Meni

Koder sonce hodi venec je vasi, ki so srce kulture vsej Sloveniji. Na slovenski kulturni praznik vabljeni prav vsi, da se pridružite praznovanju v Žirovnici.

Počastite spomin na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna in se 8. februarja podajte v njegovo rojstno vas na tradicionalni pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica. Ena najlepših tematskih poti v Sloveniji vabi v rojstne hiše velikanov slovenske kulture. Odkrijte razglede, ki so jih navdihovali, zbirajte spominske žige na pohodnikovi kartici in se udeležite pestrega kulturnega dogajanja na različnih lokacijah vzdolž poti.

Predvsem pa ne zamudite osrednje slovesnosti pri Prešernovem spomeniku v Vrbi, kjer bodo ob 13. uri nastopili Mešana pevska skupina dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica, igralka Tina Gorenjak in glasbena skupina Katalena. Slavnostna govornica na prireditvi bo umetnica Lara Jankovič, pozdravni nagovor bo imel župan Občine Žirovnica Leopold Pogačar.

 

Pot kulturne dediščine Žirovnica

Pohodnikova kartica

  • Z nakupom pohodnikove kartice, na kateri na petih postajah Poti kulturne dediščine Žirovnica zbirate spominske žige, si zagotovite tudi brezplačne prigrizke in tople napitke na poti.
  • Pohodnikova kartica stane 2 evra, kupite jo lahko v Prešernovi in Čopovi rojstni hiši.

Žirovnica je dobro povezana z javnim prevozom, prav tako je do nje enostavno priti z avtomobilom. Izberite način, ki vam najbolj ustreza!

Z vlakom 

Slovenske železnice poleg rednih vlakov na slovenski kulturni praznik uvajajo tudi nekaj izrednih postankov vlakov v Žirovnici. Celoten vozni red vlakov 8. februarja 2020 si lahko ogledate na tej povezavi.

Ostale možnosti

Žirovnica leži v osrčju Gorenjske, le 5 km oddaljena od Bleda, 22 km od Kranjske Gore in 25 km od Bohinja. V neposredni bližini je srednjeveška Radovljica (6 km), športno letališče ALC Lesce (5 km), Golf igrišče Bled in avtokampa Šobec in Bled. Od letališča Brnik smo oddaljeni 35 km.

Dogodke 8. februarja 2020 pripravljamo Občina Žirovnica in Zavod za turizem in kulturo Žirovnica s pomočjo lokalnih društev in ponudnikov: Planinsko društvo Žirovnica, Prostovoljno gasilsko društvo Zabreznica, Prostovoljno gasilsko društvo Smokuč, Društvo prijateljev mladine Žirovnica, Kolesarski klub Završnica, Kulturno društvo dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica, Skavtski steg Pod svobodnim soncem Breznica, Čebelarsko društvo Anton Janša Breznica, Društvo upokojencev Žirovnica, Društvo podeželskih žensk pod Golico in Stolom, Tiskarna Medium, Gostilna Knafel, Bar Ajdna, Čebelji raj Noč, Picerija pri Daretu, Gostišče Osvald, Pizzeria Ledina, Muzej preteklosti v zavetju Stola, Elektro Gorenjska Moste.
Organizator dogodka (ZTK Žirovnica) bo javni dogodek snemal in fotografiral z namenom promoviranja dogodka. Fotografije bodo objavljene na spletni strani in FB strani organizatorja. Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.