Meni

 

KašArt je poletni festival umetnosti v Žirovnici oziroma “Kašariji“, kot domačini imenujejo kraje pod Stolom. KašArt združuje zgodbe, poezijo, popularno glasbo in preživljanje časa na prostem ter vas vabi k druženju s prijatelji ob odkrivanju bogate kulturne dediščine.

Na festivalu nastopajo tako prepoznavni domači glasbeni ustvarjalci, kot tudi gostje iz tujine, neodvisni folk in alter ustvarjalci. Rdečo nit festivala pa predstavlja pripovedništvo, saj je Žirovnica vendarle znana kot dežela dobrih zgodb, iz katere izhaja veliko število mož, ki so zaslužni za slovensko kulturo, umetnost, slovenski črkopis in jezik; največji slovenski pesnik France Prešeren, jezikoslovec Matija Čop, čebelar Anton Janša, pisatelj Janez Jalen in veliki slovenski pisatelj Fran Saleški Finžgar.

V okviru KašArta se odvijajo različni dogodki na štirih edinstvenih prizoriščih:

 • Pravljični večeri pred Finžgarjevo rojstno hišo

Slovenska kultura je bogata zakladnica ljudskih pravljic, zabavnih anekdot in skrivnostnih zgodb, o čemer priča tudi zapuščina Frana Saleškega Finžgarja. Finžgarjevim zgodbam in glasbenim gostom boste lahko prisluhnili na Pravljičnih večerih v prijetnem vzdušju pisateljeve domačije. Gosti letošnjih večerov bodo: Vita Mavrič, Adi Smolar, skupina Širom in skupina Katalena. Vse Pravljične večere bo odprla pravljičarka Irena Leskovšek.

Kdaj? 7. in 14. julija ter 11. in 25. avgusta pred Finžgarjevo rojstno hišo v Doslovčah, vselej s pričetkom ob 19.30.

Parkirišče za obiskovalce Pravljičnih večerov

Obiskovalcem, ki prihajate na Pravljični večeri pred Finžgarjevo rojstno hišo priporočamo, da parkirate na parkirišču na Breznici in se sprehodite mimo Janševega čebelnjaka do Finžgarjeve rojstne hiše. Sprehod vam bo vzel 10 min časa.

 • Koncert v Završnici 

Odkrijte zeleno dolino Završnice in se na čarobnem prizorišču, tik ob jezeru obdanem z gozdom in vršaci Karavank, prepustite uživanju glasbe priznanih slovenskih avtorjev. Letošnjega avgusta bo KašArt na Koncertu v Završnici gostil veliko ime slovenske popularne glasbe – Jana Plestenjaka. Kot predskupina bo nastopila skupina Maraaya.

Kdaj? 5. avgusta ob 20h na prireditvenem prostoru v Završnici

  • Prešerna noč z Aleksandrom Mežkom & prijatelji v Vrbi 

  Prizorišče je travnik pred domačijo Franceta Prešerna, kjer se zbere pisana in zanimiva množica poslušalcev, ki ob pogledu na Prešernovo rojstno hišo, na cerkev Sv. Marka, na Stol in Karavanke poslušajo akustično, avtorsko glasbo domačina Aleksandra Mežka in njegovih glasbenih gostov. Letos se bodo Aleksandru na odru pridružili skupina Masharik in Gregor Strasbergar (MRFY). Vstop na dogodek Prešerna noč je brezplačen.

  Kdaj? 2. julija ob 20h na parkirišču pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi

  Video napovedniki: Svete Kaplje, Konc, Lipa

 • Mala scena pred Čopovo rojstno hišo

Idilično vaško okolje pred Čopovo rojstno hišo, v srcu Žirovnice, ponuja čudovit prostor za izvedbo manjših dogodkov. Vstop na dogodke pred Čopovo rojstno hišo je brezplačen.

Kdaj?

22. julija ob 20h – Projekcija filma Triglavske strmine (1932) in treh kratkih filmov: Smučarska tekma za prvenstvo Jugoslavije v Planici (1922avtor Veličan Bešter) Prihod kralja Aleksandra na Bledu (1922, avtor Veličan Bešter) ter O, Vrba (1940 Filmsko podjetje DF Jugoslavije, direkcija za LR Slovenijo, scenarist, režiser, montažer dr. Marijan Foerster, snemalca dr. Marijan Foerster, Rudi Omota, glasba Janko Gregorc)

V sodelovanju s Slovenskim planinskim muzejem in Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu Republike Slovenije.

29. julija ob 20h – Gledališka predstava Kaj bi rekel Ivan? v izvedbi mladinske sekcije Gledališča Julke Dolžan
V sodelovanju s Kulturnim društvom dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica.

Poslanstvo KašArt

V turbulentnih časih, v katerih trenutno živimo, je še bolj pomembno, da se s pomočjo zgodb različnih časov, narodov in kultur povezujemo med sabo in širimo sporočila miru, enotnosti in solidarnosti. Pridružite se nam na dogodkih festivala KašArt 2022!

 

Kako do nas?

Žirovnica je dobro povezana z javnim prevozom. Izberite način, ki vam najbolj ustreza!

Sponzorji

               

   

Partnerji

Organizator

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica v sodelovanju z Občino Žirovnica in Ministrstvom za kulturo. Organizator bo javni dogodek snemal in fotografiral z namenom promoviranja dogodka. Fotografije/posnetki bodo objavljene na spletni strani in na FB in IG profilu organizatorja. Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.