Odpri navigacijo

Čebelarska pot

Slovenci smo s čebelami spletli niti ljubezni že kmalu po prvih srečanjih. Zgradili smo jim pisane domove in jih postavili v najlepše kotičke naše dežele. Potem smo na vrata njihovih domov začeli risati slike in nastale so panjske končnice, ki jih ne najdemo nikjer drugje na svetu in predstavljajo edinstveno posebnost naše ljudske umetnosti. Čebele imamo za svoje prijateljice, o njih pišemo pesmi in pripovedujemo zgodbe.

Pridite in izkusite skrivnostni svet čebel z vsemi čutili! Okusite medene izdelke, pokukajte v notranjost čebelnjaka in uživajte v prijetnem vonju, ki obdaja panje. Medtem se prepustite zgodbam o začetkih čebelarjenja, skrivnostih življenja čebel in čudežnih močeh medenih izdelkov.

VEČ

Janšev čebelnjak

V idilični vasici Breznica je že pred skoraj 300 leti stal čebelnjak. Anton Janša je že kot majhen odpiral njegove panje, opazoval življenje čebel in očetu pomagal pri čebelarjenju. Življenje ga je kasneje poneslo na Dunaj, kjer je s svojim izjemnim znanjem in razumevanjem čebel navdušil cesarico in bil imenovan za prvega učitelja čebelarstva na tamkajšnji čebelarski šoli.

Danes na Breznici, na hribčku ob vaški stezici stoji rekonstrukcija Janševega čebelnjaka, ki je bil varen dom prvih Janševih čebel. Spoznajte začetke čebelarstva skozi vodeni ogled čebelnjaka in prisluhnite zgodbam starih panjskih končnic. V veselje brbončic, je pri čebelnjaku na voljo tudi pokušina medenih dobrot.


VEČ

Čebelarski turizem

Tradicija poezije slovenskega kmetijstva se je začela v idiličnih vasicah, sredi zelene doline pod Stolom. O pomenu čebelarstva priča tudi podatek, da je bila že leta 1781 v vasi Rodine ustanovljena prva čebelarska bratovščina, predhodnica čebelarskim društvom in sploh prvo ustanovljeno društvo na Slovenskem. Pri nas včasih kmetija ni veljala za pravo domačijo, če pri hiši niso imeli čebel. Potopite se v skrivnostni svet naše domače čebele Kranjske sivke in spoznajte bogato tradicijo umetnosti čebelarjenja.

V skrivni svet čebel boste lahko pokukali na Čebelarstvu Noč, kjer ljubezen do čebelarjenja goji že četrti rod. Željni medu? V vseh oblikah je na voljo v poslikanem čebelnjaku na Selu - prodajalni medu in medenih izdelkov.

VEČ