa nas skozi krošnje dreves spremlja pogled na mogočni Stol v Karavankah. Če se želimo vrniti nazaj v Žirovnico imamo že kmalu priložnost, da se po v skalo vklesanih stopnicah, desno nad potjo, povzpnemo na Brin Vrh nad Žirovnico iz katerega nazaj do izhodišča ni več daleč.

Pot lahko nadaljujemo do akumulacijskega jezera Završnica. Če smo bolj ležerno razpoloženi, se lahko po isti pot vrnemo nazaj, lahko pa se čez mostiček vrnemo na senčno stran jezera in se čez Mali Vrh povzpnemo nazaj na vrh grebena, iz katerega vodi več poti nazaj v Reber nad žirovniškimi vasmi.

Raziščite poti ovčarja Marka in odkrijte kraje, kjer pesmi so doma!