Meni

Spoštovane obiskovalke in obiskovalci Žirovnice,

V vaseh pod Stolom je končno posijalo sonce. Seveda smo tudi mi občutili moč narave, nekateri deli pri nas so bili močno prizadeti, a stanje se počasi umirja. Izražamo sočutje vsem, ki so se soočili s težkimi trenutki in izgubami, ter jih v mislih in srcih spremljamo v teh zahtevnih časih.

Zaenkrat odsvetujemo obisk visokogorja, hkrati pa prosimo domačine in obiskovalce, da nas obvestijo o morebitnih neprehodnih tematskih in drugih poteh.

Kljub temu še vedno in vedno znova poudarjamo, da se na obisk v gorah dobro pripravite ter natančno preverite vremensko napoved in razmere na poti. Informacije o razmerah ne zagotavljajo, da so vse poti varne in prehodne. V pomoč naj vam bodo koristne informacije, ki smo jih pripravili za vas in jih najdete na tej povezavi: https://visitzirovnica.si/koristne-informacije-za…/ 

Dolina Završnice je odprta, parkirišče ob jezeru obratuje. Do trenutka, ko se razmere dokončno umirijo, odsvetujemo vožnjo z avtomobilom proti Valvasorjevem domu in Domu pri izviru Završnice.

Gozdna cesta v smeri Valvazorja je v slabem stanju a prevozna na lastno odgovornost. Z OPOZORILOM, da v primeru obilnejših padavin ali razglasitve ORANŽNEGA ali RDEČEGA alarma s strani ARSO vožnja ni dovoljena razen intervencijskim vozilom in vozilom za odpravo posledic ujme.

Gozdna cesta v smeri Zelenice – Zavod za gozdove Slovenija, Območna enota Bled je izdal odločbo za zaporo gozdne ceste Zelenica (G020510), zaradi zagotovitve varnosti zaradi poškodb po avgustovskih neurjih od 11.avgusta 2023 do zaključka izvedbe sanacijskih del, oziroma do preklica. Zaradi poškodb gozdne ceste Zelenica ob avgustovskih neurjih uporaba gozdne ceste ni več varna in je potrebna zapora gozdne ceste do zagotovitve prevoznosti. Obvoz ni mogoč. Tako se zaporo gozdne ceste Zelenica (G02510) od 11.avgusta 2023 do zaključka izvedbe sanacijskih del, oziroma do preklica dovoli.  Lastnikom in najemnikom nepremičnin na območju gozdne ceste, intervencijskim vozilom, vozilom za odpravo posledic ujme in za oskrbo Doma pri izviru Završnice mora biti omogočen dostop.

Prešernova koča na Stolu, Valvasorjev Dom Pod Stolom, Dom pri izviru Završnice – 1425 m, Sankaška Koča in Planinski dom na Zelenici obratujejo v skladu z običajnim delovnim časom.

Prav tako pa tudi Prešernova, Čopova in Finžgarjeva rojstna hiša obratujejo po ustaljenem delovnem času. Več o Poti kulturne dediščine Žirovnice lahko najdete tukaj: https://visitzirovnica.si/pot-kulturne-dediscine-zirovnica/

Za dodatne informacije nas lahko pokličete na telefonsko številko +386 (0)4 580 15 03 ali nam pišete na naslov info@visitzirovnica.si.

Hvala za razumevanje!

Ekipa Visit Žirovnica