Meni

Sprehod do Turške jame

 

Sončen dan vabi na lepše. Le kam? Če vam Valvazor ne diši (do tja poznate že vsak kamen), po dolini Završnice je preveč sence, po Rebru se že sončijo prve kače, a kljub vsemu, bi radi ‘šli malo v hrib’. Obiščite Turško jamo!

Izhodiščna točka: Parkirišče ob Završniškem jezeru

Postanki:

Trajanje: cca 1 ura

Le kakšnih 50 metrov dalje od parkirišča pri jezeru Završnica se z asfaltirane ceste odcepi makadamska cesta proti Valvasorjevem domu in planinam pod Stolom. Pred prvim ostrim levim ovinkom zavijete desno s ceste in po pešpoti, ki je obenem tudi lažji gorsko-kolesarski spust, prečite gozd in se po stotih metrih povzpnete nazaj na makadamsko cesto.

Jezero Završnica

Izlet nato nadaljujete do naslednjega ostrega levega ovinka, kjer je manjše makadamsko parkirišče in leseno stojalo za kolesa. Lesena klop, ki je bila nameščena poleg kolesarnice, je imela zelo kratko zgodovino, saj je v mesecu dni izginila, beri – vzel jo je lastnik enega od vikendov (ti, ti, lump).

Makadamsko parkirišče in leseno stojalo za kolesa

Na desnem robu ovinka vas smerokaz napoti naravnost proti Turški jami. Pot, ki jo seka razmeroma strmo pobočje, je dobro vzdrževana, le jeseni novozapadlo listje lahko povzroča manjše težave pri hoji. Tik pred jamo se pot strmo dvigne. Da bi olajšali vzpon, so domačini tam postavili leseno ograjo in vkopali stopnice, po katerih se brez težav povzpnete do vhoda v jamo.

Turški jami, ki počiva vklesana pod vrhom Gozdašnice, pravijo tudi srednjeveški jamski grad

Turška jama je, kot že ime pove, v času turških vpadov v deželo Kranjsko služila kot skrivališče domačinov pred turki. Turki naj bi sicer v naše kraje prišli samo enkrat ali dvakrat, okoli leta 1470 in 1475, potem pa so jih ustavili največkrat že v Beli krajini. Vhod v jamo, so v času turških vpadov, delno zazidali ter na odprtino namestili debela lesena vrata. Lesenih vrat ni več, so pa še vedno ostale line v zunanji steni, ki so bile namenjene opazovanju in obrambi. Na stropu jame so vidni ostanki kapnikov, ki so jih obiskovalci jame, skozi leta, žal vse polomili in odnesli v dolino kot spominek. Sčasoma se je tudi zid delno podrl, tako da sta sedaj v zidu, namesto ene, dve večji odprtini.

Skozi zgornjo odprtino se lahko povzpnete na manjši pomol, s katerega se razprostira čudovit razgled na dolino Završnice, Reber in dalje proti Triglavu. Pohoda naprej od pomola ne priporočamo, saj gre za brezpotje, ki je na strmem pobočju polnem listja, zato je hoja težka in nevarna.

Bolje pripravljeni lahko po pomolu zavijete rahlo levo navkreber in se preko sedla spustite po drugi strani pobočja do poti, ki vodi do slapu Hudič babo pere. Opozarjamo pa, da je po pobočju težje hoditi in še to le s planinskim čevlji, zato se je bolje vrniti po isti poti v dolino in se do slapu povzpeti iz našega izhodišča, torej parkirišča v dolini Završnice.

Za pot do jame in nazaj boste predvidoma porabili slabo urico. Po sprehodu pa priporočamo, da se odžejate v lokalni mikro pivovarni Carniola v Žirovnici. Njihova ponudba se predvsem osredotoča na pivo vrste ale, pri katerem se posebno pozornost posveča izbiri kakovostnih sestavin. Poleg unikatne recepture k prefinjenosti okusov prispeva tudi izjemno čista voda iz doline Završnice.

Pot pod noge!