Meni

Adrenalinski kolesarski spust Predigra

Dolžina: 2 km
Višinska razlika: 400 m
Čas:
Težavnost: zelo zahtevno
GPS:Prenesi gpx datoteko

Predigra je adrenalinska kolesarska proga na kateri vas čaka 2 kilometrski spust s 400 m višinske razlike.

Proga je označena z zahtevnostno stopnjo dveh črnih diamantov in je primerna za izkušene gorske kolesarje z ustrezno opremo. Spust, smer spusta in ovire so označeni z rumenimi znaki. Zgornji del spusta poteka po strmi vlaki s precej kamenja. Srednji del poteka po lepši gozdni vlaki, spodnji pa ponovno po kamnitejši vlaki. Spust prečka tudi cesto proti Valvasorjevem domu, zato je potrebna izredna previdnost. Pozornost zahtevajo tudi pohodniki, ki jih lahko srečate na progi.

Veliko zabave na Predigri!

KLIKNITE ZA VIDEO

Po planinah pod Stolom

Dolžina: 19 km
Višinska razlika: 820 m
Čas: 2,5 uri
Težavnost: zahtevno
GPS: Prenesi gpx datoteko

Zelena narava, hribi, doline in prekrasno sončno jutro. Pojdimo na kolo! Pred nami je živahna pot po planinah pod Stolom; vrstijo se prečkanja žuborečih potokov in dehtečih gozdov, odkrivajo se starodavna Ajdna in najlepši razgledi na Karavanke in Julijske Alpe.

Od akumulacijskega jezera Završnica se po prijetni makadamski poti odpeljite navzgor. Pot čez Potoško planino vas bo razvajala z razgledom na Zgornjesavsko dolino. Na vrhu se ustavite pred Valvasorjevim domom in si privoščite nekaj lokalnih dobrot. Prijetno spočiti se podajte naprej po kolovozu do Žirovniške in Zabreške planine.

Valvasorjev dom

Dolžina: 10 km
Višinska razlika: 580 m
Čas: 1,5 ure
Težavnost: delno zahtevno
GPS: prenesi gpx datoteko

Veselo vzdušje, dobrosrčni ljudje, izvrstna domača hrana in lega sredi neokrnjene narave so Valvasorjev dom uvrstili v vrh priljubljenosti med planinci. Dom leži pod mogočnim Stolom, na terasi  južnega pobočja Belščice.

V Žirovnico, na kolo in navkreber! Idilična gozdna makadamska pot vas bo vodila skozi prijetno senco neokrnjenih gozdov vse do Valvasorjevega doma. Tam si privoščite počitek in domače kosilo. Vas že srbijo pete? Skočite na kolo in raziščite gozdne stezice v okolici doma.

Dolina Završnice

Dolžina: 12 km
Višinska razlika: 610 m
Čas: 1,5 ure
Težavnost: delno zahtevno
GPS: prenesi gpx datoteko

 

Junak romana Frana Saleškega Finžgarja gospod Hudournik se je odločil: “Tukajle bom tudi jaz počival, se grel na soncu, dihal planinski zrak, pil mleko in jedel žgance.”

Dolina Završnice je izvrsten prostor za počitek v naravi ali pa družinski kolesarski izlet. Na kolo se lahko povzpnete kar ob akumulacijskem jezeru Završnica, kjer si izberite eno izmed poti navkreber. Teh je veliko in vse imajo nekaj skupnega – čudovite prizore narave na levi in desni. Malo višje v planinah si privoščite pljusk sveže vode iz potoka Završnica in krepčilno kosilo v enem izmed planinskih domov.

 

Po Cesarski cesti

Dolžina: 12 km
Višinska razlika: 70 m
Čas: 1 ura
Težavnost: lahka
GPS: prenesi gpx datoteko

V časih, ko še ni bilo železnice, so vozarji po cesarski cesti prevažali najrazličnejše blago, najpomembnejše so bile poštne kočije. Ponovite njihovo pot – na kolesu!

Idilične poti skozi vasice okoli Žirovnice vas bodo vodile mimo pomembnih hiš in spomenikov. Najslavnejša lipa v Sloveniji in rojstna hiša največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna sta izhodišče za lep kolesarski izlet. Pot se nadaljuje mimo Janševega čebelnjaka, cerkve sv. Klemna na Rodinah in Jalnove hiše. Sončen dan, kolo, mirne vasice, nasmehi na obrazih in ustvarjalna moč kulture – kolesarski izlet po žirovniško!

 

Po Poti kulturne dediščine Žirovnica

Dolžina: 11,5 km
Višinska razlika: 90 m
Čas: 1 ura
Težavnost: lahka
GPS: prenesi gpx datoteko
Blog: S kolesom po Poti kulturne dediščine Žirovnica

Izhodišče izleta je parkirišče pri rojstni hiši dr. Franceta Prešerna. Peljemo se skozi vas mimo znamenite vaške lipe do Cesarske ceste. Zavijemo levo na makadamsko cesto in pot nadaljujemo do Žirovnice, kjer obiščemo rojstno hišo Matije Čopa. Vrnemo se na glavno cesto, ki nas popelje skozi vasi pod Stolom. Postanek naredimo pri Osnovni šoli Žirovnica in si ogledamo alejo slavnih mož. Pot nadaljujemo skozi Zabreznico. Na Breznici obiščemo rekonstrukcijo Janševega čebelnjaka, v Doslovčah rojstno hišo Franca Saleškega Finžgarja in na Rodinah muzejsko hišo Janeza Jalna. Izlet nadaljujemo v smeri Hraš. Prispemo do križišča s Cesarsko cesto, po kateri se vrnemo na izhodišče v Vrbo.