Meni

Janšev čebelnjak

Dobrodošli ob edinstvenem čebelarskem spomeniku – čebelnjaku Antona Janše na Breznici!

Ob tem očarljivem kraju, kjer se danes dviga čebelnjak, je nekoč prebival najbolj znamenit čebelar in prvi učitelj čebelarstva, Anton Janša. Tu, v vasi pod Stolom na Breznici, je pridobival čebelarsko znanje od svojega očeta, nato pa s svojimi spretnostmi očaral cesarico Marijo Terezijo na Dunaju, ki ga je imenovala za prvega učitelja čebelarstva na dvoru! Njegov rojstni dan, 20. maj, je danes poznan po celem svetu kot Svetovni dan čebel. Čeprav rojstna hiša Antona Janše žal ne stoji več, lahko občudujemo njegov čebelnjak, ki še danes ponosno stoji na istem mestu.

Ogled čebelnjaka, postavljenega okoli leta 1734, vam omogoča vpogled v zgodovino čebelarstva in življenje mojstra Anton Janše. Originalna struktura, ki je bila rekonstruirana leta 1965, je bila v letu 2017 celovito obnovljena, uporabljajoč tradicionalne in naravne materiale, prijazne tako čebelam kot obiskovalcem. Streha, pokrita s slamo, ter naravna, zbita glinena tla v notranjosti ohranjajo avtentičnost in dediščino čebelarstva. Janšev čebelnjak je razglašen za spomenik lokalnega pomena.

Doživite spoštovanje do tega izjemnega mojstra in njegove zapuščine ob obisku čebelnjaka Antona Janše na Breznici!

 

Vsebine pri Janševem čebelnjaku

 

Cenik

Janšev čebelnjak je prosto dostopen vse dni v letu.

Vodeni ogledi in pokušina dobrot iz čebeljega panja so na voljo po dogovoru.

Cena vodenega ogleda (30 min): 60,00 EUR

 

Lokacija

Čebelnjak se nahaja na Breznici, v bližini Kulturne dvorane (Breznica 6a, 4274 Žirovnica).

 

Virtualni sprehod

Prešerno povabljeni na virtualni sprehod z našimi muzejskimi vodniki, ki vam v kratkih video posnetkih razkrijejo nekatere zanimivosti naših vasi. Odkrijte kraje, kjer so svoja otroška leta preživljali največji slovenski pesnik dr. France Prešeren in njegov najboljši prijatelj ter mentor Matija Čop, veliki čebelar Anton Janša in mojstra ljudske pripovedi Fran Saleški Finžgar in Janez Jalen. https://visitzirovnica.si/virtualni-sprehod-po-poti-kulturne-dediscine-zirovnica/

 

Vtisi obiskovalcev

V slikoviti Žirovnici, zibelki slovenske kulturne dediščine, stojijo štiri izjemne rojstne hiše – muzejske hiše ter znameniti čebelnjak, ki pripovedujejo zgodbe o velikanih umetnosti, literature in čebelarstva. Prešernova, Finžgarjeva, Čopova, Jalnova rojstna hiša ter čebelnjak Antona Janše tvorijo pomembne kraje spomina, ki so povezani v tematsko sprehajalno pot Pot kulturne dediščine Žirovnica. Ta edinstvena tematska pot ne le ohranja pomembne zgodovinske spomine, temveč tudi deluje kot odprta učilnica za obiskovalce, ki želijo doživeti bogato kulturno dediščino Slovenije. Nekaj vtisov o tem, kako so obiskovalci preživeli dan v muzejskih hišah, si lahko preberete tukaj.

 

Informacije

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica

t: 04 580 15 03

e: info@visitzirovnica.si

Več o čebelarskem turizmu si lahko preberete na BeeOurGuest.