Meni

 

Druženje ob pripovedovanju in poslušanju zgodb predstavlja pomemben del slovenskega ljudskega izročila. V Žirovnici ga ohranjamo s Pravljičnimi večeri pred Finžgarjevo rojstno hišo v DoslovčahČetrtkovi večeri v juliju in avgustu, v prijetnem okolju Dolenčeve domačije ostajajo pravljični.

Pomemben del kulturne dediščine se ohranja tudi prek ustnega izročila. Tega se je dobro zavedal tudi pisatelj Fran Saleški Finžgar, ki je že kot majhen deček najraje poslušal zgodbe domačinov. Kasneje jih je tudi zapisal v svojih povestih in zgodovinskih romanih. Žirovnica ostaja bogata zakladnica napetih zgodb, zabavnih anekdot, ljudskih pravljic in skrivnostnih pripovedk. Prisluhnite jim na Pravljičnih večerih, ob četrtkih v juliju in avgustu pred Finžgarjevo rojstno hišo.

Dogodki, ki so za obiskovalce brezplačni, bodo potekali na prostem, s pričetkom ob 19. 30. uri. V primeru dežja si organizator pridružuje pravico do odpovedi dogodka. Vse obiskovalce prijazno naprošamo, da upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in se držijo smernic zagotavljanja socialne distance.

Na letošnjih Pravljičnih večerih se nam bodo pridružili Chris Eckman (The Walkabouts, The Strange, Dirtmusic) & Jana Beltran (All Strings Detached), Ivan Arnšek (SNG Opera Ljubljana), Rok Kušlan & Jelena Ždrale (Fake Orchestra, Brina, Della Segodba, Katalena), Zvezdana Mlakar in Brina Vogelnik s skupino Brina. Kot vsako leto bo vse Pravljične večere pred Finžgarjevo rojstno hišo otvorila naša pravljičarka Irena Leskovšek. S svojo ponudbo pa bo z nami tudi pivovarna Carniola iz Žirovnice.

 

Parkirišče za obiskovalce

Obiskovalcem, ki prihajate na Pravljični večeri pred Finžgarjevo rojstno hišo priporočamo, da parkirate na parkirišču na Breznici in se sprehodite mimo Janševega čebelnjaka do Finžgarjeve rojstne hiše. Sprehod vam bo vzel 10 min časa.

 

Program letošnjih Pravljičnih večerov:

 

 

Brina Vogelnik, pevka, glasbenica, lutkovna animatorka in oblikovalka k nam prihaja z glasbeno zasedbo Brina (v sestavi Brina Vogelnik, Jelena Ždrale, Luka Ropret, Drago Ivanuša, Nino de Gleria in Blaž Celarec), s katero je izdala albume: Mlado leto (2004), Pasja legenda (2006) in Slečena koža (2011) ter se z njimi vidno uvrstila na zemljevid glasb sveta. Skupina Brina nas vabi, da se ji pridružimo na glasbenem potovanju po zakladnici slovenskega ljudskega izročila iz katerega črpa navdih za svojo avtorsko glasbo.

 

Filmska in gledališka igralka, prejemnica Borštnikove nagrade, nas zadnja leta razveseljuje tudi kot televizijska voditeljica. Zvezdana Mlakar v svojih pogovornih oddajah odkriva osupljive življenjske zgodbe bolj in manj znanih gostov. Izjemna pripovedovalka, ki na sebi lasten način; brez sodb, iskreno in drzno razbija predsodke in podira tabuje. Z družino že 13 let živi v Želimljah-v kraju, kjer je kot duhovnik služboval Fran Saleški Finžgar. Tam je napisal svoje najbolj znano delo-roman Pod svobodnim soncem. Tudi Zvezdana piše svojo prvo knjigo. So jo za pisanje, tako kot Finžgarja, navdihnile prav ravnice v okolici Želimelj?

 

 

Chris Eckman, glasbenik in producent iz Seattla, ki že 20 let živi in ustvarja v Sloveniji, je večini ljudi znan kot član ameriške zasedbe The Walkabouts. Chris je tudi član zasedb Dirtmusic, The Strange in The Frictions, piše tudi filmsko glasbo. Veliko navdušenja je požel njegov samostojni  album-The Last Side of the Mountain, ki prinaša akustične pesmi s prevedenimi teksti Daneta Zajca. Pri nas bo s nastopil s kitaristko in vokalistko Jano Beltran, s katero je tudi sodeloval pri zadnjem glasbenem albumu dueta All Strings Detached (Jana Beltran in Vesna Godler)-Septet.  Nastal je očarljiv album, ki je posnet v razširjeni sedemčlanski zasedbi, obogaten z atmosferskimi godalnimi aranžmaji in napeto ritem sekcijo. Obeta se nam zanimiv večer akustične glasbe.

Arhiv program: 2018 ; 2019
Organizator dogodka (ZTK Žirovnica) bo javni dogodek snemal in fotografiral z namenom promoviranja dogodka. Fotografije bodo objavljene na spletni strani in FB strani organizatorja. Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.