Meni

Poletni festival KašArt 2023

 

KašArt je poletni festival umetnosti v Žirovnici oziroma “Kašariji“, kot domačini imenujejo kraje pod Stolom. KašArt združuje zgodbe, poezijo, popularno glasbo in preživljanje časa na prostem ter vas vabi k druženju s prijatelji ob odkrivanju bogate kulturne dediščine.

Na festivalu nastopajo tako prepoznavni domači glasbeni ustvarjalci, kot tudi gostje iz tujine, neodvisni folk in alter ustvarjalci. Rdečo nit festivala pa predstavlja pripovedništvo, saj je Žirovnica vendarle znana kot dežela dobrih zgodb, iz katere izhaja veliko število mož, ki so zaslužni za slovensko kulturo, umetnost, slovenski črkopis in jezik; največji slovenski pesnik France Prešeren, jezikoslovec Matija Čop, čebelar Anton Janša, pisatelj Janez Jalen in veliki slovenski pisatelj Fran Saleški Finžgar.

 

V okviru KašArta se odvijajo različni dogodki na štirih edinstvenih prizoriščih:

 

Prešerna noč z Aleksandrom Mežkom & MRFY v Vrbi 

Prizorišče je travnik pred domačijo Franceta Prešerna, kjer se zbere pisana in zanimiva množica poslušalcev, ki ob pogledu na Prešernovo rojstno hišo, na cerkev Sv. Marka, na Stol in Karavanke poslušajo akustično, avtorsko glasbo domačina Aleksandra Mežka in njegovih glasbenih gostov. Letos se bo Aleksandru na odru pridružila skupina MRFY. Vstop na dogodek Prešerna noč je brezplačen.

Kdaj? 1. julija ob 20.00 na parkirišču pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi

 

Koncert v Završnici – Joker Out

Odkrijte zeleno dolino Završnice in se na čarobnem prizorišču, tik ob jezeru obdanem z gozdom in vršaci Karavank, prepustite uživanju glasbe priznanih slovenskih avtorjev. Letošnjega avgusta bo KašArt na Koncertu v Završnici gostil priznano skupino, ki bo letos Slovenijo v Liverpoolu zastopala na izboru pesmi Evrovizije – Joker Out!

Kdaj? 4. avgusta ob 20.00 na prireditvenem prostoru v Završnici

 

Pravljični večeri pred Finžgarjevo rojstno hišo

Slovenska kultura je bogata zakladnica ljudskih pravljic, zabavnih anekdot in skrivnostnih zgodb, o čemer priča tudi zapuščina Frana Saleškega Finžgarja. Finžgarjevim zgodbam in glasbenim gostom boste lahko prisluhnili na Pravljičnih večerih v prijetnem vzdušju pisateljeve domačije. Gosti letošnjih večerov bodo: Vlado Kreslin, Bakalina Velika in ostali (celoten program bo objavljen kmalu). Vse Pravljične večere bo odprla pravljičarka Irena Leskovšek.

Kdaj?  17. avgusta – Vlado Kreslin, 24. avgusta – Bakalina Velika, vselej s pričetkom ob 19.30.

Celoten program Pravljičnih večerov bo objavljen v kratkem.

 

Mala scena pred Čopovo rojstno hišo

Idilično vaško okolje pred Čopovo rojstno hišo, v srcu Žirovnice, ponuja čudovit prostor za izvedbo manjših dogodkov. Vstop na dogodke pred Čopovo rojstno hišo je brezplačen.

Program Male scene bo objavljen v kratkem.

 

Poslanstvo KašArt

V turbulentnih časih, v katerih trenutno živimo, je še bolj pomembno, da se s pomočjo zgodb različnih časov, narodov in kultur povezujemo med sabo in širimo sporočila miru, enotnosti in solidarnosti.

 

Kako do nas?

Žirovnica je dobro povezana z javnim prevozom. Izberite način, ki vam najbolj ustreza!

 

Sponzorji

 

Partnerji

 

Organizator

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica v sodelovanju z Občino Žirovnica in Ministrstvom za kulturo. Organizator bo javni dogodek snemal in fotografiral z namenom promoviranja dogodka. Fotografije/posnetki bodo objavljene na spletni strani in na FB in IG profilu organizatorja. Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.