Meni

 

Raziščite bogat svet umetnosti na KašArt festivalu 2024, kjer se bodo prepletali legendarni nastopi skupin MI2 in DAN D, etno ritmi skupine Čompe, prešerni nastop Andreja Rozmana Roze, gledališka provokacija Matije Solceta, šansoni Branka Završana & Banda, zimzelene skladbe Aleksandra Mežka, divji zvoki skupine MRFY, čarobnost Brompton Quarteta, navdihujoči akvareli Andreja Jemca, projekcija filma Zgodba Save ter pravljice Irene Leskovšek.

Naj nas umetnost poveže v Žirovnici, zibelki slovenske kulture!

KašArt je poletni festival umetnosti v Žirovnici oziroma “Kašariji“, kot domačini imenujejo kraje pod Stolom. KašArt združuje zgodbe, poezijo, popularno glasbo in preživljanje časa na prostem ter vas vabi k druženju s prijatelji ob odkrivanju bogate kulturne dediščine.

Na festivalu nastopajo tako prepoznavni domači glasbeni ustvarjalci, kot tudi gostje iz tujine, neodvisni folk in alter ustvarjalci. Rdečo nit festivala pa predstavlja pripovedništvo, saj je Žirovnica vendarle znana kot dežela dobrih zgodb, iz katere izhaja veliko število mož, ki so zaslužni za slovensko kulturo, umetnost, slovenski črkopis in jezik; največji slovenski pesnik France Prešeren, jezikoslovec Matija Čop, čebelar Anton Janša, pisatelj Janez Jalen in veliki slovenski pisatelj Fran Saleški Finžgar.

 

V okviru KašArta se odvijajo različni dogodki na štirih edinstvenih prizoriščih:

 

Prešerna noč z Aleksandrom Mežkom & MRFY & Bropmpton Quartet (UK) v Vrbi 

Prisrčno vabljeni na Prešerno noč z Aleksandrom Mežkom & prijatelji, edinstvenim tradicionalnim dogodkom, ki se odvija na travniku pred domačijo Franceta Prešerna. Obkroženi z idiličnim pogledom na Prešernovo rojstno hišo, cerkev Sv. Marka ter osupljive vrhove Stola in Karavank, boste deležni neponovljive glasbene izkušnje v družbi priznanih glasbenikov.

Aleksander Mežek, slovenski kantavtor iz Žirovnice, ki je znan po svojih prepričljivih in dinamičnih nastopih, bo vodil večer z izjemnimi avtorskimi skladbami. Poleg tega se mu na odru pridružita priljubljena rock skupina MRFY in ugledni Brompton Quartet iz Velike Britanije, ki sta svojim navdušenim oboževalcem zagotovila nepozabne glasbene trenutke.

  • Skupina MRFY, novomeški indie rock pop fenomen, že pet let trese slovenske odre s svojimi energičnimi nastopi. Njihov izjemen uspeh in številni hiti, vključno z nagrado Zlata piščal za pesem leta, pričajo o njihovi izjemni glasbeni nadarjenosti in priljubljenosti med poslušalci.
  • Brompton Quartet, priznani godalni kvartet, ki je sodeloval s številnimi uglednimi glasbeniki ter nastopal na prestižnih prizoriščih po vsem svetu, bo svoje izjemno znanje in strast do glasbe delil z občinstvom. Njihov raznolik repertoar, ki sega od klasičnih skladb do sodobnih del, bo navdušil tako ljubitelje klasične glasbe kot tudi tiste, ki prisegajo na sodobne glasbene stvaritve.

Vstop na dogodek Prešerna noč je brezplačen. Zaradi pomanjkanja parkirnega prostora v Vrbi, vam priporočamo, da pridete k nam peš ali z javnim prevozom.

 

Pravljični večeri pred Finžgarjevo rojstno hišo

Slovenska kultura je bogata zakladnica ljudskih pravljic, zabavnih anekdot in skrivnostnih zgodb, o čemer priča tudi zapuščina Frana Saleškega Finžgarja. Finžgarjevim zgodbam in glasbenim gostom boste lahko prisluhnili na Pravljičnih večerih v prijetnem vzdušju pisateljeve domačije. Letošnji Pravljični večeri gostijo vrhunske umetnike:

 

Koncert v Završnici – MI2 & DAN D

Odkrijte zeleno dolino Završnice in se na čarobnem prizorišču, tik ob jezeru obdanem z gozdom in vršaci Karavank, prepustite uživanju glasbe priznanih slovenskih avtorjev. Letošnji avgust bo na koncertu v Završnici zaznamoval nastop dveh izjemnih rock skupin – MI2 in Dan D. Gre za izjemen dogodek, ki združuje vrhunsko glasbo in čar narave ter ponuja edinstveno priložnost, da na enem odru v istem dnevu uživate ob nastopu dveh tako priljubljenih glasbenih skupin.

 

Mala scena pred Čopovo rojstno hišo

Idilično vaško okolje pred Čopovo rojstno hišo, v srcu Žirovnice, kjer se bodo letos odvijali trije zanimivi dogodki. Vstop na dogodke Mala scena pred Čopovo rojstno hišo je brezplačen.

 

Kako do nas?

Žirovnica je dobro povezana z javnim prevozom. Izberite način, ki vam najbolj ustreza!

 

Zahvala našim sponzorjem

     

 

Partnerji

 

Organizator

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica v sodelovanju z Občino Žirovnica in Ministrstvom za kulturo. Organizator bo javni dogodek snemal in fotografiral z namenom promoviranja dogodka. Fotografije/posnetki bodo objavljene na spletni strani in na FB in IG profilu organizatorja. Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.