Meni

Dolina Završnice

Dolžina: 12 km
Višinska razlika: 610 m
Čas: 1,5 ure
Težavnost: delno zahtevno

Zemljevid 

Junak romana Frana Saleškega Finžgarja gospod Hudournik se je odločil: “Tukajle bom tudi jaz počival, se grel na soncu, dihal planinski zrak, pil mleko in jedel žgance.”

Dolina Završnice je izvrsten prostor za počitek v naravi ali pa družinski kolesarski izlet. Na kolo se lahko povzpnete kar ob akumulacijskem jezeru Završnica, kjer si izberite eno izmed poti navkreber. Teh je veliko in vse imajo nekaj skupnega – čudovite prizore narave na levi in desni. Malo višje v planinah si privoščite pljusk sveže vode iz potoka Završnica in krepčilno kosilo v enem izmed planinskih domov.

 

Adrenalinski kolesarski spust Predigra

Dolžina: 2 km
Višinska razlika: 400 m
Čas:
Težavnost: zelo zahtevno

Zemljevid 

Predigra je adrenalinska kolesarska proga na kateri vas čaka 2 kilometrski spust s 400 m višinske razlike.

Proga je označena z zahtevnostno stopnjo dveh črnih diamantov in je primerna za izkušene gorske kolesarje z ustrezno opremo. Spust, smer spusta in ovire so označeni z rumenimi znaki. Zgornji del spusta poteka po strmi vlaki s precej kamenja. Srednji del poteka po lepši gozdni vlaki, spodnji pa ponovno po kamnitejši vlaki. Spust prečka tudi cesto proti Valvasorjevem domu, zato je potrebna izredna previdnost. Pozornost zahtevajo tudi pohodniki, ki jih lahko srečate na progi.

Veliko zabave na Predigri!

KLIKNITE ZA VIDEO

Po Poti kulturne dediščine Žirovnica

Dolžina: 11,5 km
Višinska razlika: 90 m
Čas: 1 ura
Težavnost: lahka
Blog: S kolesom po Poti kulturne dediščine Žirovnica

Zemljevid 

Izhodišče izleta je parkirišče pri rojstni hiši dr. Franceta Prešerna. Peljemo se skozi vas mimo znamenite vaške lipe do Cesarske ceste. Zavijemo levo na makadamsko cesto in pot nadaljujemo do Žirovnice, kjer obiščemo rojstno hišo Matije Čopa. Vrnemo se na glavno cesto, ki nas popelje skozi vasi pod Stolom. Postanek naredimo pri Osnovni šoli Žirovnica in si ogledamo alejo slavnih mož. Pot nadaljujemo skozi Zabreznico. Na Breznici obiščemo rekonstrukcijo Janševega čebelnjaka, v Doslovčah rojstno hišo Franca Saleškega Finžgarja in na Rodinah muzejsko hišo Janeza Jalna. Izlet nadaljujemo v smeri Hraš. Prispemo do križišča s Cesarsko cesto, po kateri se vrnemo na izhodišče v Vrbo.

Po planinah pod Stolom

Dolžina: 19 km
Višinska razlika: 820 m
Čas: 2,5 uri
Težavnost: zahtevno

Zemljevid 

Zelena narava, hribi, doline in prekrasno sončno jutro. Pojdimo na kolo! Pred nami je živahna pot po planinah pod Stolom; vrstijo se prečkanja žuborečih potokov in dehtečih gozdov, odkrivajo se starodavna Ajdna in najlepši razgledi na Karavanke in Julijske Alpe.

Od akumulacijskega jezera Završnica se po prijetni makadamski poti odpeljite navzgor. Pot čez Potoško planino vas bo razvajala z razgledom na Zgornjesavsko dolino. Na vrhu se ustavite pred Valvasorjevim domom in si privoščite nekaj lokalnih dobrot. Prijetno spočiti se podajte naprej po kolovozu do Žirovniške in Zabreške planine.

Po Cesarski cesti

Dolžina: 12 km
Višinska razlika: 70 m
Čas: 1 ura
Težavnost: lahka

Zemljevid 

V časih, ko še ni bilo železnice, so vozarji po cesarski cesti prevažali najrazličnejše blago, najpomembnejše so bile poštne kočije. Ponovite njihovo pot – na kolesu!

Idilične poti skozi vasice okoli Žirovnice vas bodo vodile mimo pomembnih hiš in spomenikov. Najslavnejša lipa v Sloveniji in rojstna hiša največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna sta izhodišče za lep kolesarski izlet. Pot se nadaljuje mimo Janševega čebelnjaka, cerkve sv. Klemna na Rodinah in Jalnove hiše. Sončen dan, kolo, mirne vasice, nasmehi na obrazih in ustvarjalna moč kulture – kolesarski izlet po žirovniško!

