Meni

– 8. februar 2023 – Pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica

 

Počastite spomin na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna in se 8. februarja podajte v njegovo rojstno vas na tradicionalni pohod po Poti kulturne dediščine ŽirovnicaNajlepša in najstarejša tematska pot v Sloveniji vabi v rojstne hiše velikanov slovenske kulture. Odkrijte razglede, ki so jih navdihovali, predvsem pa ne zamudite osrednje slovesnosti pri Prešernovem spomeniku v Vrbi.

Letošnji pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica poteka pod sloganom Bog žívi vas Slovenke. Pot povezuje pet rojstnih hiš velikih mož, vendar je Žirovnica ponosna tudi na močne in ustvarjalne ženske, ki so živele v senci velikih mož, a pomembno prispevale h »kulturnemu vrenju« v vaseh pod Stolom. V ta namen bo v Vrbi na ogled priložnostna razstava z naslovom Bog žívi vas Slovenke.

 

   

 

Kaj morate vedeti o Pohodu po Poti kulturne dediščine Žirovnica 8. februarja 2023?

 

Kaj vse se bo dogajalo na Pohodu 8. februarja 2023?

 

Prešernova rojstna hiša in Vrba

8.00–16.00    Brezplačen ogled hiše in prenovljene razstave o Francetu Prešernu

8.00–10.00    Pozdrav pohodnikom in glasbeni nastop Senta Duo

9.30–12.30    Animacija za otroke v izvedbi Kulturnega društva dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica

8.00–15.00    Ogled priložnostne razstave na prostem z naslovom Bog žívi vas Slovenke

8.00–15.00    Tržnica domačih dobrot in izdelkov v Vrbi

12.00–13.00   Prenos tradicionalnega 37. recitala Prešernove poezije v organizaciji Združenja dramskih umetnikov Slovenije in Radia Slovenija – Programa Ars

13.00            Osrednja slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku (pozdravni nagovor: župan Občine Žirovnica Leopold Pogačar, slavnostna govornica: poslanka Državnega zbora Republike Slovenije Katarina Štravs, kulturni program: Neisha, Kulturno društvo dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica

 

Cerkev sv. Marka

9.00            Maša za pokojne umetnike in kulturnike v cerkvi sv. Marka

9.00–16.00   Ogled cerkve sv. Marka, vstop prost

 

Čopova rojstna hiša v Žirovnici

8.00–16.00     Brezplačen ogled hiše s stalno razstavo Muzejska soba Ajdna in prenovljeno razstavo o Matiji Čopu

8.00–16.00     Projekcija igrano-dokumentarnega filma Ni ga lepš’ga kraja

8.00–10.00     Nastop harmonikaša

8.00–11.00      Foto stojnica s pridihom 19. stoletja

 

Kulturna dvorana na Breznici

9.00–16.00     Razstava likovnih del 17. slikarske kolonije Kulturnega društva dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica z naslovom Povodni mož

 

Čebelnjak Antona Janše na Breznici

9.00–12.00     Animacijski nastop članov Kulturnega društva dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica

9.00–16.00     Degustacija medenih dobrot Čebelarskega društva Antona Janša Breznica

 

Finžgarjeva rojstna hiša v Doslovčah

8.00–16.00     Brezplačen ogled muzejske hiše in razstave o Franu Saleškemu Finžgarju

10.00–16.00    Projekcija kratkega filma *O, Vrba iz leta 1941. Fran Saleški Finžgar v zvočnem posnetku vodi po Prešernovi rojstni hiši, Oton Župančič pa recitira Prešernovo pesem O Vrba.

*O, Vrba, 1940, 1945, Emona film, Filmsko podjetje DF Jugoslavije, direkcija za LR Slovenijo, scenarist, režiser, montažer dr. Marijan Foerster, snemalca dr. Marijan Foerster, Rudi Omota, glasba Janko Gregorc, DCP/izvorno posnet na 35 mm filmski trak/, čb, zvočni, 7ʼ, Gradivo hrani: Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije, SI AS 1086 Zbirka filmov.

 

Jalnova rojstna hiša na Rodinah

8.00–16.00     Brezplačen ogled muzejske hiše

10.00–14.00    Mini tržnica domačih dobrot (v lepem vremenu)

 

Cesarska cesta

10.00–14.00    Brezplačna vožnja z lojtrnikom (v lepem vremenu)

 

Vodnik po Poti kulturne dediščine Žirovnica

Za vas smo pripravili prav poseben Vodnik po Poti kulturne dediščine Žirovnica, v katerega zbirate žige, ki jih dobite ob obisku Prešernove, Čopove in Finžgarjeve rojstne hiše, pri Janševem čebelnjaku in pri Jalnovi rojstni hiši. Žigi so postavljeni zunaj pred vsemi petimi znamenitosti na Poti kulturne dediščine Žirovnica. Vodnik za potepanje lahko kupite v Spletni trgovini Žirovnica (cena je 4 eure, poštnina je brezplačna) in v Prešernovi ter Čopovi rojstni hiši.

