Meni

Projekcija filma Zgodba Save (KašArt 2024)

V sklopu KaŠArt festivala vas vabimo na projekcijo filma “Zgodba Save,” ki bo potekala v Čopovi rojstni hiši v Žirovnici 23. julija 2024 ob 20:30. Vstop je prost.
Reka Sava je tekoča povezava med štirimi državami in neštetimi ekosistemi. Obstaja reka, ki izrezuje kanjone, prinaša rodovitno prst, ustvarja brzice, gnezdišča in globoke tolmune. Ljudje pijejo njeno vodo, je navdih za pesmi in prepire ter vir energije. Iz osrčja Julijskih Alp teče skozi štiri države in številne pokrajine, vse do Beograda, kjer se izliva v Donavo. Imenuje se Sava in je domača reka večini ekipe za in pred kamerami tega filma.

Kljub temu, da živijo poleg nje, mnogi nikoli ne izkoristijo priložnosti, da bi jo zares spoznali. Veslaški izlet po celotnem slovenskem delu reke (251 km) zagotavlja prav to. Pridružite se štirim pogumnim kajakašem, medtem ko veslajo prek Slovenije, vzorčijo vodo za namene raziskave okoljske DNK, štejejo vodne ptice in spoznavajo njeno divjo preteklost, temno zgodovino, barvito sedanjost in negotovo prihodnost.

Vse prej kot sterilen, film ponuja vpogled v mnenja posameznih veslačev o reki, ohranjanju narave in življenju. Kombinacija je začinjena z modrimi besedami Save ter mnogimi dogodivščinami, ki so se jim pripetile na tem razburljivem 11-dnevnem popotovanju. Režija: Rožle Bregar.

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica, Žirovnica, Slovenija