Odpri navigacijo

Trudimo se, da našo Pot kulturne dediščine Žirovnica vseskozi nadgrajujemo z novimi vsebinami. Zato smo letos za vas pripravili nov 25 minutni izobraževalni film o Poti kulturne dediščine Žirovnica, ki si ga lahko ogledate v rojstni hiši Matije Čopa v Žirovnici.

Hiša je bogatejša tudi za prenovljeno vežo, v kateri je predstavljena arheološka dediščina vasi pod Stolom. Odkrijete lahko kakšno znakovno zapisovanje sta v črkarski pravdi preprečila France Prešeren in Matija Čop in se fotografirate z njima.

Nadgrajena je tudi muzejska soba Ajdna, v kateri je predstavljena nova reliefna maketa poznoantične vasice, skrite na skalnem vršacu Ajdna nad Žirovnico.

Ste kdaj pogledali katere afriške živali krasijo spominski čebelnjak Antona Janše na Breznici? Čebelnjak, ki še vedno stoji na hribčku, kjer je čebelaril že Janšev oče, je bil letos, ob prvem praznovanju svetovnega dneva čebel, dokončno prenovljen. Pokrit s slamnato streho, kot nekdaj, še danes pripoveduje zgodbo o prvem učitelju čebelarstva, ki je glas o slovenskem načinu čebelarjenja ponesel daleč v svet. Prosto dostopen in opremljen z novimi informacijskimi tablami vas vabi k spoznavanju skrivnostnega sveta čebel. Čebelice prebivajo tudi v modernih premičnih panjih ob čebelnjaku Antona Janše in pri rojstnih hišah Franceta Prešerna v Vrbi in F.S.Finžgarja v Doslovčah.

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica
Žirovnica 14
4274 Žirovnica
T +386 (0)4 580 15 03
info@visitzirovnica.si