Meni

Muzejska sobota v Žirovnici

 

S četrto soboto v marcu začenjamo s serijo Muzejskih sobot v Žirovnici, ko so enkrat na mesec za obiskovalce odprte vse rojstne hiše na Pot kulturne dediščine Žirovnica. Poleg Prešernove rojstne hiše tako odpiramo tudi Čopovo, Finžgarjevo in Jalnovo rojstno hišo, ki so sicer ob sobotah zaprte oziroma so odprte zgolj za najavljene skupine. Izjemoma bo Finžgarjeva rojstna hiša na muzejsko soboto, 25. 6. 2022 zaprta.

V družbi prijateljev, družine ali sami lahko obiščete posamezno rojstno hišo, še lepše pa bo obiskati celotno Pot kulturne dediščine Žirovnica in odkrivati bogato kulturno dediščino v vaseh pod Stolom. Po celotni krožni poti, ki je dolga 10 kilometrov, se lahko peljete z avtomobilom, s čudovitimi razgledi pa boste nagrajeni, če se boste po njej podali s kolesi ali peš.

Družbo na poti naj vam letos dela Vodnik za potepanje, ki ga je v sklopu magistrske naloge na Naravoslovnotehniški fakulteti izdelala domačinka Nina Čuk. Vodnik je v prvi vrsti namenjen otrokom prvega triletja, saj so oblikovanje, vsebina, pisava in ilustracije prilagojene njihovi stopnji, z velikim veseljem pa se z njim na pot podajo tudi starejši otroci in odrasli. Z vodnikom boste spoznali življenje in delo naših slavnih rojakov, rešili rebus ali dva in s slovarčkom odkrivali nove besede.

Poseben prostor v vodniku je namenjen zbiranju žigov, ki jih najdete v stebrih, ki so postavljeni pred rojstnimi hišami in Janševim čebelnjakom.

Vabljeni na raziskovanje izjemne literarne dediščine, poučne čebelarske tradicije in uživanje v čudoviti naravi.

Več o Poti kulturne dediščine Žirovnica