Meni

Naša dediščina je naš ponos!

 

Žirovnici radi rečemo tudi zibelka kulture, saj je njena kulturna dediščina res izjemna. Če povemo v številkah – v register nepremične kulturne dediščine imamo vpisanih 141 enot, od tega pet spomenikov državnega pomena. Zato boste z zanimivimi in navdihujočimi zgodbami iz preteklosti obdani skoraj na vsakem koraku.

Vrhunske pesnitve in zanimive zgodbe so ustvarjali tukaj rojeni pesniki in pisatelji, katerih rojstne hiše so danes preurejene v muzeje in povezane v edinstveno tematsko pot – Pot kulturne dediščine Žirovnica. Znani smo tudi po čebelarski tradiciji, saj je bil tu rojen Anton Janša, pionir in učitelj sodobnega čebelarstva na cesarskem dvoru na Dunaju. Panjske končnice na spominskem čebelnjaku so svojevrstna oblika ljudske umetnosti in prava zakladnica zgodb, ki so navdihovale naše prednike.

Skoraj 2000 let nazaj, v takrat zelo burno obdobje tega območja, sega zgodba o Ajdni. Tedanji prebivalci so si visoko na hribu postavili vasico, ki danes obstaja le še v ruševinah. Zgodovina mogoče ne bo pritegnila vsakogar, se pa velja na Ajdno povzpeti že samo zaradi razgleda – vzel vam bo dih.

V kulturni dediščini bomo vedno našli znanje in izkušnje naših prednikov, če bomo le znali prisluhniti zgodbam, ki jih pripoveduje. Ohranjajmo našo preteklost, da bodo iz nje navdih črpali tudi naši potomci.