Meni

Na Lovrenca po razgled

 

Skrivnostne ruševine v hribu nad vasjo Zabreznica so domačinom že v otroških letih burile domišljijo. Je ta kup kamenja vse, kar je ostalo od mogočnega gradu pogumnega viteza? Danes je popoldanski skok do Sv. Lovrenca marsikomu obvezna dnevna rekreacija, ki napolni telo in duha. Ob razgledu na Gorenjsko pokrajino z Blejskim jezerom, planotama Jelovico in Pokljuko ter Julijci v ozadju pa ne moreš, da ne bi vzkliknil: »Dežela Kranjska nima lepš’ga kraja«.

Izhodiščna točka: parkirišče Osnovne šole Žirovnica v Zabreznici
Postanki:

Trajanje (vključno s postanki): cca 2 uri

Babičina pripovedovanja so razblinila otroško domišljijo o pravljičnem izvoru ruševin, saj so pojasnila, da pripadajo cerkvici Sv. Lovrenca, ki so jo v pobočju Brezniških peči postavili že v 14. stoletju. Ruševine so ob tem za otroke izgubile svoj čar, a ponovno postale zanimive, ko se je pred 30. leti začela obnova. Pri gradnji so namreč sodelovali tudi mnogi otroci iz okoliških vasi, ki so namesto popoldanskega verouka z veseljem pomagali pri prenašanju opek na gradbišče. V treh letih je z udarniškimi akcijami domačinov iz ruševin zrasla lepa nova cerkvica, zgrajena po zgledu prvotne.

Če prihajate z avtomobilom lahko parkirate pred Osnovno šolo Žirovnica v Zabreznici. Pred vhodom v šolo vas bo pozdravilo pet doprsnih kipov velikih žirovniških mož, na čelu z dr. Francetom Prešernom. Minuta za kulturo, potem pa v hrib nad vasjo, do katerega levo od šole vodi urejena potka, na koncu katere zavijete desno.

Aleja slavnih pred osnovno šolo Žirovnica

Ovinkasta cesta vas pripelje na vrh vasi, kjer pri zadnji hiši zavijete desno na pašnik.

Pri zadnji hiši zavijete desno na pašnik

Nadaljujete po potki, do prvega odcepa levo, ki vodi strmo na vrh hriba, kjer prijazno pozdravlja markantno razpelo. Še zložna stezica, in že ste pri urejeni poti, ki vas v dvajsetih minutah skozi gozd pripelje do cilja.

created by dji camera

Na vrhu sledi obvezen podpis v spominsko knjigo, skrito v skrinjici pod zvončkom želja, potem pa počitek na klopci, od koder lahko občudujete svetlikajoče se jezero, obdano z mogočnimi planotami in vršaci.

Razgled: Breznica z Vrbo, v ozadju Blejsko jezero z gradom in otoško cerkvico

Če vam sončni žarki prebudijo željo po sladoledu, jo lahko po isti poti mahnete nazaj v dolino in se ustavite v gostišču Osvald, kjer je odlično poskrbljeno za male in velike sladkosnede.

Družine z večjimi otroki si sprehod do sv. Lovrenca lahko podaljšate še z vzponom na Mali Vrh, ki se nahaja nad cerkvico in naprej do Gosjaka, od koder vodi prisojna pot nazaj na pašnik nad Breznico. Do Zabreznice od tu ni več daleč, ne po pašniku, ne po cesti. Izlet si boste tako podaljšali za eno uro, tako da za povratek na izhodišče, z obveznimi postanki za raziskovanje in občudovanje narave, načrtujte vsaj dve uri.

Razgledna klopca na Gosjaku

Pogled na Stol iz Malega Vrha, od koder se lahko podate tudi v dolino Završnice