Meni

Finžgarjeva rojstna hiša v Doslovčah

Dobrodošli v Finžgarjevi rojstni hiši – muzejski hiši, kjer oživijo slavna dela pisatelja, dramatika, prevajalca in duhovnika, Frana Saleškega Finžgarja!

Kdo ne pozna mojstrovin, kot so Pod svobodnim soncem, Makalonca, Strici, Dekla Ančka, Divji lovec, Veriga in Razvalina življenja? Vstopite v hišo, kjer se je rodil veliki slovenski pisatelj, in odkrijte, kje je iskal navdih za svoje izjemne literarne stvaritve.

Finžgarjeva rojstna hiša predstavlja primer bivalne kulture kajžarske družine ob koncu 19. stoletja na Gorenjskem. Zgornji prostori vključujejo črno kuhinjo v veži, špajzo, hišo in kamro, urejene tako, da ohranjajo videz, kakršnega lahko najdemo v Finžgarjevih opisih. Hiša je bila ne le bivalni prostor, temveč tudi delavnica. Pisateljev ded je na statvah tkal platno, medtem ko je pisateljev oče postal prvi krojač daleč naokoli, ki je uporabljal šivalni stroj za izdelavo ovčjih kožuhov in irhastih hlač.

Pisateljevo zbirko v Finžgarjevi rojstni hiši so odprli ob stoti obletnici njegovega rojstva 1971. Obsega razstavo s slikami, fotografijami, listinami in knjigami o Finžgarjevem rodu, življenju in delu. Leta 2013 so kletni prostori prenovljeni in dopolnjeni, ponujajo poglobljen vpogled v življenje in dediščino tega izjemnega slovenskega literata.

Finžgarjeva rojstna hiša je izjemna zakladnica kulturne dediščine v idilični vasici pod Stolom, ki je vsekakor vredna obiska!

 

Vsebine v Finžgarjevi rojstni hiši

Preberite si več o Franu Saleškemu Finžgarju.

 

Odprto

 

Od septembra do julija

Hiša je odprta po predhodnem dogovoru za skupine (10 oseb ali več).

 

Julij in avgust

Od torka do petka od 10.00 do 14.00, ob vikendih od 12.00 do 16.00

V času obiska organiziranih skupin vstop za ostale obiskovalce ni mogoč.

 

Vstopnina 

Odrasli: 3 EUR
Upokojenci: 2,8 EUR
Učenci, dijaki in študentje: 2,5 EUR
Predšolski otroci in invalidi: 1 EUR

 

Virtualni sprehod

Prešerno povabljeni na video sprehod z našimi muzejskimi vodniki, ki vam v kratkih video posnetkih razkrijejo nekatere zanimivosti naših vasi. Odkrijte kraje, kjer so svoja otroška leta preživljali največji slovenski pesnik dr. France Prešeren in njegov najboljši prijatelj ter mentor Matija Čop, veliki čebelar Anton Janša in mojstra ljudske pripovedi Fran Saleški Finžgar in Janez Jalen. https://visitzirovnica.si/virtualni-sprehod-po-poti-kulturne-dediscine-zirovnica/

Za vas smo pripravili tudi izjemno privlačno 3D virtualno doživetje: 3D sprehod po rojstnih hišah Franceta Prešerna in Franca Saleškega Finžgarja. Pridružite se nam v raziskovanju bogate kulturne dediščine teh dveh velikanov pisane besede, odkrijte domači okolici, ki sta jima služili kot navdih za njune nepozabne mojstrovine.

 

Vtisi obiskovalcev

V slikoviti Žirovnici, zibelki slovenske kulturne dediščine, stojijo štiri izjemne rojstne hiše – muzejske hiše ter znameniti čebelnjak, ki pripovedujejo zgodbe o velikanih umetnosti, literature in čebelarstva. Prešernova, Finžgarjeva, Čopova, Jalnova rojstna hiša ter čebelnjak Antona Janše tvorijo pomembne kraje spomina, ki so povezani v tematsko sprehajalno pot Pot kulturne dediščine Žirovnica. Ta edinstvena tematska pot ne le ohranja pomembne zgodovinske spomine, temveč tudi deluje kot odprta učilnica za obiskovalce, ki želijo doživeti bogato kulturno dediščino Slovenije. Nekaj vtisov o tem, kako so obiskovalci preživeli dan v muzejskih hišah, si lahko preberete tukaj.

 

Kontakt

Doslovče 15
4274 Žirovnica

t 04 580 15 03
e info@visitzirovnica.si
w visitzirovnica.si