Meni

       

 

KašArt je poletni festival umetnosti v Žirovnici oziroma “Kašariji“, kot domačini imenujejo kraje pod Stolom. KašArt združuje zgodbe, poezijo, popularno glasbo in preživljanje časa na prostem ter vas vabi k druženju s prijatelji ob odkrivanju bogate kulturne dediščine.

Na festivalu nastopajo tako prepoznavni domači glasbeni ustvarjalci, kot tudi gostje iz tujine, neodvisni folk in alter ustvarjalci. Rdečo nit festivala pa predstavlja pripovedništvo, saj je Žirovnica vendarle znana kot dežela dobrih zgodb, iz katere izhaja veliko število mož, ki so zaslužni za slovensko kulturo, umetnost, slovenski črkopis in jezik; največji slovenski pesnik France Prešeren, jezikoslovec Matija Čop, čebelar Anton Janša, pisatelj Janez Jalen in veliki slovenski pisatelj Fran Saleški Finžgar.

 

V okviru KašArta se odvijajo različni dogodki na treh edinstvenih prizoriščih:

 

  • Prešerna noč z Aleksandrom Mežkom & prijatelji v Vrbi 

Prizorišče je travnik pred domačijo Franceta Prešerna, kjer se zbere pisana in zanimiva množica poslušalcev, ki ob pogledu na Prešernovo rojstno hišo, na cerkev Sv. Marka, na Stol in Karavanke poslušajo akustično, avtorsko glasbo domačina Aleksandra Mežka in njegovih glasbenih gostov.

Kdaj? 2. 7. 2022 ob 19.30 uri na parkirišču pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi
Vstop brezplačen.

  • Pravljični večeri pred Finžgarjevo rojstno hišo

Slovenska kultura je bogata zakladnica ljudskih pravljic, zabavnih anekdot in skrivnostnih zgodb. Tega se je dobro zavedal pisatelj Fran Saleški Finžgar. Kot deček je v kotu svojega doma najraje poslušal pripovedke vaških mož in mnoge od njih je kasneje tudi zapisal v svojih znamenitih literarnih delih. Nekatere od njih lahko doživite tudi na Pravljičnih večerih, ki ponujajo prav posebno poletno doživetje in krepijo pomemben del slovenskega ljudskega izročila.

Kdaj? 7. 7. 2022, 14. 7. 2022, 11. 8. 2022, 25. 8. 2022 pred Finžgarjevo rojstno hišo v Doslovčah ob 19.30. uri
Vstopnice: https://www.eventim.si/si/izvajalec/kasart-2021-2225/profile.html

  • Koncert v Završnici 

Odkrijte zeleno dolino Završnice in se na čarobnem prizorišču, tik ob jezeru obdanem z gozdom in vršaci Karavank, prepustite uživanju glasbe priznanih slovenskih avtorjev.

Kdaj? 5. 8. 2022 ob 19.30 uri na prireditvenem prostoru v Završnici
Vstopnice: https://www.eventim.si/si/vstopnice/jan-plestenjak-zirovnica-rekreacijski-park-zavrsnica-584825/event.html

Poslanstvo KašArt

V turbulentnih časih, v katerih trenutno živimo, je še bolj pomembno, da se s pomočjo zgodb različnih časov, narodov in kultur povezujemo med sabo in širimo sporočila miru, enotnosti in solidarnosti. Pridružite se nam na dogodkih festivala KašArt 2022!

 

Kako do nas?

Žirovnica je dobro povezana z javnim prevozom. Izberite način, ki vam najbolj ustreza!

Sponzorji

           

Partnerji

Organizator

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica v sodelovanju z Občino Žirovnica in Ministrstvom za kulturo. Organizator bo javni dogodek snemal in fotografiral z namenom promoviranja dogodka. Fotografije/posnetki bodo objavljene na spletni strani in na FB in IG profilu organizatorja. Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.