 

Valvasorjev dom

Dolžina: 10 km
Višinska razlika: 580 m
Čas: 1,5 ure
Težavnost: delno zahtevno

Zemljevid 

Veselo vzdušje, dobrosrčni ljudje, izvrstna domača hrana in lega sredi neokrnjene narave so Valvasorjev dom uvrstili v vrh priljubljenosti med planinci. Dom leži pod mogočnim Stolom, na terasi  južnega pobočja Belščice.

V Žirovnico, na kolo in navkreber! Idilična gozdna makadamska pot vas bo vodila skozi prijetno senco neokrnjenih gozdov vse do Valvasorjevega doma. Tam si privoščite počitek in domače kosilo. Vas že srbijo pete? Skočite na kolo in raziščite gozdne stezice v okolici doma.

Juliana Bike

Dolžina: 290 km
Višinska razlika: 8.500 m
Skupno število etap: 7 (+ 3 pristopne etape)
Povprečna dolžina etape: 40 km

Zemljevid 

Krožna daljinska turno kolesarska pot Juliana Bike sledi filozofiji starejše pohodniške sestre Juliana Trail in je v osnovi del Slovenske turnokolesarske poti (STKP). Sedem etap, ki smo povezali v samostojen krog po robu Julijskih Alp, teče v nasproti smeri urinega kazalca. Označena turnokolesarska pot Juliana Bike vas bo peljala po lokalnih cestah, kolesarskih stezah, gozdnih poteh ali kolovozih.

V občutljivih naravnih habitatih bo od vas terjala tudi precejšnje spoštovanje do narave, rastlin, živali in navsezadnje spoštovanja do lastnine domačinov, ki trajnostno sobivajo z vsemi naravnimi deležniki okolja v zavarovanem okolju Unesco – človek in biosfera in Triglavskem narodnem parku.

Radovljica – Bled – Radovna – Mojstrana – Slovenski Javornik – Žirovnica – Spodnji Otok – Radovljica

Dolžina: 60 km
Višinska razlika: 440 m

Zemljevid 

Kolesarjenje poteka večinoma po manj prometnih stranskih cestah skozi čudovito naravo in tradicionalne gorenjske vasice. Peljemo se mimo nekaterih največjih naravnih biserov ter kulturnih zakladov, ob vznožju visokih gora ter ob kristalno čistih rekah. To je kolesarska trasa, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Ob poti si lahko privoščite slavno blejsko kremno rezino, namočite noge v mrzli Radovni ali jezeru Kreda, 700 let stara domačija pa vas z lahkoto popelje v preteklost.

Turno kolesarska pot Trans Karavanke

Dolžina: 132 km
Višinska razlika: 1650 m

Zemljevid 

Turnokolesarska pot Trans Karavanke se razteza od Jezerskega do Tromeje, vozna pa je tudi v nasprotni smeri. Večinoma poteka po gozdnih cestah na prisojnih pobočjih Karavank, do grebena in meje z Avstrijo se povzpne le na svoji najbolj zahodni točki na Peči oz. Tromeji.

Na 132 kilometrih, ki so razdeljeni v 4 ali 5 etap, med drugim obišče Slovenski planinski muzej v Mojstrani ter nekaj popularnih planinskih postojank (Valvasorjev dom pod Stolom, Dom Pristava v Javorniškem Rovtu, Planinski dom na Zelenici, Dom na Kofcah), a največja nagrada bodo čudoviti razgledi in uživanje v neokrnjeni naravi.

Pot je primerna je za kondicijsko dobro pripravljene gorske kolesarje, saj so dnevne etape praviloma dolge od 25 do 35 km, največ pa v enem dnevu premagamo 1.650 višinskih metrov.

Žirovnica - Završnica - Potoška planina– Valvasorjev dom – Žirovniška planina – Zabreška planina - Žirovnica

Dolžina: 23,1 km
Vzpon: 826 m

Zemljevid 

Prava gorsko-kolesarska tura pod Stolom, začinjena z osupljivimi razgledi.

Žirovnica–Moste–Završniško jezero–Potoška planina–Valvasorjev dom–Žirovniška planina–Zabreška planina–Završniško jezero–Moste–Žirovnica

Kolesarska pot Žirovnica–Begunje na Gorenjskem–Žirovnica

Dolžina: 17,4 km
Vzpon: 75 m

Zemljevid 

Prijeten nižinski kolesarski izlet s spoznavanjem bogate kulturne dediščine.

Žirovnica–Moste–Breg–Vrba–Velike njive–Begunje na Gorenjskem–Poljče–Rodine–Smokuč–Doslovče–Breznica–Zabreznica–Selo pri Žirovnici–Žirovnica

Kolesarska pot Žirovnica–Smokuški vrh–parkirišče pod Tinčkovo kočo–Žirovnica

Dolžina: 23,4 km
Vzpon: 791 m

Zemljevid 

Gorsko-kolesarska tura v neokrnjeni naravi z dvema višinskima ciljema

Žirovnica–Moste–Završniško jezero–Žingarica–Smokuški vrh–Pri žagi–parkirišče pod Tinčkovo kočo–Završniško jezero–Moste–Žirovnica