Meni

Trajnostni turizem v praksi

Prav na svetovni dan zemlje, 22. aprila 2023, smo v sklopu študijske ture z žirovniškimi ponudniki nastanitev spoznavali trajnostni turizem v praksi. Turo smo začeli s predavanjem, ki ga je za nas pripravila Tina H. Zakonjšek iz Zavoda GoodPlace, ki je ena vodilnih slovenskih organizacij na področju trajnostnega turizma. Podrobneje smo spoznali Zeleno shemo slovenskega turizma, pomen certificiranja in nekaj najpomembnejših trajnostnih certifikatov za nastanitve.

Pot nas je naprej vodila na čajanko pri Babave v Gornjem gradu. Med zelišči in zgodbami smo spoznali navdihujočo podjetniško pot dveh zeliščark, ki sta v kraju z izjemnim, a neizkoriščenim potencialom ustvarili zeliščni vrt in zeliščarno, pa tudi dve 5* zvezdični doživetji pod znamko kakovosti Slovenia Unique Experiences (SUE).

Obiskali smo Ekološko turistično kmetijo Ramšak, ki ima pridobljen certifikat Eko kmetija in kot turistični obrat tudi trajnostni znak Zeleni ključ. Ob pokušini domačih dobrot in ogledu turistične kmetije nam je prijazna gostiteljica predstavila nekatere pogoje za pridobitev znaka in nam pokazala na kakšen način skupaj z gosti pripomorejo k varovanju okolja. Na kmetiji posebno skrb namenjajo preprečevanju nastanka zavržene hrane.

V Logarski dolini so nas prijazno pogostili v Eko hiši na razpotju in nam predstavili okoljski znak EU Ecolabel oziroma okoljska marjetica. Pokazali so nam kako po permakulturnih načelih in smernicah trajnostnega razvoja skupaj z gosti sledijo trajnostni poti in soustvarjajo boljši jutri, gostiteljica pa je izpostavila pomembnost izobraževanja zaposlenih in vključevanja lokalnih izdelkov v ponudbo.

Vrnili smo se polni navdiha in novih znanj, ki nam bodo pomagali pri skupnem snovanju okolju prijaznih in trajnostnih načinov poslovanja.

Hvala VisitGoodPlace za organizacijo in vsem, ki smo jih obiskali, za navdihujoče zgodbe in izjemno gostoljubje!

Urška Aljančič, Zavod za turizem in kulturo Žirovnica