Meni

Koristne informacije – parkiranje v Žirovnici

Občina Žirovnica z novim parkirnim režimom želi omejiti promet v dolini Završnice, ki je uvrščena v Naturo 2000 in je pomemben vir pitne vode. Pretekli prometni režim, ki je omogočal prost dostop z vozili v dolino in še dlje proti Valvazorju in Zelenici, je povzročal težave obiskovalcem, pohodnikom, sprehajalcem, kolesarjem, največ težav pa je zato trpela narava – naši gozdovi, planine, pašniki, travniki in vse živali, ki živijo na tem območju. Pomagajte nam ohranjati naravo!

 

Prešernova rojstna hiša 

V Vrbi je urejeno parkirišče za osebna vozila in avtobuse za obiskovalce Prešernove rojstne hiše in Poti kulturne dediščine Žirovnica. Parkiranje je brezplačno.

 

Janšev čebelnjak

Na Breznici je urejeno parkirišče za osebna vozila in za avtobuse. Parkiranje je brezplačno.

 

Finžgarjeva rojstna hiša

V Doslovčah ni urejenega parkirišča.

Obiskovalcem priporočamo, da parkirajo na parkirišču na Breznici in se sprehodijo mimo Janševega čebelnjaka do Finžgarjeve rojstne hiše. Sprehod bo obiskovalcem vzel 10 min časa.

 

Jalnova rojstna hiša

Na Rodinah je urejeno parkirišče za osebna vozila in avtobus. Parkiranje je brezplačno.

 

Čopova rojstna hiša

Pred Čopovo rojstno hišo v Žirovnici je za obiskovalce hiše in Poti kulturne dediščine Žirovnica urejeno parkirišče za največ 7 osebnih vozil. Parkiranje je brezplačno.

 

Aleja slavnih

V Zabreznici je v popoldanskem času in ob vikendih dovoljeno parkirati na urejenem parkirišču Osnovne šole Žirovnica. Parkiranje je brezplačno.

 

Završnica

V Završnici je urejeno parkirišče za osebna vozila in avtobuse. Parkiranje je plačljivo.

Cenik

 

 

Prenočevanje v avtodomih in kampiranje

 

Omejen dostop za motorna vozila iz doline Završnice do planin (od 1. maja do 31. oktobra)

 

Zemljevid parkirišč in zapornic v Žirovnici