Kupite Vodnik po Poti kulturne dediščine Žirovnica

 

Bodimo trajnostni

Slovenske železnice poleg rednih vlakov na slovenski kulturni praznik uvajajo tudi nekaj izrednih postankov vlakov v Žirovnici. Vozni red vlakov 8. februarja 2023 si lahko ogledate na tej povezavi. Zato – 8. februarja vabljeni na Pohod kar z železno cesto!

Preverite možnosti uporabe javnega prevoza

 

V želji, da na dogodku zmanjšamo količino odpadkov, smo v letu 2023 uvedli novost: vsak pohodnik, ki bo na pohod prišel s svojim kozarčkom, skodelico, ali lončkom bo pri Čopovi rojstni hiši brezplačno dobil v pokušino Prešerno kavo, lokalne pražarnice Kolektiv 22.

 

Ostale zanimivosti 

Na Poti kulturne dediščine Žirovnica je poleg osrednjih točk vrsta zanimivosti in znamenitosti, ki jih je vredno obiskati. V Vrbi si lahko ogledate še znamenito vaško lipo, Prešernov spomenik in cerkev sv. Marka, na Breznici spomeniško obeležje Antonu Janši in Plečnikov spomenik, v Zabreznici alejo slavnih mož in zasebno zbirko v Muzeju preteklosti. Slednja bo 8. februarja za obiskovalce odprta od 8. do 16. ure.

Preberite več o znamenitostih v Žirovnici 

Kje dobro jesti in piti pri nas

V Vrbi na tržnici lahko preizkusite okusne jedi, ki jih bo pripravil lokalni ponudnik Gostišče Osvald. Ob Poti kulturne dediščine Žirovnica je veliko dobrih ponudnikov gostinskih storitev, ki vas bodo postregli z okusno jedjo, osvežilno pijačo in prijaznim nasmehom. V Žirovnici lahko posedite ob pijači v Baru & piceriji Ajdna (7.00-23.00) ali v Sporty baru (9.00-24.00). Na Selu je priljubljeno Gostišče Osvald (8.00-21.00), kjer vam ponujajo okusna kosila in malice, v Smokuču pa pripravljajo izvrstne pice v Piceriji Ledina (12.00-20.00). V poslovnem centru Ngen v Žirovnici si lahko privoščite odlično kosilo v Restavraciji Manu (9.00-18.00). V Mostah, v bližini spomenika padlim talcem, pa lahko posedite v Gostinstvu Gregor (8.00-22.00) ali pa obiščete njihovo trgovino (8.00-17.00), kjer pripravljajo tudi odlične sendviče.

Preberite več o ponudnikih v Žirovnici 

 

Parkiranje in prometni režim

V Vrbi bodo voznike na parkirna mesta v Žirovnici in na Breznici usmerjali gasilci.

Preberite prometni režim 8. februarja 2023 v občini Žirovnica

 

Zemljevid Poti kulturne dediščine Žirovnica

 

Sponzor letošnjega Pohoda po Poti kulturne dediščine Žirovnica

 

Partnerji letošnjega Pohoda po Poti kulturne dediščine Žirovnica

 

 

Organizator dogodka je Zavod za turizem in kulturo Žirovnica v sodelovanju z Občino Žirovnica in Ministrstvom za kulturo. Dogodke 8. februarja smo pripravili s pomočjo lokalnih društev in ponudnikov: Kulturno društvo dr. Franceta Prešerna Breznica-Žirovnica, Planinsko društvo Žirovnica, Prostovoljno gasilsko društvo Zabreznica, Prostovoljno gasilsko društvo Smokuč, Društvo prijateljev mladine Žirovnica, Kolesarski klub Završnica, Skavtski steg pod svobodnim soncem Breznica, Čebelarsko društvo Anton Janša Breznica, Konjeniški klub Stol, Tiskarna Medium, Muzej preteklosti v zavetju Stola, Elektro Gorenjska Moste, Ngen in ostali. Organizator bo javni dogodek snemal in fotografiral z namenom promoviranja dogodka. Fotografije/posnetki bodo objavljene na spletni strani in na FB in IG profilu organizatorja. Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.