Odpri navigacijo

Pohodništvo

Blejsko jezero se je lesketalo okrog cerkve na otoku in Sava se je kakor srebrn pas previjala med pašniki, gozdovi in polji. Izza Babjega zoba so se belile bohinjske gore, Črna prst, Podrta gora in Bogatin. Najlepši je bil Triglav, kjer prebivajo bele žene«, je pogled iz grebena nad Žirovnico opisal slovenski pisatelj Janez Jalen.

Žirovnica leži v zeleni dolini na pragu Karavank. Gozdovi rišejo robove dišečim travnikom. Višje ko nas vodi kakšna od planinskih poti, lepši razgledi se odstirajo. Odkrijte prijetne poti po dolini Završnice in okoli akumulacijskega jezera, zahtevnejši pohodniki pa se lahko povzpnete na Peč, Stol in druge alpske vrhove.

Več

Kolesarjenje

Odkrijte Žirovnico s kolesom! Živahna pokrajina, kjer se prepletata ravninski in gorati svet, je kot nalašč za skok na kolo. Zelene vijuge vas lahko popeljejo do Blejskega jezera, Radovljice, Begunj ali Kranjske Gore. Posebna izkušnja je tudi kolesarjenje po Poti kulturne dediščine, ki povezuje rojstne hiše pomembnih slovenskih literatov. Za lagodno raziskovanje je v Žirovnici na voljo tudi izposoja električnih koles.

Idilična gozdna makadamska pot vodi do Valvasorjevega doma pod Stolom, ki je bil v letu 2014 izbran za najbolj priljubljeno planinsko kočo. S svežim zrakom in zeleno energijo vas bodo napolnili tudi vzponi na Zabreško planino, Ajdno in Tinčkovo kočo.

Več

Konjeništvo

Žirovnica je dežela konjeništva. Doživite prostrane travnike in mogočne gozdove kar na sedlu! Za tiste, ki še nimate dovolj izkušenj, je v Žirovnici na voljo šola jahanja, kjer vas prijazni domačini popeljejo skozi vse korake spoznavanja in obvladovanja konj.

Ježa skozi neokrnjeno naravo pod Stolom je posebna izkušnja. Slikovito okolico lahko spoznate v družbi vodnika ali pa se podate na samostojno terensko jahanje. Možna je tudi izposoja jahalne opreme in vožnja v tradicionalni kočiji – zapravljivčku ali lojtrniku.Več

Running

The diverse landscape below Mt. Stol is ideal for running in nature. Conquering the forest paths and nearby hills will fill you with fresh green energy. We can also actively discover culture. Take part in the Tek pod svobodnim soncem event that unites sporting enthusiasts in Slovenia.

With wind in your hair, you will learn about the five cultural monuments in the municipality of Žirovnica. The trail leads us through the village Lipa , passed Prešeren’s house, Čop house, the bees in Janša’s beehive to the Finžgar and Jalen’s house.

More...

Recreation park Završnica

The Završnica recreational park is situated in the Završnica valley and surrounded by the mighty Karawanks, green meadows and fragrant forest slopes, which invite you to have fun and an active adventure! The park is easily accessible and yet remote enough so you can get away from everyday life. There, a vibrant sports energy and a love for nature are harmonious.

The natural position of the valley, that locals call Zavrh, and the well thought out setting of the facilities for recreation and free time invite a smile on every face. Rest in unspoiled nature, enjoy sports, peaceful walks and other green activities invite families, hikers, climbers, mountaineers and school groups to the park.