Meni

Finžgarjeva rojstna hiša v Doslovčah

Finžgarjeva rojstna hiša je primer bivalne kulture kajžarske družine ob koncu 19. stoletja na Gorenjskem. Gornji prostori so črna kuhinja v veži, špajza, hiša in kamra. Urejeni so tako, da izpričujejo videz, kakršnega poznamo iz Finžgarjevih opisov. Hiša je bil bivalni prostor in hkrati delavnica. Pisateljev ded je na statvah tkal platno, pisateljev oče pa je bil prvi krojač daleč naokoli, ki je premogel šivalni stroj. Šival je ovčje kožuhe in irhaste hlače.

Pisateljevo zbirko v Finžgarjevi rojstni hiši so odprli ob stoti obletnici njegovega rojstva 1971. Obsega razstavo s slikami, fotografijami, listinami in knjigami o Finžgarjevem rodu, življenju in delu. Leta 2013 je bila razstava v kletnih prostorih prenovljena in dopolnjena.

 

Vsebine v Finžgarjevi rojstni hiši

Preberite si več o Franu Saleškemu Finžgarju.

 

Odprto

 

Od septembra do julija

Hiša je odprta po predhodnem dogovoru za skupine (10 oseb ali več).

 

Julij in avgust

Od torka do petka od 10.00 do 14.00, ob vikendih od 12.00 do 16.00

V času obiska organiziranih skupin vstop za ostale obiskovalce ni mogoč.

 

Vstopnina 

Odrasli: 3 EUR
Upokojenci: 2,8 EUR
Učenci, dijaki in študentje: 2,5 EUR
Predšolski otroci in invalidi: 1 EUR

 

Virtualni sprehod

Prešerno povabljeni na virtualni sprehod z našimi muzejskimi vodniki, ki vam v kratkih video posnetkih razkrijejo nekatere zanimivosti naših vasi. Odkrijte kraje, kjer so svoja otroška leta preživljali največji slovenski pesnik dr. France Prešeren in njegov najboljši prijatelj ter mentor Matija Čop, veliki čebelar Anton Janša in mojstra ljudske pripovedi Fran Saleški Finžgar in Janez Jalen. https://visitzirovnica.si/virtualni-sprehod-po-poti-kulturne-dediscine-zirovnica/

 

Kontakt

Doslovče 15
4274 Žirovnica

t 04 580 15 03
e info@visitzirovnica.si
w visitzirovnica.si