Meni

Pravljični večeri pred Finžgarjevo rojstno hišo

Druženje ob pripovedovanju in poslušanju zgodb predstavlja pomemben del slovenskega ljudskega izročila. V Žirovnici ga ohranjamo s Pravljičnimi večeri pred Finžgarjevo rojstno hišo v Doslovčah. Četrtkovi večeri v juliju in avgustu, v prijetnem okolju Dolenčeve domačije ostajajo pravljični. Pričetek dogodkov bo ob 19. 30. uri. Vstop na Pravljične večere je prost. Svoje zgodbe bodo letos skozi besede in pesmi z nami delili:

 

Jurij Souček – 4. 7. 2019

Dobitnik Ježkove nagrade za življenjsko delo je v svoji bogati karieri nanizal okoli 150 gledaliških ter preko 500 radijskih vlog. Jurij Souček, ki letos praznuje častitljivih 90 let, zase pravi da je po srcu gledališčnik, že desetletja pa nas razveseljuje tudi kot interpret, režiser, avtor besedil in priredb. Svoj prepoznavni glas je posodil številnim risanim junakom, ob katerih so odraščale generacije otrok. Le kdo bo z nami na prvem pravljičnem večeru?

 

Desa Muck – 11. 7. 2019

Najbolj brana slovenska pisateljica, ki piše za otroke, mladino in odrasle nam je bolj poznana kot televizijska voditeljica. Igrala je tudi v mnogih filmih, nadaljevankah in gledaliških predstavah. Prejemnica številnih nagrad, scenaristka, publicistka in kolumnistka v svojih delih na preprost način,  popolnoma iskreno in brez zadržkov govori o najbolj pomembnih stvareh v življenju.  Le kaj nam bo povedala iskriva humoristka o pasteh življenja?

 

Milena Miklavčič – 18. 7. 2019

Zakaj »ogenj, rit in hlače, niso za igrače« nam bo na tretjem pravljičnem večeru zaupala pisateljica, novinarka in ljubiteljska raziskovalka preteklosti, ki se v svojem etnološkem delu osredotoča predvsem na medčloveške odnose naših prednikov. Vas zanima kako so nekoč prali perilo?

 

Tantadruj – 8. 8. 2019

Akustična folk zasedba Tantadruj je znana predvsem po glasbenem izvajanju poezije slovenskih in tujih pesnikov. Izdali so pet albumov, na katerih so tudi avtorske pesmi. Skupina med nas prihaja v zasedbi Boštjan Soklič, Mateja Blaznik in Aleš Hadalin, ki skupaj ustvarja že 30 let. Mogoče zaigrajo tudi kakšno Prešernovo?

 

Korona – 15. 8. 2019

Slovenski rek pravi: »kdor poje slabo ne misli«. Da je skupno prepevanje lahko tudi odličen recept za lep zakon nam dokazuje pevska skupina Korona pod umetniško taktirko akademske glasbenice Nene Rion. V skupini prepevajo zakonci in prijatelji Toni in Polona Špendov, Saša in Stane Pisek, ter Jerneja in Stane Stres. Nam zapojejo tudi kakšno o ljubezni?

 

Adi Smolar – 22. 8. 2019

Zadnji pravljični večer bo gostil znanega kantavtorja in pesnika Adija Smolarja, ki obeta glasbeni večer poln humorja in smeha. Simpatičen gospod, ki je letos praznoval 60 let, zase pravi, da še ni za odmet. Nastopa že skoraj 40 let, napisal in podpisal se je pod 15 albumov pesmi. Le katere modrosti iz svojega potovanja skozi življenje nam razkrije?

Na Pravljičnih večerih bosta tudi letos z vami Irena Leskovšek in Petra Kržan.

Organizator dogodka (ZTK Žirovnica) bo javni dogodek snemal in slikal z namenom promoviranja dogodka. Fotografije bodo objavljene na spletni strani in FB strani organizatorja. Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa