Meni

Kdo je bil Anton Janša?

V idilični vasici Breznica je že pred skoraj 300 leti stal čebelnjak. Anton Janša je že kot majhen odpiral njegove panje, opazoval življenje čebel in očetu pomagal pri čebelarjenju. Življenje ga je kasneje poneslo na Dunaj, kjer je s svojim izjemnim znanjem in razumevanjem čebel navdušil cesarico in bil imenovan za prvega učitelja čebelarstva na tamkajšnji čebelarski šoli.

VEČ

Čebelnjak Antona Janše

Danes na Breznici, na hribčku ob vaški stezici stoji rekonstrukcija Janševega čebelnjaka, ki je bil varen dom prvih Janševih čebel. Spoznajte začetke čebelarstva skozi vodeni ogled čebelnjaka in prisluhnite zgodbam starih panjskih končnic. V veselje brbončic, je pri čebelnjaku na voljo tudi pokušina medenih dobrot.


VEČ

Čebelarski turizem

Slovenci smo s čebelami spletli niti ljubezni že kmalu po prvih srečanjih. Zgradili smo jim pisane domove in jih postavili v najlepše kotičke naše dežele. Potem smo na vrata njihovih domov začeli risati slike in nastale so panjske končnice, ki jih ne najdemo nikjer drugje na svetu in predstavljajo edinstveno posebnost naše ljudske umetnosti. Čebele imamo za svoje prijateljice, o njih pišemo pesmi in pripovedujemo zgodbe.

VEČ