Meni

V naravi odprimo oči in srce

 

Urejene sprehajalne, pohodniške in kolesarske poti vas bodo vodile med dišeče travnike in zelene pašnike, po gozdnih stezicah in gorskih poteh, kjer boste naravo doživeli v vsej svoji lepoti. Več kot 45% odstotkov občine, predvsem pobočje Stola, sodi v naravovarstveno omrežje Natura 2000, katerega osnovni cilj je ohraniti biotsko raznovrstnost. Celotna občina pa je del Biosfernega območja Julijske Alpe UNESCO MAB, namen katerega je vzdrževanje ravnovesja med ljudmi in naravo ter spodbujanje trajnostnega razvoja z ohranjanjem kulturnih vrednot.

Odkrijte prijetne poti po dolini Završnice in okoli akumulacijskega jezera, zahtevnejši pohodniki pa se lahko povzpnete na Stol in se tam podate na foto lov za botaničnimi biseri, kot je Zoisova vijolica, ki ima po zaslugi Karla Zoisa pod Stolom klasično nahajališče. Sprehajalne in tematska pot pa vas bodo po vaseh in bližnji okolici vodile po krajih in do razgledov, ki so navdihovali naše slavne rojake. Narava je v teh krajih radodarna tudi z vodnimi viri, zato si boste v toplejših mesecih čisto pitno vodo lahko natočili kar ob 13 pitnikih in vaških koritih, ki so razporejeni po celotni destinaciji.

Uživajte, raziskujte in spoznavajte barvit in raznolik rastlinski in živalski svet ter skrbite, da bo takšen tudi ostal.