Meni

 

Edinost, sreča, sprava k nam naj nazaj se vrnejo!

 

Ob slovenskem kulturnem prazniku 8. februarja obiščite rojstni kraj Franceta Prešerna, kjer smo za vas pripravili zanimivo dogajanje:

  • Pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica

Ste za potep iz Vrbe v druge vasi pod Stolom, kjer se je poleg velikega poeta rodila še cela vrsta pomembnih Slovencev? Organiziranega pohoda in proslave v letu 2022 zaradi poslabšanja epidemioloških razmer ne bo, vabimo pa vas, da se na pohod podate samostojno in obiščite kulturne znamenitosti; Prešernovo rojstno hišo, Čopovo rojstno hišo in Finžgarjevo rojstno hišo ter čebelnjak Antona Janše, ki bodo za obiskovalce odprte od 8. do 16. ure. Vstop bo brezplačen, obiskovalci morajo izpolnjevati PCT pogoje. Jalnova rojstna hiša bo ob letošnjem kulturnem prazniku zaprta.

Preberite več o tematski poti Pot kulturne dediščine Žirovnica

Na pohod po najstarejših slovenskih tematskih poti pa se lahko podate tudi virtualno. Vabljeni k ogledu virtualnega pohoda po Poti kulturne dediščine Žirovnica, v katerem nastopajo Aleksander Mežek, Boštjan Gorenc-Pižama, Rok Terkaj-Trkaj, Irena in Leon Leskovšek, Mešana pevska skupina Dr. France Prešeren Žirovnica in otroci Osnovne šole Žirovnica. V pozdravnem govoru vas bosta, kot vsako leto nagovorila župan Občine Žirovnica, g. Leopold Pogačar in direktor Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica, Matjaž Koman. 

  • Vodnik po Poti kulturne dediščine Žirovnica

Za vas smo pripravili prav poseben Vodnik po Poti kulturne dediščine Žirovnica, v katerem zbirate žige, ki jih dobite ob obisku Prešernove, Čopove, Finžgarjeve rojstne hiše in čebelnjaka Antona Janše ter pred Jalnovo rojstno hišo. Žigi bodo postavljeni tudi zunaj pred vsemi petimi znamenitosti na Poti kulturne dediščine Žirovnica. Vodnik za potepanje lahko kupite v Spletni trgovini Žirovnica (cena je 4 eure, poštnina je brezplačna).

Nakup knjige Vodnik po Poti kulturne dediščine Žirovnica

  • Prenos Recitala Prešernove poezije in filmi

Pred Prešernovo rojstno hišo bo od 12.00 do 13.30 potekal prenos tradicionalnega 36. recitala Prešernove poezije v organizaciji Združenja dramskih umetnikov Slovenije in Radia Slovenija – Programa Ars.

Pred Prešernovo, Finžgarjevo in Čopovo rojstno hišo si boste lahko ogledali zanimive filme o Poti kulturne dediščine Žirovnica in o Francetu Prešernu.

  • Literarni natečaj Prešerni izziv

Pesnike stare od 1 do 99 let vabimo, da se s svojimi pesnitvami prijavijo na literarni natečaj z imenom Prešerni izziv. Vse prispele pesnitve bomo javno objavili na našem Instagram profilu Visit Žirovnica.

Preberite več o literarnem natečaju Prešerni izziv

  • Prenovljena razstava o življenju Matije Čopa

Še ena novost v tem letu, ki je ne smete zamuditi! V Čopovi rojstni hiši vas s ponosom vabimo na ogled povsem prenovljene stalne razstave o življenju in delu Matije Čopa. Na razstavi si boste lahko ogledali vse znane portrete Matije Čopa, spoznali njegov doprinos k slovenskemu jeziku in kulturi, spoznali kako močno je bilo prijateljstvo s Francetom Prešernom in prebrali Zdravljico v nekaterih tujih jezikih, ki jih je govoril Matija Čop.

  • Ostale zanimivosti 

V kulturni dvorani na Breznici Kulturno društvo dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica pripravlja slikarsko razstavo 16. slikarske kolonije 2022 z naslovom Čebelarju. Razstava bo 8. februarja za obiskovalce odprta od 8. do 16. ure. Več o razstavi lahko preberete tukaj.

Na sprehodu po Poti kulturne dediščine Žirovnica je še vrsto drugih zanimivosti in znamenitosti, ki jih je vredno obiskati. V Vrbi si lahko ogledate še znamenito vaško lipo, Prešernov spomenik in cerkev sv. Marka, na Breznici spomeniško obeležje Antonu Janši in Plečnikov spomenik, v Zabreznici alejo slavnih mož in zasebno zbirko Muzej preteklosti. Slednja bo 8. februarja za obiskovalce odprta od 8. do 16. ure.

  • Kje dobro jesti in piti pri nas

Ob Poti kulturne dediščine Žirovnica je veliko dobrih ponudnikov gostinskih storitev, ki vas postregli z okusno jedjo, osvežilno pijačo in prijaznim nasmehom. V Žirovnici se lahko okrepčate v znani Gostilni Trebušnik in v Baru & piceriji Ajdna ali pa posedite ob pijači v Sporty baru. V vasi Selo je priljubljeno Gostišče Osvald, kjer vam ponujajo okusna kosila in malice, v Sevški kavarni pa odlične tortice. V vasi Smokuč pa pripravljajo izvrstne pice v Piceriji Ledina.

Preberite več o ponudnikih v Žirovnici

  • Slogan – Edinost, sreča, sprava k nam naj nazaj se vrnejo!

S sloganom letošnjega 8. februarja si v Žirovnici prizadevamo, da bi edinost, sreča, sprava ponovno zaživele v družbi. Pomembno je, da se vsak dan, ob kulturnem prazniku pa še posebej, spomnimo pomena solidarnosti, prijaznosti in strpnosti, ki prispevajo h konstruktivnem reševanju razlik in vsesplošnemu delovanju v smeri skupne blaginje.

 

Informacije in vprašanja

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica, 04 580 15 03, info@visitzirovnica.si

 

Sponzor letošnjega Pohoda po Poti kulturne dediščine Žirovnica

 

Organizator dogodka je Zavod za turizem in kulturo Žirovnica v sodelovanju z Občino Žirovnica in Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije. Organizator si pridružuje pravico do spremembe programa. Vse obiskovalce prijazno naprošamo, da pred prihodom preverite, da imate s seboj dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT, ki ga boste morali pokazati pri vstopu v Prešernovo, Finžgarjevo in Čopovo rojstno hišo.