Meni

Arheološka dediščina Žirovnice

Žirovnica na Gorenjskem je dežela zgodb, z izjemno ohranjeno zapuščino ljudske, arheološke, naravne in literarne dediščine. Ajdna v Žirovnici je eno najznamenitejših poznoantičnih arheoloških najdišč na Slovenskem. Na skalno vzpetino na južnem pobočju Stola so se v 5. in 6. stoletju ob vpadih ljudstev s severa zatekli tamkajšnji prebivalci. Na razstavi avtorice ddr. Verene Vidrih Perko, si lahko ogledate več originalnih in nekaj kopij predmetov najdenih na Ajdni ter spoznate vsakdanje življenje naših prednikov z Ajdne. Bronasta ptica z Ajdne, ki je osrednji simbol razstave Muzejska soba Ajdna v Čopovi rojstni hiši v Žirovnici, vas pa vabi k raziskovanju bogate dediščine naših prednikov.

Potek dogodka Arheološka dediščina Žirovnice:

ob 16. uri – zbor pri Konjeniški parceli KK Stol na Breznici (parkirišče)

Sledi kratek sprehod po Cesarski cesti, kjer bodo obiskovalci izvedeli, kaj vse se skriva pod zemljo na območju vasi Rodine in uživali v pogledih na krajino in polja, ki obdajajo cerkev Svetega Marka v Vrbi. Vodnik: arheolog Rok Humerca.

Ob 17. uri – Čopova rojstna hiša v Žirovnici

Ogled filma Ni ga lepšga kraja in voden ogled Muzejske sobe Ajdna. Po razstavi vas bo vodila ddr. Verena Vidrih Perko

Ob 18. uri – Čopova rojstna hiša

Predavanje ddr. Verene Vidrih Perko o naselitvi Slovanov, o delovanju sv. Cirila in Metoda in o pomenu njunega delovanja za razširitev in ohranitev slovanskih jezikov v Evropi. V predavanju bo predstavljenih nekaj razmislekov tudi o slovenski kulturi in jeziku.

 

Organizator: Zavod za turizem in kulturo Žirovnica

 

Čopova rojstna hiša v Žirovnici, Žirovnica, Slovenija