Že Valentin Vodnik je pisal, da so Kranjci imenitni čebelarji: »Čebele jim posebno režejo zato, ker ajdo sejejo. S čebelami se znajo tako dobro pečati, da so postali drugih dežel učenjaki v čebelarstvu«.
Ponudba na področju čebelarskega turizma v občini je dopolnjena s knjigo Medeni vodnik. Kulinarični priročnik prinaša 25 receptov jedi z medom različnih kuharskih mojstrov.
Z željo, da združimo našo bogato čebelarsko tradicijo s sodobno slovensko kulinariko smo v letu 2019 na Zavodu za turizem in kulturo Žirovnica izdali kulinarični priročnik Medeni Vodnik.
Priročnik nas spomni na življenje naših prednikov, ki so dihali z naravo, jo spoštovali in negovali, hkrati pa opomni na problematiko današnjega sodobnega načina življenja.
Recepte je zbrala in uredila Kaja Pogačar. Po besedah avtorice, kulinarični priročnik združuje slovensko čebelarsko tradicijo s sodobno slovensko kulinariko, predstavljeni recepti pa so uporabni in kreativni.
Prispevali so jih kuharski mojstri, ki ustvarjajo v kuhinjah poznanih slovenskih gostišč, med njimi so tudi najznamenitejša imena – Bine Volčič, Uroš Štefelin, Igor Jagodic ter Gašper Kordež.
Recepti so pospremljeni s fotografijami Kaje Pogačar in razmišljanji avtorjev o pomenu medu v kulinariki, o lastnostih medu pa podrobneje piše Andreja Kandolf Borovšek v posebnem poglavju. Posebni poglavji sta namenjeni še čebelarski dediščini na Slovenskem, avtorice Damjane Cvetko, Antonu Janši ter Žirovnici.
Medeni vodnik je izdal Zavod za turizem in kulturo Žirovnica v sodelovanju z Občino Žirovnico in tiskarno Medium v letu 2019.
Knjigo lahko kupite v Prešernovi ali Čopovi rojstni hiši, lahko pa vam jo pošljemo tudi po pošti.
Žirovnica, junij 2019
Cena Medenega vodnika je 9,99 EUR
Medeni vodnik lahko kupite v Prešernovi rojstni hiši v Vrbi ali v Čopovi rojstni hiši v Žirovnici, lahko pa vam ga pošljemo tudi po pošti. Kupec plača poštnino.
Naročila:
+386 (0)4 580 15 03
info@visitzirovnica.si